Vic instal·larà plaques fotovoltaiques d'autoconsum al recinte firal i a l'edifici del Sucre

El projecte aprovat per unanimitat serà una instal·lació de comunitat energètica amb el Consell Comarcal d'Osona per afavorir la transició energètica

Ple de Vic del mes de febrer.
Ple de Vic del mes de febrer

 

El ple d’ahir va aprovar unànimement la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric al recinte firal i a l’edifici del Sucre. Un pas més per afavorir la transició energètica i millorar la qualitat de vida a Vic. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, destacava que la instal·lació serà una comunitat energètica amb el Consell Comarcal d'Osona i garantirà la independència energètica. Castells va recordar que la iniciativa aprovada per unanimitat és un dels projectes acordats amb el grup municipal d’ERC per l’aprovació dels pressupostos del 2021.

 

 

Per la seva banda, Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va mostrar-se satisfet que es tirés endavant el projecte. “Esperem que en un futur puguem continuar treballant d'aquesta manera", va afegir.

 

També fruit de l’acord de l’equip de govern amb ERC, es va aprovar per unanimitat el projecte de millora de l'accessibilitat al carrer del Botànic Micó valorat en 166.555,16 euros. La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va mostrar-se satisfeta de poder tirar endavant un projecte que ha de millorar el carrer, les voreres, les places d'aparcament i les zones enjardinades. Un projecte que s’ha treballat en diverses reunions amb el veïnat.

 

Josep Lluís Garcia, d’ERC, va argumentar que no s’hi votaria en contra tot i que no es veia clar que el projecte fos el que el veïnat esperava.

 

Marc Camacho, regidor de Capgirem Vic va recordar que es tractava d’una demanda veïnal que s'ha posada sobre la taula en reiterades ocasions.

 

Durant el ple també es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic el projecte per reurbanitzar el carrer de la Fusina. Fabiana Palmero va subratllar que forma part de la millora de l'Eixample Morató iniciat en l’anterior legislatura. "Les obres duraran uns quatre mesos i han de servir per continuar millorar el barri", va remarcar.

 

Susanna Vives, regidora de Capgirem Vic, va considerar que no era una prioritat fer obres en un carrer que ja s’havia reurbanitzat feia 20 anys.

 

També amb els vots en contra de Capgirem Vic, el ple va aprovar el projecte de reasfaltats de carrers dels polígons industrials i de la trama urbana per millorar-ne el ferm, la seguretat viària i disminuir la contaminació, tal com va recordar el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va exposar que tot i que sempre són benvingudes les millores a la ciutat també cal tenir en compte que hi ha voreres malmeses que també caldria reparar.

 

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va lamentar que no hi hagués la inversió pressupostària prevista. “Tot i no voler posar en dubte el criteri tècnic ni les actuacions planejades, no veiem clar el calendari que fa escaure els nous asfaltats en plenes eleccions municipals", va concloure.

 

En aquest sentit, Albert Castells va contestar que l'administració té els seus processos i malauradament cal esgotar els terminis fixats.

 

L'expedient d'alienació de sis finques municipals situades en l'immoble conegut com a Casa Moreta situades al carrer de Sant Miquel dels Sants número 12 de Vic es va aprovar amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i el PSC.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va explicar que és la tercera subhasta i que s'espera que hi hagi persones interessades.

 

Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va exposar que l’espai seria idoni per destinar-hi habitatge social, una cooperativa d'habitatge, una masoveria urbana o per habitatge jove.

 

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va posicionar-se en contra de venda de patrimoni municipal. "Tenim manca de locals pel teixit associatiu i crisi de l'habitatge que es podria resoldre amb aquest patrimoni. No entenem les polítiques d'habitatge i demanem que frenin el procés per afrontar la crisi de l'habitatge", va reblar.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va insistir en què s’espera resposta per saber si es compta amb un inventari del patrimoni del sòl municipal i d'habitatge.

