Vic acollirà la tercera Jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat

Entre el 15 i el 20 de novembre, Vic celebrarà una nova edició de la Jornada de portes obertes als centres de culte, compresa per diferents propostes organitzades conjuntament amb les entitats religioses de la ciutat.

Cartell de de la jornada .
Cartell de de la jornada

 

La diversitat cultural i d’orígens que trobem a Vic fan d’aquesta una ciutat molt rica també a nivell religiós i espiritual, una riquesa que es pot apreciar amb el gran nombre de confessions religioses i centres de culte presents al llarg de tot el municipi. Davant d’aquesta realitat és necessari invertir esforços en acostar aquestes tradicions religioses al conjunt de la societat, avançant així cap a una major cohesió basada en el respecte i el coneixement mutu.

 

Amb aquesta mirada, l’any 2016 l’Ajuntament de Vic va establir els cinc eixos de treball al voltant de la diversitat religiosa: Atenció, assessorament i orientació a les entitats religioses; Sensibilització de la ciutadania en relació a la diversitat religiosa de la ciutat; Vincle i treball comunitari amb les comunitats religioses; Coordinació entre les comunitats religioses i l’administració local; i formació per a facilitar el coneixement i la gestió de la diversitat religiosa a Vic.

 

Coherents amb aquest enfocament, l’Ajuntament i les entitats religioses de la ciutat organitzen aquesta tercera jornada de portes obertes amb l’objectiu de promoure un espai de trobada i de diàleg entre aquestes comunitats i el conjunt de la ciutadania. Per un elevat nombre de persones els centres de culte i les comunitats que es formen al seu voltant són una part molt important del seu dia a dia, una riquesa social i cultural que cal promoure en favor de la convivència i la pluralitat.  

 

El primer acte d’aquesta iniciativa es farà el dimarts, 15 de novembre, a l’espai ETC gràcies a la col·laboració amb Cineclub Vic. Allà es durà a terme una projecció en el marc de la XIX Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, un certamen cinematogràfic anual que vol posar en valor l’espiritualitat i el diàleg interreligiós a través del cinema i que Vic hi participa des de fa 5 edicions. Enguany el film escollit ha estat La (des)educació de Cameron Post, una pel·lícula que tracta temes com l’espiritualitat, la sexualitat i la tolerància. La projecció serà gratuïta però és recomanable reservar les entrades aquí.

 

Els següents actes es duran a terme el divendres 18 de novembre a l’Auditori U d’octubre de la Biblioteca Pilarin Bayés. A les 19.30 h es farà la conferència “Maragall, més enllà de les religions” a càrrec d’Ignasi Moreta, Doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i especialitzat en filologia catalana i la diversitat religiosa. 

 

Un cop finalitzada la conferència, al mateix auditori se celebrarà la Pregària Interreligiosa. Aquesta ha esdevingut una iniciativa molt consolidada en el marc d’aquestes jornades i compta amb una elevada participació de membres de diferents confessions religioses, laiques i atees. 

 

Finalment, el plat fort de la jornada serà el cap de setmana del 19 i 20 de novembre, dies en què diferents centres de culte de la ciutat obriran les seves portes al conjunt de la ciutadania. Aquesta jornada de portes obertes s’havia de celebrar l’any passat tot i que, després de valorar-ho, amb les confessions es va preferir ajornar-ho un any més degut a la situació de la pandèmia.

 

El format de l’edició d’enguany serà lleugerament diferent a les anteriors ja que s’han configurat tres itineraris i cadascun d’ells inclourà visites a tres centres de culte diferents. D’aquesta manera, totes les persones que tinguin interès en realitzar un d’aquests itineraris faran les visites amb la resta del grup i es desplaçaran conjuntament. La durada aproximada de cada un dels itineraris serà de dues hores.

 

Horaris i visites

 

Itinerari 1: iniciarem la jornada el dissabte 19 de novembre a les 10.30 h a la Catedral de Sant Pere de Vic (C. del Cloquer, 5), on coneixerem l’origen i el significat teològic de les pintures de Josep Maria Sert. A continuació visitarem el Centre Cultural Islàmic, on farem un recorregut per les seves instal·lacions i coneixerem el seu dia a dia. Per acabar, l’Església Adventista del Setè Dia ens obrirà les portes per presentar-nos a la seva comunitat.

 

Itinerari 2: a les 17.00 h del mateix dissabte el centre de culte Kingdom of New Jerusalem (C. del Remei, 11), església pentecostal, ens donarà la benvinguda al seu centre i coneixerem les seves creences. Posteriorment visitarem l’Església Bethel on gaudirem d’un petit tastet musical i ens explicaran els trets més destacats de la reforma protestant. Per últim entrarem a la mesquita d’African Muslim Cultural Association per conèixer les seves instal·lacions i les activitats que hi duen a terme.

 

Itinerari 3: a les 10.30 h del diumenge 20 de novembre iniciarem la jornada a la Comunitat Musulmana de Vic (C. Sant Francesc, 32), on ens mostraran l’espai i ens parlaran de les classes d’àrab que hi ofereixen. Seguidament ens desplaçarem a la Iglesia Pentecostal Unida en Europa i acabarem aquest segon itinerari visitant a la Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días. 

 

Per tal de contribuir a un bon funcionament de la jornada us agrairíem que us inscrivíssiu a través d’aquest enllaç. Malgrat la inscripció no és obligatòria, sí que es donarà preferència a les persones que s’hagin inscrit, donat que l’aforament, en alguns casos, és limitat.

 

La realització d’aquesta iniciativa no seria possible sense la implicació d’un gran nombre de centres de culte presents a Vic, reflex de la riquesa cultural de la ciutat. Més concretament Vic compta amb la presència de centres de culte de confessions molt diverses, com són les comunitats de tradició cristiana (des de la catòlica a un ampli ventall de comunitats protestants de doctrina diversa: Assemblees de Germans, Església Adventista del Setè Dia, Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies i Testimonis Cristians de Jehovà), comunitats musulmanes, i comunitat sikh.