Vic presenta un mapping que explica la història del Temple Romà i del Palau dels Montcada

El projecte forma part de la segona fase del Vicpuntzero i s’ha produït des de La Farinera, Centre d'Arts Visuals

Vic presenta un mapping que explica la història del Temple Romà i del Palau dels Montcada.

Per continuar impulsant el patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat, Vic presenta el mapping "Un espai, dos mil anys d'història", que posa en valor els edificis del Temple Romà i les restes del castell dels Montcada en el marc del projecte turístic Vicpuntzero que es porta a terme a l’illa de la Pietat.

 

El mapping explica la història del temple romà i del palau dels Montcada, un espai clau de la ciutat on al llarg dels segles hi han conviscut aquests dos edificis paradigmàtics i il·lustratius de la història de Vic, alternant-se el protagonisme entre ells d'una manera sorprenent, ja que el temple va estar amagat durant 700 anys dins el castell.

 

La projecció es podrà veure els mesos de juliol i agost cada dia a les 10 de la nit, el setembre i a l'octubre els dissabtes a les 10 de la nit i es faran horaris especials en èpoques de mercats o festives.

 

Tal com destaca la regidora de Turisme, Anna Alemany, s'ha treballat amb els comerços, locals i restauradors de la zona buscant complicitats, per dinamitzar el centre històric reforçant la xarxa comercial.

 

Alemany explica que l'objectiu és que sigui una acció espontània, que la gent se'l trobi passejant o quan surt a sopar. En aquest sentit, a més del projecte del mapping està previst completar la museïtzació de la segona fase del Vicpuntzero amb un projecte de realitat augmentada a través del qual es podrà veure amb el mòbil el temple romà i, des de dalt del campanar de la Pietat, l’entorn de la catedral, tal com eren en altres èpoques històriques

 

Talent osonenc

El mapping s'ha produït des de La Farinera, Centre d'Arts Visuals, amb un pressupost de 40.000 euros, involucrant així un espai de creació de la ciutat amb talent de la comarca, que aporta una visió de proximitat amb la ciutat i el seu patrimoni.

 

el pressupost total del Vicpuntero ha estat d'1.400.000 euros, 700.000 dels quals han estat subvencionant pels fonts FEDER, 350.000 per Pla de Foment de la Generalitat i 350.000 per l'Ajuntament.

 

Vicpuntzero

Amb aquest mapping s’integra de manera definitiva el Temple Romà amb l’experiència del Vicpuntzero, que explica la història de la ciutat des dels seus orígens i fins a l’actualitat donant valor afegit al patrimoni de la ciutat.

 

La primera fase, inaugurada l’abril del 2021, es va fer una intervenció arquitectònica a l’Església de la Pietat, les excavacions a la Capella Fonda, la museïtzació, el relat i el  projecte comunicatiu de l’espai.

 

La segona fase es va iniciar la primavera del 2022, on des de llavors s’han treballat les excavacions a la nau central Pietat, on es va trobar el mur de l’església romànica primitiva i els esglaons del presbiteri, també pilastres de la gòtica.

 

El següent pas, amb la inauguració del mapping, és la nova il·luminació Pietat i a finals d’estiu i fins a finals d’any, es faran diverses intervencions que contenen fer accessible el sostre de la nau Pietat i altres intervencions puntuals.

 

La regidora destaca que amb el Vicpuntzero es contribueix a fer de Vic una ciutat turística de referència, al costat d’equipaments de primera categoria com el MEV-Museu Art Medieval, Catedral i obra Sert, Museu Art Pell.

 

Visites guiades

El divendres 21 de juliol s’inicia un cicle de visites guiades nocturnes que comencen amb la visualització del mapping i inclouen el Temple romà, el jaciment de la capella fonda , l’audiovisual immersiu del Vicpuntzero i la pujada al campanar.

 

La visita guiada té un cost de  8 euros, entrada reduïda 4 euros, i menors de 10 anys gratuït. Les entrades es poden comprar a la web www.vicpuntzero.cat i al taulell de l’oficina de turisme.

 

Les visites guiades del Vicpuntzero amplien l’horari durant l’estiu, seran cada dia a les 12 del migdia i els caps de setmanes a les 10 del matí i a les 12 del migdia.

 

Aposta pel turisme cultural i de qualitat

El Vicpuntzero segueix l’essència del primer pla estratègic que ha tingut la ciutat en l’àmbit turístic, buscant que el centre històric serveixi de punt per expansionar els visitants cap a l’exterior, promocionant els diferents equipaments culturals i patrimonials, els diversos barris i la comarca.

 

La regidora de Turisme, Anna Alemany, recorda que tot i que Vic no és una ciutat turística sí que té interès turístic i per això es treballa per fer-la “referent amb un turisme cívic i sostenible gestionant-se a través de l’art i la cultura i fugint del turisme de masses”.