 

Homs va recalcar que el procediment és totalment correcte. "Les polítiques d'habitatge i d'accés a l'habitatge s'estan gestionant amb altres accions. Els habitatges a Casa Moreta no s'ajustarien a les necessitats latents. Pròximament, s'estrenaran 7 habitatges nous que sí que compleixen els requisits per cobrir les necessitats habitacionals", afegia.

 

 

Unanimitat per un servei de salut trans* itinerant

 

Durant el ple es va aprovar per unanimitat la moció de Junts per Catalunya d’implementar un servei de salut trans* itinerant a la regió sanitària de la Catalunya Central. Núria Vergés, regidora d’Igualtat i Salut pública, recordava que el servei de salut trans* de la Catalunya Central, ubicat a Manresa, dificulta l’atenció per problemes de mobilitat o de dificultats econòmiques.

 

Vergés va recordar que l'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d'Osona compten amb el Servei d'Atenció Integral a les persones LGTBI (SAI) on es proporciona informació, assessorament i orientació a persones del col·lectiu i a la ciutadania en general. "En els darrers anys s'ha detectat un increment de les persones ateses del col·lectiu trans*, apareixent la necessitat de fer-ne la derivació al servei trànsit com a recurs especialitzat", va matisar. “L'aproximació del servei facilitaria la coordinació amb el SAI, si s'escau, i facilitaria l'ús del servei a aquelles persones usuàries que puguin tenir dificultats de mobilitat o dificultats econòmiques per afrontar el cost d'aquests desplaçaments”, apuntava Vergés.

 

Per tot això, es va aprovar instar al govern de la Generalitat de Catalunya a facilitar la itinerància del servei trans* de la regió sanitària de la Catalunya, a difondre la iniciativa i a informar del nou servei trans* itinerant als diversos serveis a disposició del col·lectiu trans*.

 

El regidor d'ERC, Albert Palou, va explicar que la moció respon a una petició molt específica i concreta que els sembla molt escaient. "Entenem que s'aprovarà la moció i és una bona oportunitat per parlar-ne en un espai de debat. Qualsevol gra de sorra és interessant".

 

Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va mostrar-se satisfeta per la moció i va felicitar la iniciativa de l’equip de govern. “Ens agradaria que continués passant que es recollissin demandes dels col·lectius ja que la lluita per promoure els col·lectius minoritaris és tan necessària com titànica", subratllava.

 

Dinarès va remarcar que veuen molt important que es faci un cens trans* i de persones no binàries. "Cal que es modifiqui el Pla d'Igualtat perquè les dones trans* estiguin reconegudes i el Pla d'Inserció de la Generalitat contempli la igualtat", concloïa.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va afegir que des del partit s’agrairia que se seguis treballant en la mateixa línia.

 

 

Més passos per la Biblioteca Pilarín Bayés

 

El ple va aprovar amb els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic i l'abstenció del PSC l'expedient de contractació per a la concessió de la gestió i l'explotació del servei públic local d'aparcament de la Biblioteca Pilarín Bayés.


La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que és un aparcament on hi caben 37 cotxes, 2 motos i aparcaments segurs per a bicicletes. "L'empresa haurà de dotar l'aparcament de material pel que fa a gestió i control de barreres. S'ha considerat oportú que s'inclogui en la cessió amb un cànon de 36.000 euros a l'any", va remarcar.


Palmero
també va voler aclarir que es té en compte la millora del cànon, disminuir el temps de concessió, més places per vehicles elèctrics i bicicletes i descomptes amb la tarifa del servei.

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va argumentar el seu vot en contra al·legant que aposten per la gestió directa per poder controlar la titularitat i la gestió del servei. En la mateixa línia el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va afegir que no hi havia cap necessitat de gestionar-se externament perquè la majoria d'edificis de Vic tenen aquestes dimensions i cap té contractat aquest servei”.

 

També en referència a la Biblioteca, es va aprovar per unanimitat la creació del servei de bar restaurant del nou equipament de ciutat. La regidora de Cultura, Bet Piella, va explicar que s'espera que el mes de març es puguin presentar els plecs perquè tothom qui hi estigui interessat s'hi pugui presentar i el bar restaurant s'obri amb les millors condicions.


El regidor d'ERC, Roger Mas, va recordar que calia vetllar per uns preus públics ajustats al servei.

 

Per altra banda, amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar la cessió gratuïta d'ús temporal dels immobles situats a les antigues escoles de Sentfores.


Susanna Vives, de Capgirem Vic, va argumentar que tot i estar a favor de reactivar espais, més si és a través d'entitats amb tasques socials, cal millorar la transparència i evitar l’atorgament a dit.

 

 

Contractes de gestió

 

Durant el ple també es va aprovar per unanimitat l'ampliació del termini de la fase de posada en marxa en relació amb el contracte de prestació dels serveis integrals de gestió IT i comunicacions de l'Ajuntament de Vic.


Amb l'abstenció d'ERC i els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar la segona pròrroga del contracte de gestió del servei de recollida selectiva de residus a favor de la societat mixta VialnetVic. El regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va explicar que es proposa una pròrroga de dos anys per donar temps a iniciar el procés de recollida selectiva amb el Consell Comarcal d'Osona. “S’està estudiant com enfocar la feina de la deixalleria i la neteja viària que gestiona Vialnet per adaptar-lo a les necessitats de la ciutat", va afegir.


Tant Viqui Terricabras, d’ERC, com Roger Cumeras, de Capgirem Vic,  van defensar una gestió directa. Cumeras afirmava que era un bon moment per remunicipalitzar els serveis de neteja viària i el servei de deixalleria.



Amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar l'encàrrec de gestió per tasques de promoció econòmica, emprenedoria i incubació d'empreses per l’exercici actual a Creacció, l'agència d'emprenedoria, innovació i coneixement, per un import de 310.000 euros.


El regidor de Ciutat del Coneixement i Universitat i president de Creacció, Josep Arimany, va detallar que aquest encàrrec servirà per treballar per l'emprenedoria, persones aturades, foment de la contractació de les empreses, la digitalització i projectes internacionals. "Es farà feina amb l'agenda d'estratègia i l'observatori socioeconòmic perquè és important monitoritzar el que passa", afegia.


El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va valorar la tasca que es fa en l'àmbit socioeconòmic. Tot i així va defensar votar-hi en contra per no estar d’acord amb el model de gestió externalitzat.


El ple va aprovar amb l'abstenció del PSC la revisió de tarifes del servei del taxi d’enguany que tindran un increment del 2,8%, que passa a costar 6,40 euros els dies laborables i en tarifa diürna; i 6,50 euros els desplaçaments nocturns, en dissabtes i festius.


Per unanimitat també es va nomenar la regidora de Turisme, Anna Alemany, representant de la corporació a Osona Turisme i es va aprovar la bonificació del 95% de l'ICIO per les obres d'instal·lació d'una caldera a l'Institut La Plana.

 

Durant el ple també es va aprovar amb l'abstenció de Capgirem Vic iniciar dos procediments sancionadors per la comissió d'infraccions greus sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos, per portar el gos a la via pública lligat però sense morrió; i per no contractar l’assegurança de responsabilitat civil exigida per la tinença o conducció de gossos considerats potencialment perillosos i, també, per portar el gos a la via pública lligat però sense morrió.

 

 

Llum verda a la relació de llocs de treball

 

La regidora de Recursos Humans, Núria Homs, va explicar que la relació de llocs de treball serveix per objectivar els llocs de treball on queden fixades les funcions i les retribucions corresponents. "Som conscients que un gran equip humà reverteix sempre en un millor servei públic i la relació de llocs de treball es va votar el mes de juliol sense cap vot en contra. Una proposta negociada amb els quatre grups sindicals que hi ha a l'Ajuntament", deia Homs.


Amb l'abstenció de Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la modificació de la relació de llocs de treball de l'Ajuntament de Vic i l'Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM), que responia els recursos i modificava la relació de llocs de treball tenint en compte diverses al·legacions, canvis de codis o adequacions de titulacions per accedir a llocs de treball concrets.


