L’Ajuntament de Vic tanca les dutxes de les instal·lacions esportives municipals en els dies d’entrenament

· Les dutxes romandran obertes per les competicions oficials, en una mesura que busca reduir el consum d’aigua i fomentar la pedagogia ciutadana. · L’any 2023, gràcies a la reducció de consums per la sequera i a la millora del rendiment de la xarxa, s’ha reduït un 8% l’aigua captada dels rius per Vic, amb una reducció acumulada del 20% des del 2018.

L’Ajuntament de Vic tanca les dutxes de les instal·lacions esportives municipals en els dies d’entrenament.

L’Ajuntament de Vic ha decidit avançar-se a les restriccions derivades de l’emergència per sequera i tancar les dutxes dels equipaments esportius municipals en els dies d’entrenament. En canvi, els dies de competició esportiva oficial les dutxes estaran en funcionament. La mesura té com a objectiu ajudar a reduir el consum d’aigua i conscienciar la ciutadania de la greu situació de sequera que patim.

Des del maig de 2023, la ciutat de Vic està en fase d’excepcionalitat per sequera, decretada per l’Agència Catalana de l’Aigua, a causa de la davallada dels recursos hídrics disponibles i per la manca de precipitacions a la zona de la capçalera del Ter, el punt des d’on s’abasteix la ciutat.

En aquest sentit, l’Ajuntament està duent a terme un seguit de mesures per reduir el consum d’aigua, tant a les dependències municipals com a la resta de la ciutat, amb accions emmarcades en la prevenció, la racionalització dels recursos i la pedagogia a la ciutadania, les empreses i les entitats.

Així mateix, Vic disposa d’un Pla d’Emergència en Situacions de Sequera, aprovat per Ple, que estableix quines mesures i restriccions s’han d’aplicar en cadascun dels estats declarats per l'Agència Catalana de l'Aigua.

Una de les mesures establertes en el Pla municipal, en línia amb l’ACA, és que els usuaris industrials han de reduir el seu consum en un 15% respecte a la mitjana dels tres últims anys, i on el govern municipal ha fet un requeriment a les empreses establertes a la ciutat.

També cal destacar que l'Ajuntament de Vic i l'Ajuntament de Gurb s'han coordinat amb les accions a emprendre per tal que els industrials dels polígons respectius rebin les mateixes instruccions.

Vic reuneix cada 15 dies el comitè demergència en situacions de sequera per analitzar lestat de les captacions i l'evolució dels recursos disponibles, així com del consum a la ciutat i determinar laplicació de les mesures establertes en el Pla de Sequera de Vic.

De manera coordinada, l’Ajuntament i Aigües Vic també estan treballant en l’optimització del consum i la gestió de l’aigua i en destaquen les següents mesures:

  • Aigües de Vic ha fet un gran esforç des del 2015 en la inversió per a la digitalització i modernització de tot el sistema d’abastament d’aigües ‘en baixa’ a la ciutat de Vic, tant per a llars, com per a empreses i entitats. Un esforç possible gràcies a una política de preus de l’aigua que ja incorpora inversions per a la modernització contínua de la xarxa i els comptadors.
  • Un parc de comptadors on el 100% dels quals compta amb un sistema de telemesura, fet que permet aportar dades, millorar-ne la gestió, fer un control horari i detectar i corregir anomalies, evitant pèrdues d’aigua a la xarxa.
  • Actualment, el rendiment de la xarxa és del 90% i, aquest 2023, gràcies a la reducció de consums per la sequera i la millora del rendiment de la xarxa, s’ha reduït un 8% l’aigua captada dels rius per Vic, i fins a un 20% des del 2018.