El 2n Congrés BIT confirma la importància del biogàs com a font d’energia en la crisi climàtica

Prop de 300 persones han passat pel Congrés BIT 2023 Vic, celebrat a Vic els dies 30 i 31 de març, per conèixer les tendències del sector de la bioeconomia entorn del biogàs.

El biogàs ha estat el tema central en la segona edició del congrés.
El biogàs ha estat el tema central en la segona edició del congrés

El Congrés BIT 2023 Vic posa punt final a la segona edició després de dues jornades intenses de ponències, taules rodones i presentacions amb prop de 300 participants, que han posat en comú i han compartit visions, estratègies i maneres de treballar entorn de la bioeconomia. El biogàs ha estat el gran protagonista d’aquesta edició, un recurs més dins de les energies renovables i una opció per a la transició energètica del nostre territori.

L’emergència del canvi climàtic, l’excessiva dependència dels combustibles fòssils, la necessitat de descarbonitzar l’economia i la gestió de les dejeccions són raons que impulsen l’ús del biogàs. De fet, Catalunya té una posició privilegiada per promoure el biogàs com a alternativa a les fonts d’energia convencionals. Tal com apunta Carme Sáez, directora del Congrés BIT, “només cal cooperació i articulació dels diferents actors de les cadenes de valor per fer-ho possible”. En aquesta línia, Sáez afegeix que “els residus domèstics ben seleccionats són també un actor clau en la generació de biogàs, però cal fer èmfasi a la importància de donar sortida real, sostenible i viable als digestats”.

L’encarregada d’obrir el congrés va ser la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que va presentar les línies mestres del Pla de biogàs de Catalunya 2023-2030 amb una inversió inicial de 25 milions d’euros per promoure i crear noves plantes de biogàs, sobretot en explotacions ramaderes, i en facilitar la transformació de biogàs per generar calor, electricitat o biometà, i biofertilitzants. “Ens trobem en un moment únic que cal aprofitar per accelerar la transformació del sector agrari, alimentari, forestal i marítim que fa temps que ha començat i que és imprescindible. El Congrés BIT és una peça molt important per desenvolupar aquesta estratègia”, va explicar la consellera Jordà durant la inauguració del congrés.

El BIT ha estat el punt de trobada de professionals, empreses i institucions que lideren la bioeconomia catalana i per ensenyar els projectes que s’estan duent a terme per millorar la situació actual, tal com va apuntar Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, durant la inauguració: “El congrés és important per ressaltar l’economia circular, per fer un país capaç de generar recursos propis. Donem a conèixer les coses que fem bé i les que podem fer com a territori”. Els i les participants han pogut seguir més d’una desena de ponències i taules rodones sobre models i viabilitat de plantes de biogàs, visions estratègies del biometà, la importància del biogàs i la valorització del digestat, entre altres temes rellevants. També d’una sessió matinal de bioeconomia centrada en el món local.

Amb el Congrés BIT 2023 Vic acabat, la comunitat del BIT suma 680 persones registrades, que durant l’any podran recuperar les ponències d’aquesta edició, seguir les novetats del sector i establir sinergies amb la resta dels i de les participants a través de la plataforma disponible al web congresbit.cat.

Pòsters de Bioeconomia

L’espai expositiu BITExpo ha agrupat 8 entitats relacionades amb el biogàs com Catalana de Biogàs, Nortegas, Simbiosy (Bioboost), Genia Bioenergy o BETA Tech Center. Aquest espai es trasllada al pavelló ramader del Recinte Firal el Sucre del Mercat del Ram fins al diumenge 2 d’abril.

En aquesta mateixa zona també s’han pogut descobrir projectes relacionats amb el biogàs, a partir de més de 40 plafons informatius. Alguns exemples: Bioferti+, una producció d’un bio-fertilitzant pel·lelitzat fet a mida per a cultius llenyosos com estratègia de valorització de fems compostats i altres subproductes orgànics; Oryzite, ús de la clofolla de l’arròs per l’obtenció d’un producte substitutiu del plàstic; Decisive, esquema de gestió descentralitzada per a la valorització innovadora dels bioresidus urbans; 4Biolive, producció de Bioestimulants, Biofertilitzants, Biopolimers i Bioenergia a partir de residus i subproductes provinents de la cadena productiva de l’oli d’oliva.

Taller de Cocreació

El Congrés BIT 2023 Vic també ha acollit un taller de Cocreació amb la finalitat de buscar missatges clau per fer entendre millor el concepte de la bioeconomia a la ciutadania. És a dir, trobar el llenguatge adient i cercar imatges per reforçar els missatges.

El teixit empresarial del BIT 2023

El Congrés BIT 2023 Vic està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i Fira Lleida, amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, Acció, Agència de Residus de Catalunya, Creacció, Agrotecnio, Agrotech UPC, Assocaició d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), La Paeria - Ajuntament de Lleida, Associació Catalana d’Innovació del Sector Carni Porcí (INNOVACC), ’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, Cambra de Comerç de Lleida, Cambra de Comerç de Tàrrega, Cambra de Comerç de Barcelona d’Osona, CataloniaBio & HealthTech, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Catalan Water Partneship (CWP), Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), Enginyers Agrònoms de Catalunya, Consell General de Cambres de Catalunya, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Centre de Desenvolupaments Biotecnològics Agroalimentaris (DBA), Diputació de Barcelona, Diputació de Lleida, Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT), Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el Clúster de la Maquinària i els Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), Global Lleida, l’Institut d’Investigació de l’Energia de Catalunya (IREC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Packaging Cluster, Parc Cientific i Tecnològic de Lleida, Pla Anual 2022 de Transferència Tecnològica, Residus Recurs (Borsa de subproductes i matèries primeres), Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Lleida.

L’esdeveniment compta amb el patrocini d’AgroBank, Akis Internacional, Alcarràs Bioproductors, Compost Segrià, Copiral, Depurgan, Ecobiogas, Ecostudi, Griñó, Incafust, Innoferti, La Llena, Muns, Sebastia - Indústries de la fusta, BG, Cooperativa Plana de Vic, Grup Gepork, Liquats Vegetals, Contenidors Bou, Genia Bioenergy i Bioboost.

Catalana de Biogàs i Nedgia han estat dues empreses que han realitzat una important aposta a favor del debat entorn del biogàs, contribuint a la celebració del Congrés.

El Congrés BIT 2023 Vic compta amb dues seus i dues dates que coincideixen amb els dos esdeveniments de referència del sector agrari català: el Mercat del Ram de Vic (especialització ramadera) i la Fira de Sant Miquel de Lleida (especialització agrícola).