En la mateixa línia i amb l'abstenció de Capgirem Vic i el PSC es va aprovar incorporar a la relació de llocs de treball els treballadors i treballadors a qui s'assigna una jornada especial ampliada, així com nous llocs de treball, supressió i modificació d'existents.


També amb els vots amb l'abstenció de Capgirem Vic i el PSC es va aprovar la modificació de la relació de llocs de treball en resposta als recursos potestatius de reposició plantejats en via administrativa.


Tal com va explicar Núria Homs es van presentar 101 al·legacions en total contra l'aprovació plenària de la relació de llocs de treball. El 48% s'han presentat pel col·lectiu de la Guàrdia Urbana, de la resta, 6 demanen la revocació i la resta proposava una revisió dels seus llocs de treball que s'ha treballat amb recursos humans i secretaria de l'Ajuntament.


"La feina inicial estava molt ajustada i ben feta, perquè només s'han modificat 22 llocs i estem contents perquè s'ha ajustat molt a la realitat dels treballadors", afegia la regidora de Recursos Humans.


El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va detallar que des de l'inici el grup municipal ha donat suport a la relació de llocs de treball perquè calia disposar-ne, però no hem tingut la capacitat tècnica ni de recursos adequats per poder analitzar cas per cas.


Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va remarcar que sempre hi han donat suport però qüestionen que s'hagi hagut d'anar a la via judicial. "No volem pensar que es juga amb la bona fe dels treballadors, tenim la sensació que si els treballadors o treballadores no demanen la nul·litat no se'ls  en compte".


Homs va recordar que se n'ha parlat molt en comissió de treball, amb tots els sindicats de treballadors representats, i s’ha arribat a unes respostes ajustades a llei, coherents i en el context de l'administració en què ens trobem".


L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va destacar el gran pas que s’havia fet perquè des del 1986 es volia treballar una relació de llocs de treball i no s’havia aconseguit. “És diferent partir de zero que només haver-ne de fer reajustaments i ara es deixarà una relació de llocs de treball amb una administració endreçada i reforçada", afegia Erra.

 

 

Amb l'abstenció d'ERC, Capgirem Vic i el PSC, es va aprovar desestimar íntegrament les resolucions dels recursos de reposició interposats contra la relació de llocs de treball, on se sol·licitava la nul·litat.

 

En la mateixa línia amb l'abstenció d'ERC, Capgirem Vic i el PSC es va desestimar íntegrament la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball presentades per part de sergents, caporals, agents i llocs de comandament de la Guàrdia Urbana.

 

També amb l'abstenció d'ERC, Capgirem Vic i el PSC es va aprovar estimar parcialment i desestimar parcialment la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball, presentades per part de tècnics mitjos, arquitectes tècnics i tècnics i auxiliars i desestimar íntegrament les presentades per parts d'administratius i administratives.

 

Amb els mateixos vots es aprovar la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball, per supressió de la seva assignació periòdica de productivitat per prolongació de jornada de 2,5 h setmanals i funcions i estimar parcialment la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball presentades per part d'agents de mercats i desestimar íntegrament les presentades per part d'oficials de manteniment.

 

En la mateixa línia, es va aprovar estimar parcialment i desestimar parcialment la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball, presentades diversos llocs de treball d'OFIM i desestimar íntegrament la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball, presentades per part d'una ordenança de recepció de la Guàrdia Urbana.

 

Amb l'abstenció d'ERC, Capgirem Vic i el PSC també es va aprovar desestimar íntegrament la resolució del recurs de reposició interposat contra la relació de llocs de treball, on se sol·licitava la creació nous llocs de treball.

 

 

Precs i preguntes

 

El grup municipal d’ERC va demanar pels autobusos contaminants de l'empresa Sagalés; pel correcte manteniment dels vehicles i maquinària municipal i pel Centre d'Acollida temporal. Des de Capgirem Vic es va demanar per les dietes de l’alcaldessa al Parlament; per la situació de lavabos públics a la ciutat i pel desnonament del passeig de la Generalitat; i des del grup municipal del PSC es va demanar per l’autorització de carpes informatives.