L’equip de govern compleix el 90% del Pla d’Acció de Mandat

L’equip de govern va remarcar el treball conjunt i transversal per aconseguir una ciutat a la mesura humana

L’equip de govern compleix el 90% del Pla d’Acció de Mandat.

 

Vic ha complert el 90% del Pla d’Acció de Mandat, tal com ha destacat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, en l’acte de tancament del Pla d’Acció de Mandat acompanyada de tot el seu equip. Erra va voler agrair la feina a tot l’equip que l’ha acompanyat i que ha fet possible el 90% de compliment.

El Pla d’Acció de Mandat (PAM) ha sigut el full de ruta per les polítiques municipals des del 2019. Aquest, ha sigut un document marc permeable a les noves prioritats i necessitats i, per tant, obert als reptes que el consistori ha hagut d’anar assolint al llarg d’aquests 4 anys.

El PAM s’ha emmarcat en 5 grans eixos per desplegar una ciutat a la mesura humana: Ciutat amb una administració oberta, moderna i propera; ciutat accessible i serveis de qualitat; ciutat del coneixement i progrés econòmic; ciutat per a les persones; i ciutat saludable. A més a més, el PAM plantejava 450 actuacions que en aquests 4 anys s’han convertit en 950.

Tal com va explicar l’alcaldessa, Anna Erra, no es pot obviar que aquests 4 anys han estat marcats per la pandèmia que han fet replantejar algunes accions i 

L’alcaldessa de Vic també va destacar que en aquests últims 4 anys la ciutat ha guanyat 16 equipaments: la Biblioteca Pilarin Bayés, el Centre Cívic de la Triadú, l'Aula de Robòtica, la pista de barri del Salarich, la pista del Sagrat Cor, la pista del Montseny, el KIV, el FABLAB, el Medialab, el camp de futbol Ramon Cunill, l'aparcament de camions, el Club Patí Vic, la subcomissaria de la Guardia Urbana al barri del Remei, Vicpuntzero i l'Espai Comunitari.

“Estem orgullosos de la feina feta, de com l’hem fet i del treball en equip. No ha sigut un mandat fàcil, però hem sigut capaços  de treballar per la ciutadania escoltant la seves necessitats i sempre centrant-nos en el seu benestar”, va remarcar Erra.

Ciutat per les persones 

Les persones han estat l'eix central de les decisions de l'equip de govern. En aquest sentit, s'ha treballat per millorar la qualitat de vida de les persones promovent la seva autonomia, fent una atenció més accessible, personalitzada i discreta. "Hem transformat no només l'espai de serveis socials sinó, l'atenció per a poder fer un cribratge inicial i una transformació digital per agilitzar els tràmits i l'atenció", ha explicat la regidora de Benestar Social i Família, Núria Homs.

En la mateixa línia s'ha ampliat la cobertura de teleassistència, s'ha intensificat les visites a les persones majors de 80 anys a casa, s'ha ampliat el SAD a persones amb malaltia mental, i s'ha ampliat el treball amb grups de persones amb necessitats similars.

La ciutat per a les persones passa per a una mobilitat sostenible i pacificada amb més espais públics per a les persones. En aquest sentit, la regidora de Mobilitat i Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que fer servir el nostre cos per desplaçar-nos ens dona salut i alhora, ens permet conèixer l'entorn on vivim. "Hem pacificat les principals vies urbanes sent pioners amb la ciutat 30, per prioritzar els vianants en la via pública i fomentar una mobilitat més activa, sostenible i saludable; hem guanyat espai per les persones amb una nova illa de vianants, disposem de 54 quilòmetres de carrils bici i la ciutadania té a la seva disposició una flota de cotxes elèctrics".

En l'àmbit cultural el gran projecte ha estat la construcció de la Biblioteca Pilarin Bayés, que es va inaugurar el 7 d'octubre del 2022, i que és un espai polivalent, amb un concepte d'espai cultural diferenciat a la resta, on ja hi ha passat més de 100.000 persones. Pel que fa al turisme el nou espai Vicpuntzero, ha rebut més de 42.000 persones i s'ha consolidat l'espai central de La Pietat com espai d'exposicions, teatre, música i mercats socials "promovent així, el turisme de qualitat", va destacar la regidora de Turisme, Anna Alemany, que va afegir que Vic ha recuperat el pols del turisme després de la pandèmia.

S'ha treballat, també, en l'adquisició de pisos i edificis antics per transformar-los en habitatges protegits i assequibles. En aquest sentit, a través del programa INVIC, s'ha fomentat una línia de subvencions per a rehabilitar pisos, instal·lar ascensors en edificis antics, i passar les ITE.

