“Vic Cultura i Benestar”, una aposta decidida per l’art i la cultura com a elements de salut, cohesió i participació social

El projecte Vic Cultura i Alzheimer i el projecte Cultura i Salut es fusionen per donar pas a “Vic Cultura i Benestar”, un programa d’activitats culturals que s’amplia a nous col·lectius, com son les persones amb problemes de salut mental, amb diversitat intel·lectual, persones refugiades i nouvingudes

Salvador Simó, Núria Homs, Bet Piella i Eduard Minobes.
Salvador Simó, Núria Homs, Bet Piella i Eduard Minobes

La ciutat de Vic, de la mà de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, aposta de forma decidida per l’art i la cultura com a elements de salut, cohesió́ i participació́ social amb el renovat programa cultural “Vic Cultura i Benestar”: una oferta única i multidisciplinari entre els agents públics i associatius de la ciutat que es concreta amb una proposta d’activitats culturals que afavoreix les persones amb problemes de salut mental, amb diversitat intel·lectual, persones refugiades i nouvingudes i els vincula als recursos de la ciutat.

Bet Piella, regidora de Cultura, ha definit el projecte, que implica tots els agents culturals de la ciutat, en tres grans vessants: es tracta d’un projecte de tota la ciutat, que comporta la implicació de tots els departaments de l’ajuntament i tots els agents públics i privats; cada any hi haurà una adaptació de continguts, que enguany es concreta amb una exposició al Museu de l’Art de la Pell amb peces del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya); i la cerca de noves complicitats entre els recursos culturals i els diversos col·lectius de la ciutat. En aquesta edició s’elabora una proposta específica per al col·lectiu de persones refugiades provinents d’Ucraïna. Piella ha destacat que “Vic vol ser un referent en generar impacte al benestar de les persones a través de la cultura”.

Núria Homs, regidora de Benestar Social, ha destacat la transversalitat del projecte “a nivell d’ajuntament i de ciutat” i ha remarcat que “Vic és una ciutat cuidadora, plena de xarxes formals i informals, de grups de suport, que està present a la vida de les persones i les ajuda a avançar”. També ha explicat que “el programa acull i dona una mirada de persona amb capacitats a col·lectius amb necessitats diverses, com persones amb problemes de salut mental, amb diversitat intel·lectual, persones refugiades i nouvingudes” que podran gaudir d’un ampli ventall d’activitats culturals adaptades, als diferents equipaments de la ciutat.

El programa i el projecte s’han desenvolupat conjuntament amb la Càtedra de Salut Mental de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. El vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Dr. Eduard Minobes, ha posat en relleu la mirada global de les persones, més enllà de l’estat de salut, destacant la importància del benestar i les capacitats funcionals, intrínseques, socials, intel·lectuals i cognitives que es potencien mitjançant entorns d’art i cultura com els que promou el programa “Vic Cultura i Benestar”. Minobes ha mostrat “l’orgull que suposa ser partícips d’una ciutat inclusiva i poder transmetre aquests valors als estudiants, que seran els futurs professionals”.

 

Per la seva part, el Dr. Salvador Simó, professor de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i director adjunt de la Càtedra de Salut Mental, ha destacat que el projecte, iniciat el 2018 com a Vic Cultura i Alzheimer, “ha esdevingut un programa de referència nacional pel seu tret diferencial: que és tota una ciutat inclusiva a través de l’art i la cultura, ja que compta amb la complicitat de totes les institucions artístiques i culturals de la ciutat”: MEV - Museu d’Art Medieval, ACVIC - Centre d’Arts Contemporànies, Museu de l’Art de la Pell, Vicpuntzero, Cineclub Vic, EMVIC - Escola de Música i Conservatori de Vic i L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona. Enguany, també s’incorpora al projecte la Biblioteca Pilarin Bayés, que oferirà un club d’acompanyament a la lectura que es desplaçarà al Centre de dia Sant Jordi i als espais socials d’ASHES, del Montseny i d’Horta Vermella, per oferir una lectura adaptada. Creu Roja, Sant Tomàs i Osonament són altres entitats actives a l’hora de fer realitat el projecte.

L’edició 2023 de “Vic Cultura i Benestar” espera una participació d’entre 800 i 1.000 persones a les més de 40 activitats programades a través de propostes de gran qualitat, que es van iniciar el mes de març i s’allargaran fins el desembre.