S’instal·len plaques solars amb una potència de 163,89 kW en tres equipaments municipals de Vic per fer front al canvi climàtic

Les instal·lacions fotovoltaiques del recinte firal El Sucre, l’Escola Bressol dels Caputxins i l’escola Andersen produiran, conjuntament, una energia anual estimada de 269.460 kWh, el que evitarà l’emissió de 73,57 tones de CO2 cada any.

Ester Coma, regidora d’Urbanisme, Manteniment i Serveis, Medi Ambient, Món Rural i Transició Energètica.
Ester Coma, regidora d’Urbanisme, Manteniment i Serveis, Medi Ambient, Món Rural i Transició Energètica

Entre els anys 2022 i 2023, l’Ajuntament de Vic ha instal·lat un total de 163,89 kW de potència fotovoltaica per autoconsum en tres equipaments municipals de la ciutat: al recinte firal del Sucre, a l’Escola Bressol dels Caputxins i a l’escola Andersen. S’estima que l’energia anual que produiran conjuntament serà de 269.460 kWh, el que evitarà l’emissió de 73,57 tones de CO2 cada any.

La regidora de Medi Ambient i Serveis, Ester Coma, ha explicat que “estem intentant crear un teixit d’edificis municipals amb coberta fotovoltaica per optimitzar el nostre consum, per reduir les emissions i el consum de la xarxa i per aprofitar l’energia solar. Volem crear una comunitat energètica amb els edificis municipals perquè, mica en mica, a mesura que anem fent totes les instal·lacions, puguem fer l’autoconsum compartit entre els diferents edificis”.

D’una banda, a l’escola Andersen, la instal·lació de 24,57 kWp permetrà generar 34,46 MWh anuals i evitar 9,41 tones de CO2 cada any. D’altra banda, a l’Escola Bressol dels Caputxins, els 20,52 kWp instal·lats generaran 35,93 MWh i reduiran les emissions de l’equipament en 9,81 tones de CO2 anuals. Finalment, al recinte firal del Sucre la instal·lació té una potència de 118,8 kWp, la qual generarà anualment 199,07 MWh i evitarà l’emissió de 54,35 tones de CO2 a l’atmosfera. 

Coma ha explicat que “l’Andersen i el recinte firal El Sucre són dos equipaments municipals amb un elevat consum energètic als quals s’ha donat prioritat. La instal·lació a l’Escola Bressol Caputxins, per la seva banda, respon a la demanda d’un projecte de participació ciutadana. D’aquesta manera reduïm la factura energètica i ajudem les escoles a reduir les seves despeses”.

L’actuació ha tingut un cost total de 181.902,68 €, la qual ha estat cofinançada en un 90% per la Diputació de Barcelona, mitjançant el Programa sectorial Renovables 2030, de suport a inversions locals pel clima.

Aquesta actuació forma part del Pla de transició energètica de Vic, inclòs en el Pla d’acció per l’energia sostenible i el Clima (PAESC) de Vic, que té l’objectiu de reduir més del 55% les emissions per a l’any 2030 i assolir la neutralitat en emissions al 2050 per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic.