El Mercat del Ram torna a la Rambla del Passeig amb gastronomia, música i la nova mostra de serveis

La tradicional fira s’inicia i es complementa amb el Congrés BIT 2023, dedicat a la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia, els dies 30 i 31 de març. Durant el cap de setmana serà el torn del mercat, amb una programació extensa que inclou la renovació de La Casa de Pagès i propostes gastronòmiques, culturals i comercials.

La nova edició del Mercat del Ram s’ha presentat avui a la Plaça del Carbó .
La nova edició del Mercat del Ram s’ha presentat avui a la Plaça del Carbó

 

El Mercat del Ram celebra la tradició agrícola i ramadera de la comarca d’Osona. Els dies 31 de març, 1 i 2 d’abril la ciutat de Vic acull el tradicional mercat amb un extens programa d’activitats relacionades amb el món agroramader, a més de propostes lúdiques i comercials que complementen la cita festiva i popular del sector.

 

Enguany, el mercat recupera la Rambla del Passeig i la plaça del Carbó, després del canvi d’ubicació al parc Jaume Balmes en les dues edicions anteriors, on s’hi instal·larà l’espai Terra i Cuina, amb activitats gastronòmiques, mostra de cerveses artesanes, espectacles infantils, música i la mostra multisectorial. “El Mercat del Ram és un mercat conegut per tothom. Durant tres dies, la nostra ciutat s’omplirà d’activitats per gaudir amb amics i família i farem de Vic una ciutat viva i activa”, ha explicat Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, durant l’acte de presentació de l’edició.

 

La Casa de Pagès, activitats familiars per aprendre i posar en valor la vida al camp

 

Una de les novetats rellevants de l’edició d’enguany és la renovació de La Casa de Pagès, que ocuparà tot el Recinte Firal El Sucre, amb diverses activitats, tallers i exposicions dirigides al públic familiar. La iniciativa, que arriba a la setena edició, procura donar a conèixer la feina que realitza el sector primari, un dels motors de la comarca d’Osona. Ho farà a través de set estances: l’Era,  la Cuina i el Rebost, la Cabanya, el Graner, el Camp i l’Hort, el Bosc i l’Estable; on es combinaran tallers, espais de creació i experimentació, exposicions d’artistes vinculades amb les arts mediambientals i el món a pagès o activitats participatives. A més, i com a novetat d’aquesta edició, s’incorpora el videojoc de La Casa de Pagès, a través del qual petits i grans podran descobrir els racons de l’espai de La Casa de Pagès i posar-se a la pell d’un pagès o pagesa per conèixer i gestionar els principals recursos naturals que es troben a qualsevol explotació agrícola i ramadera de la comarca. També hi haurà l’Espai Fòrum, on es duran a terme xerrades divulgatives.

 

La ramaderia, eix central del Mercat

 

Les activitats relacionades amb la ramaderia es concentren a l’entorn del Recinte Firal El Sucre, on es realitzaran concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades amb aquest sector. Aquest any se celebrarà el 39è Concurs de Canals Porcines, que premia la qualitat de la carn i de la canal. No s'entrega el premi de Màxima Puntuació ja que, actualment, és molt difícil trobar un porc que sigui bo tant en qualitat de carn com de canal, ja que la genètica està especialitzada amb una o una altra vessant. Tal i com es va fer en l’anterior edició, durant els dies de fira no hi haurà les canals exposades, sinó un estand amb tota la informació dels guanyadors i les explotacions participants; aquest dimecres dia 15 de març, es recolliran les canals per poder fer un estudi més rigorós de la carn i la canal.

 

Albert Noguera, membre de la comissió de Canals Porcines, explica: “És un concurs històric que implica molt esforç, però segueix sent un referent, que aporta innovació i que s’adapta a les tendències del mercat”.

 

També es farà el 2n Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (ANCRI), que comptarà amb una trentena de participants. El concurs premiarà el millor lot d’ovelles adultes, el millot lot de borregues i el millor marrà.

 

Ramon Bach, veterinari i secretari tècnic de l’Associació Nacional d’Ovella Ripollesa, assenyala: “És una any molt dur pel sector oví, per la sequera i l’augment de preus del món agrari, però estem molt contents de comptar amb 36 inscrits al concurs. Venir representa esforç, feina i molt temps, i s'agraeix aquesta alta participació, que fa palesa la importància del sector oví”.

 

Seguint la línia de l’edició anterior, el divendres 31 de març al Centre Cívic Joan Triadú se celebrarà la Talaia Pagesa, una trobada presencial, social i informal de pageses i pagesos d’arreu de Catalunya que té l’objectiu de ser un espai inclusiu, divers i actiu de la pagesia amb la finalitat de parlar de manera tranquil·la i oberta sobre allò que uneix i necessita el sector.