Vic és ciutat cuidadora i educadora, en aquest sentit s'està treballant en el projecte ArTic que és un projecte d'apropament a la cultura i l'art a col·lectius tradicionalment exclosos. L'educació és la principal eina de transformació social per això s'han posat recursos i eines perquè l'oferta postobligatòria s'ampliés i es consolidés a la ciutat, doblant les places dels PFI i s'han actualitzat les propostes formatives adequades a l'oferta laboral.

En la mateixa línia la regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, va destacar que el projectes de les Escoles Bressol Municipals de Vic s'ha consolidat com a un projecte pioner i de lideratge a Catalunya. "Des de la ciutat hi ha una aposta clara cap a la petita infància".

Tanmateix, s'ha creat una nova aula de robòtica a la Farinera que serveix per promoure la creació i posar en funcionament de prototips robòtics per desenvolupar una sèrie de competències de valor pedagògic, i s'ha potenciat el Programa de Formació i Inserció (PFI) orientat a joves d'entre 16 i 21 anys que no tenen el graduat d'Educació Secundària Obligatòria, "per acompanyar-los quan perden el rumb", va detallar la regidora d'Educació, Elisabet Franquesa.

A més a més, per ampliar la seguretat en els barris es va posar en marxa la subcomissaria de la Guàrdia Urbana on s'hi ubiquen el servei d'atestats, la recollida de denúncies, la unitat de policia administrativa i K9, l'equip de proximitat i la unitat de paisà. Des de la convivència també se’n destaca el treball continuat de l’equip de mediació i agents cívics que treballen amb campanyes a carrer i escales de veïns per fer front d’una manera responsable a tots els veïns i veïnes perquè la bona convivència sigui present al nostre entorn immediat.

En aquest mandat s’ha iniciat un grup de treball interdisciplinari i pioner per articular de manera transversal l’abordatge de la prevenció, detecció, atenció i recuperació dels casos d’adolescents i joves amb conductes de risc, seguint el model de xarxa basat en la centralitat del cas.

Pel que fa als joves s’ha potenciar l’espai Vicjove com a punt de referència entre els joves de la ciutat, oferint acompanyament i assessorament. S’ha redactat el Pla Local de Joventut i s’ha ampliar l’oferta sociocultural a les tardes i als estius.

Ciutat saludable

L’entorn verd  influeix, també, en la salut de les persones. L’Organització Mundial de la Salut recomana un arbre per cada tres habitants i a Vic hi ha un arbre per cada dues persones. En la mateixa línia, cada persona que viu a Vic disposa de 27,9 metres quadrats d’espai verd i l’OMS en recomana entre 10 i 15. A Vic s’ha treballat amb el Pla Director Verd Urbà per millorar el benestar de les persones a través del verd de la ciutat. El verd influeix en el benestar de les persones i Vic fa 10 anys que disposa de l’anella verda. En aquest sentit, s’ha incorporat el turó del Castell d'en Planes i s’ha transformat l’espai dels Aiguamolls de les Casasses.

En aquesta línia es va explicar la transformació que Vic està vivint entorn dels residus, acostant-se als objectius 2030. S'han eliminat els residus d'un sol a tots els actes de l'ajuntament, s'han ampliat les zones amb electricitat renovable i verda per a poder reduir les emissions de ciutat amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques en 7 equipaments de la ciutat, va explicar el regidor de Serveis i Medi Ambient, Albert Castells.

Una ciutat saludable passa per a tenir persones amb salut a través de l’esport, en aquest sentit, el regidor d’esports, Titi Roca, va explicar que es van plantejar en l’inici del mandat 4 objectius: el benestar i la qualitat de vida, l’esport com a eina educativa, èxits esportius sostenibles i professionalitzar el món de l’esport. En aquest sentit, Vic s’ha posicionat com a ciutat referent per acollir grans esdeveniment europeus i internacionals.

Roca va remarcar que un dels principals objectius sempre ha sigut que Vic tingués el Centre d’Alt Rendiment, “però l’administració no ens ha acompanyat i tenen el projecte aturat”. En la mateixa línia va destacar que en pocs mesos la ciutat tindrà un nou pumptrack i es remodelaran el paviment de les pistes d’atletisme.

El regidor, però, va destacar que la ciutat ha aprofitat l’oportunitat de guanyar un nou equipament esportiu amb la compra del Patí Vic, que obra les portes a un nou espai de pràctica esportiva per una ciutat més saludable.

En la mateixa línia es va posar èmfasi en la xarxa de desfibril·ladors que té la ciutat, un total de 17, i ampliar l'espai cardioprotegit amb formacions i accions de sensibilització per prevenir a través d'hàbits saludables. En aquest sentit, tal com va destacar la regidora de Salut Pública, Núria Vergés, la complicitat publicoprivada ha estat clau per cardioprotegir tots els punts de la ciutat.

La regidora també va recordar que aquest mandat ha estat marcat per la pandèmia de la Covid. "Va suposar un punt d'inflexió i una reorientació del Pla d'Acció de Mandat, però tothom va estar a l'altura", va remarcar que "davant d'aquesta situació tan complicada tot l'equip vam prioritzar la informació permanent a la ciutadania, la gestió de voluntariat o recursos necessaris, l'assistència en aquells col·lectius més vulnerables, en garantir que molts infants i joves poguessin seguir amb els seus estudis des de casa i garantir els serveis essencials".

Es va donar resposta a totes les necessitats que apareixien davant d'aquesta situació portant-se a construir el pavelló municipal del Castell d'en Planes un hospital de campanya. Vergés va remarcar que passat el primer període d'incertesa l'ajuntament va posar en marxa el Pla de reactivació de la ciutat amb els 6,5 milions d'euros perquè Vic continués bategant.

Ciutat del coneixement i amb progrés econòmic

El progrés econòmic passa per un teixit comercial potent i de qualitat. L'objectiu principal de govern entorn el comerç ha sigut treballar per potenciar el comerç de proximitat, apostant per la digitalització per adaptar el comerç local en els nous models de consum. La pandèmia va frenar aquest procés, tal com destacar la regidora de comerç, Bet Piella, però s’ha estat al costat de tot el teixit comercial a través d’ajuts, d’exempcions de pagament de taxes en el cas dels marxants i de la posada en marxa dels Bons Vic per incentivar la compra als comerços locals.

L'ocupació ha estat un dels eixos principals a treballar per pal·liar els efectes de la pandèmia "per donar un impuls a comerços i empreses de la ciutat, per reimpulsar la ciutat i l'economia", va explicar la regidora d’Ocupació, Anna Alemany. Vic ha destinat més de 632.000 euros d’ajuts a les empreses per aixecar ERTO's, per la contractació de persones, per incentivar el comerç local i per ajudar a pal·liar els efectes de la pandèmia.

Més enllà de l'ocupació, Vic compta amb un servei d'assessorament i acompanyament empresarial com és Creacció, on s’han treballat projectes transversals com l’Osona – Repte de futur, donant suport a les empreses, cercant finançament, treballant en projectes i posicionament internacional, i sobretot, el desplegament i consolidació de l’observatori socioeconòmic. També s’ha creat l’oficina Tècnica de Suport al Desdoblament de la línia R3, que treballa de forma transversal per aconseguir millores en la línia de rodalies.

En aquest sentit, Vic ha estat pionera en la creació de l’Osona Lab City “i el lideratge del projecte 5G a la Catalunya Central, per potenciar la digitalització de la comarca i incentivar la creació de noves empreses, i l’empoderament de la Universitat”, va explicar el regidor d'Universitat i Ciutat del Coneixement Josep Arimany.

Seguint aquesta línia, la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya ha ampliat la seva oferta formativa amb els graus d’Audiologia i Odontologia i aquest curs sortirà la primera promoció de Metges. La UVIC-UCC és la 4a universitat Catalana al rànquing mundial The World University Rankings (WUR) de Times Higher Education.

Ciutat amb una administració oberta, moderna i propera

Per fer una administració més oberta moderna i propera s'ha treballat en diversos àmbits per agilitzar i facilitar la comunicació i gestió amb l'Ajuntament. En aquest sentit, s'ha renovat la Seu Electrònica que et permet fer el 90% dels tràmits en línia; i la nova Oficina d'Atenció Ciutadana de la Biblioteca Pilarin Bayés on pots fer els tràmits sense cita prèvia. També es va fer ressò de l'OAC360, el servei d'atenció i acompanyament telefònic que funciona de dilluns a divendres 8 del matí a 8 del vespre i que t'ajuda a fer tràmits en línia.

S'ha obert un nou servei l’assistent digital + 65 que ofereix acompanyament per fer tràmits, gestions o fins i tot, configuracions electròniques, a totes aquestes persones de més de 65 anys que necessitin acompanyament tecnològic. Finalment, en les setmanes vinents s'estrenarà un nou web municipal.