 

Gastronomia, música i mostra de serveis

 

L’Espai Terra i Cuina canvia d’ubicació i passarà del Parc Jaume Balmes a la Rambla del Passeig i a la Plaça del Carbó, recuperant l’espai habitual. En aquests espais s’hi ubicaran una quarantena de parades de productes agroalimentaris amb qualificació d’artesania o amb segell de Venda de Proximitat de la Generalitat de Catalunya que oferiran productes com oli, embotit, vi, ratafia, cervesa, pa i làctics. També s’hi instal·larà un corner amb espais de degustació i activitats divulgatives i gastronòmiques, treballat amb Osona Cuina, Fet a Osona i el Lluçanès a Taula, que posaran en valor els productes catalans a partir de diverses activitats. També espectacles infantils, actuacions musicals i una barra amb vermuts.

 

Durant tot el cap de setmana, el Mercat del Ram acollirà, al carrer Mossèn Gudiol, l’exhibició d’automòbils amb la presència de 15 concessionaris de cotxes, i l’exposició de maquinària agrícola, que es repartirà al llarg de l’avinguda dels Països Catalans, i que comptarà amb 25 empreses de maquinària agrícola i vehicles industrials.

 

Com a novetat, aquesta edició comptarà amb una mostra de serveis ubicada a la Rambla del Passeig amb una dotzena d’expositors de diversos àmbits empresarials del sector de la salut, immobiliari, disseny, formació i finances, entre d’altres. En aquest mateix espai, també s’hi ubica la mostra de turisme, amb la presència del Patronat de Turisme de la Costa Brava i Osona Turisme.

 

Gran oferta d’activitats culturals

 

Els Gegants i el Bestiari de Vic faran la cercavila pels carrers de la ciutat de Vic. Ho faran dissabte 1 d’abril a partir de les 5 de la tarda amb sortida des de la Plaça Major. La Clota acollirà una nova edició de La Falca, la fira d’autoedició ubicada, aquest any, al carrer de les Adoberies, durant el dissabte 2 d’abril, i comptarà amb una trentena de parades d’editorials, discogràfiques, il·lustració, fanzines, serigrafia i pintura. També hi haurà tallers i concerts. 

 

Com és habitual, els globus aerostàtics també hi seran presents a través de l’International Mercat del Ram Balloon Trophy, juntament amb el Concurs de Pintura Ràpida, que arriba a la seva 56a edició, el Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes, la cantada participativa de Caramelles, l’Aplec del Mercat del Ram, la Processó dels Armats, el Mercat de Palmes i Palmons i la trobada castellera amb els Castellers de Vilafranca. 

 

2n Congrés BIT, edició especial biogàs 

 

Els propers 30 i 31 de març se celebrarà el 2n Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2023) amb una edició especial dedicada al biogàs, a l’Edifici El Sucre de Vic. El Congrés BIT és un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials entorn de la bioeconomia sobre tres eixos principals: comercial, coneixement i sensibilització. Les inscripcions ja estan obertes al web congresbit.cat. 

 

Durant les dues jornades de congrés, més d’una quarantena de ponents oferiran ponències rellevants, de les quals destaquen la presentació de l’informe de progrés del Pla d’Acció 2023-2024, la ponència sobre Rol del Biogàs en la Transició Energètica i la presentació del Pla del Biogàs de Catalunya. Les taules rodones també tindran un paper protagonista. Durant l’edició d’enguany es podrà gaudir de les taules rodones sobre Models de Plantes de Biogàs per a la valorització de dejeccions ramaderes i de residus orgànics del sector agroalimentari, uns models de França, Dinamarca i Regne Unit; Què fa viable una planta de biogàs, en visió empresarial; Estratègies de gestió i valorització del digestat: aspectes estratègics, tècnics, legals i logístics; i de Quin és el futur del biogàs a Catalunya, amb una visió més estratègica. També es donarà veu a projectes destacats com Accelwater i SQUEEZER i es farà una sessió sobre bioeconomia i el món local a càrrec de la Diputació de Barcelona.

 

Com a activitats paral·leles, el congrés oferirà un Taller de Cocreació de missatges clau sobre la bioeconomia circular amb estudiants de diferents disciplines per crear, de forma conjunta, missatges comunicatius amb la finalitat de difondre i promoure la bioeconomia.

 

Carme Sàez, directora del BIT, explica: “El programa està centrat en temes de biogàs, ja que hi ha una necessitat de transició energètica i el biogàs és una opció. I també, en el nostre territori, estem en un gran nivell de dejeccions ramaderes de residus agroalimentaris i d’altres que es poden incorporar en les plantes de biogàs, com els fangs de depuradora”.

 

Per la seva banda, Jaume Sió, Cap del Gabinet Tècnic d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, apunta: “Per nosaltres el Congrés BIT és un gran aparador per explicar i compartir amb altres actors del món el que fem amb la bioeconomia. Aquest any, el BIT se centra amb un tema molt important: el biogàs. La societat necessita energia, però som un país depenent, i el gran repte com a país és canviar-ho. A més, tenim les dejeccions dels animals que necessiten tecnologia, intel·ligència i col·laboració per aprofitar-les i generar recursos propis. Un espai com el congrés per debatre sobre aquest tema és una gran oportunitat”. 

 

Consulta el programa a congresbit.cat.