Una ciutat més propera també passa per estar al costat de les entitats de la ciutat, que n'hi ha més de 300 sense ànim de lucre. En aquest sentit, la pandèmia va provocar un desinflament del teixit associatiu i des de l'Ajuntament s'ha realitzat un Programa i diagnosi de l'Associacionisme i el Voluntariat de Vic amb l'obertura del nou punt de Voluntariat a Vic: el Vic-Osona Voluntariat.

Per avançar cap a una ciutat accessible i amb serveis de qualitat, l'escolta activa és bàsica, de fet aquest és un dels elements que diferencia el govern de la ciutat. A Vic hi ha 13 barris i Sentfores-La Guixa. Cadascun d'ells tenen un regidor o regidora que és el contacte directe amb l'associació veïnal.

En aquest sentit, el regidor de barris, Josep-Ramon Soldevila va explicar que per conèixer les inquietuds i necessitats de la gent s’han fet reunions periòdiques amb les diverses associacions i regidors/regidores de barri.

En aquesta línia es va desenvolupar el Pla estratègic del Remei que desenvolupa el Consell de Barri del Remei i que en deriva el projecte de Comunalitats dels barris del Sud. L'Ajuntament ha proporcionat un nou punt de trobada pels veïns: "El pont", on realitzar activitats socials pel barri.

El tarannà de l'equip de Govern sempre ha sigut obert i participatiu amb la ciutadania. "S'han realitzat 6 edicions de Pressupostos Participatius a les 3 zones de Vic", destaca el regidor de Participació, Josep-Ramon Soldevila, que va afegir que s'ha dut a terme el Projecte Participatiu de les adoberies amb la col·laboració de 27 entitats locals.

Per continuar treballant per una ciutat a la mesura humana s'ha treballat amb projectes de cooperació internacional al Senegal, al Nepal i al Marroc. S'ha tret una convocatòria de subvencions a entitats locals de cooperació internacional que treballen a Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia; i s'han desenvolupat ajudes d'emergència amb una aportació econòmica pel terratrèmol de Síria, Turquia i el Kurdistan.

La regidora d'Igualtat, Núria Vergés, va posar en relleu la tasca de sensibilització que s’han dut a terme des de l'Ajuntament de Vic per a poder convertir la ciutat en un gran punt lila. S'han reforçat els punts liles tant en esdeveniments d'oci nocturn organitzats des de l'Ajuntament com la Festa Major i Mercat de Música Viva amb un total de 20 espais de punts liles on s'han atès més de 3.000 persones, com en espais diürns com els mercats per treballar la conscienciació. En aquest sentit, s'han fet diverses accions com formacions a establiments i comerços de la ciutat perquè puguin ser un espai segur i puguin intervenir en qualsevol situació.

Ciutat accessible i amb serveis de qualitat

Un dels grans projectes reclamats per a la ciutadania i al qual es va comprometre l'alcaldessa Anna Erra va ser el desmantellament de l'antena del carrer Sant Fidel, que es va dur a terme el passat 2019 i que va culminar un gran debat de la societat vigatana.

Aquest mandat ha estat marcat urbanísticament per l’aprovació i el desplegament del POUM, Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. S’ha engegat el projecte Sumem Patrimoni, que pretén divulgar els trets identitaris que perviuen al llarg de la història i que han fet de Vic una capital de Catalunya.

S’han comprat dues adoberies que s’estan rehabilitant com un gran centre d’interpretació i espai de pública concurrència, s’ha adquirit, també, l’adoberia buida per un parc urbà que millorarà tota la zona; i s’ha comprat una altra adoberia que servirà per connectar i obrir el carrer de les Adoberies amb el carrer dels Aluders, i  també Genís Antel que es transformarà en un gran parc fluvial i territorial i que, juntament amb tot el turó del Castell d’en Planes, suposarà 8 noves hectàrees d’espai verd públic per a la ciutat.

A aquests grans parcs de Genís Antel i del Castell d’en Planes, s’hi sumen altres parcs i places que s’han adquirit: la plaça de la Noguera, l’espai públic per a la futura connexió del carrer Pep Ventura amb el carrer Sant Pere, l'adquisició de l'espai públic per a la futura connexió del carrer Canigó amb el carrer Sant Jordi i l'ampliació de l'espai públic de Can Forcada.

Una ciutat amb serveis de qualitat passa també per estar al costat dels polígons i els seus empresaris. En aquest sentit, s’ha treballat de la mà de les associacions dels principals polígons de la ciutat per compartir estratègies i fer una bona xarxa de treball.

S’han instal·lat càmeres de seguretat de la mà de les entitats dels polígons, a tots els accessos als polígons per tal de poder fer un control i vetllar per la seguretat a la zona. També conjuntament s’ha treballat el projecte APEU per seguir potenciant el teixim empresarial.