Vic aprova el Pla Local d’Habitatge

Es va aprovar amb els vots a favor de Capgirem Vic i de la regidora no adscrita, Carme Tena, i el vot en contra d’ERC

Ple del mes d'abril.
Ple del mes d'abril

Vic va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat, Capgirem Vic i de la regidora no adscrita, Carme Tena, i el vot en contra d’ERC, el Pla Local d’Habitatge 2023-2028 de Vic. Tal com va explicar la regidora d’Habitatge, Fabiana Palmero, es tracta d’un document tècnic que, partint de l'anàlisi i la diagnosi de la situació de l’habitatge, defineix les estratègies i propostes a desenvolupar per un període de 6 anys, des del govern local, amb l’objectiu de fomentar l’assoliment del dret a la ciutadania a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles.

La redacció s’ha fet 2 anys després d’aprovar el POUM, amb la voluntat d’establir una política que abordi la problemàtica de l’habitatge de forma transversal. L’elaboració de l’anàlisi i la diagnosi s’ha desenvolupat a partir del recull de la informació necessària; l'anàlisi de la realitat en matèria d’habitatge per identificar les principals problemàtiques; l'elaboració de gràfics i plànols que expliquen les principals dades analitzades; i la incorporació de les aportacions de l’equip municipal a l’anàlisi i elaboració de la diagnosi conjuntament.

“Som una ciutat planificada i actuem amb aquests plans. Treballem amb convicció. El Pla Local d'Habitatge s'ha redactat externament amb una implicació ciutadana i tècnica. En aquest pressupost s'ha destinat més de 2 milions d'euros en habitatge. Amb la voluntat d'avançar i incloure mecanisme per fer avançar la ciutat en polítiques d'habitatge, els objectius són:

  • Ampliar el parc d’habitatge social i assequible
  • Revertir la segregació residencial
  • Promoure l’activació d’habitatges i edificis buits
  • Acompanyar la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica i l’accessibilitat
  • Vetllar perquè totes les persones puguin accedir i mantenir el seu habitatge.

Des d’ERC, Viqui Terricabras, va apuntar: “Malgrat que és un document ben treballat, és precisament pel pressupost, que pel nostre entendre considerem que és insuficient. Agafant el resum hi ha una sèrie de mancances que pateix la nostra ciutat i cal afrontar-les ja, però per vosaltres no és una prioritat. El mateix pla estableix que hi ha moltes llars en situació d'exclusió. També destaca que hi ha la necessitat de millorar el parc d'habitatge que tenim. És important destacar que tenim un gruix d'habitatge que gestionem i no són nostres i només 7 són propietat d'Impulsvic”.

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va exposar: “Tenir un Pla Local d'Habitatge és la primera casella per poder fer front a la problemàtica d'habitatge. Fa molts anys que tot el que es denuncia des de la societat avui es confirma. El Pla demana que s'ampliï el parc d'habitatge assequible de Vic, només 7 habitatges són de l'Ajuntament. Per fi tenim un registre i es pot començar a actuar. Cal reforçar les polítiques d'habitatge i destinar més diners, tal com conclou el Pla. No hi ha oferta d'habitatge assequible, la gent no tothom pot pagar el que es demana avui dia per un lloguer. Ens comprometem a treballar perquè no quedi tancat en un calaix”.

Per la seva banda, Carme Tena, la regidora no adscrita, va dir: “Tots els plans són necessaris, però aquest molt esperat. És l'administració que més té qui ha de vetllar per l'aplicació de polítiques d'habitatge. Crec que aquest pla encara que només sigui voluntat és un inici per començar a treballar per les necessitats”.

Palmero va remarcar: “El Pla l'hem promogut nosaltres com equip de govern i el presentem nosaltres perquè hi creiem. Preveu una inversió de 21 milions d’euros més del que ja s'inverteix, en 6 anys. És evident que no és la solució a tots els problemes d'habitatge, però és un primer pas per començar a treballar. Necessitem complicitat d'altres administracions”

Terricabras, va contestar: “El pressupost del 2023 hi ha una previsió d'1 milió i mig, menys del que es va invertir l'any 2022. Creiem que s'ha d'impulsar molt el que preveu el POUM. És necessari que es prevegi també polítiques d'habitatge estratègiques que potenciïn les mesures”.

I Dinarès, va afegir: “Que es facin plans i s'aprovin no garanteix que es duguin a terme. Sempre ens queixem que falten diners al pressupost d'habitatge i sempre se'ns havia negat”.

Pla de Sequera

El ple va aprovar inicialment el pla d’emergència en situacions de sequera del municipi de Vic amb els vots a favor de JuntsxCat, d’ERC i la regidora no adscrita, Carme Tena. Tal com va apuntar el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, Vic és un dels pocs municipis amb més de 20.000 habitants que disposa de Pla Municipal de Sequera.

Des d’ERC, Albert Palou, va apuntar que és un bon pla, però que s’ha d’executar bé. “Ara caldrà fer front a la situació a tots els nivells si la situació no millora”. Per la seva banda, Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va expressar que és fonamental tenir un pla, però va reclamar respostes a propostes que havien proposat des del partit. “El document preveia consideracions i trobàvem a faltar iniciatives de l’Ajuntament”.

Carme Tena, la regidora no adscrita, va expressar que entre tots s’ha de treballar per preservar l’aigua. “Hem de ser conscients de la situació actual que estem patint”

Castells va aclarir la resposta de Capgirem Vic dient que es va contestar el correu amb les esmenes que van presentar. “S’ha treballat el document tècnicament. Segurament hem de parlar més”, va afegir.

Dinarès va afegir que es van emplaçar a contestar el document per escrit, però no s’ha fet.

Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima

El ple va aprovar per unanimitat el pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAES) de Vic.  El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar que es proposa la renovació del PAES, que tracta mesures per mitigar el canvi climàtic. També va dir que es preveu un pla de resiliència a la comarca d’Osona. “En definitiva, és per millorar la qualitat de vida”.

Instal·lacions fotovoltaiques

El ple va aprovar per unanimitat els projectes executius per la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum a l’Escola Joaquim Salarich, a l’edifici de la Guàrdia Urbana, a l’Escola Vic Centre i a l’Escola de la Sínia.

El regidor, Albert Castells va apuntar que són quatre edificis que fan un pas endavant en la transició energètica. Des d’ERC, Viqui Terricabras va expressar: “Estem molt contents perquè és una negociació amb nosaltres”.

Habitatges

També es va aprovar per unanimitat destinar els habitatges propietat d’Impulsvic SLU als arrendataris temporals proposats per l’àrea de benestar i família.

Viqui Terricabras, d’ERC, va demanar: “Volem que facin valoració per saber el perquè ha quedat desert aquest procés. Potser s’hauria de plantejar com s’ha fet”.

Susana Vives, de Capgirem Vic, va apuntar: “És una escassa oferta i és de mínims fer-ne un bon ús i una bona oferta”.

Pròrrogues de convenis

Per unanimitat es va aprovar la pròrroga del conveni interadministratiu per a la gestió del servei de centre de dia per a gent gran de Vic 2024. La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va explicar que es tracta d’aprovar la pròrroga per concentrar les 46 places públiques que hi ha el Centre de Dia Municipal.

El ple va aprovar amb els vots a favor de JuntsxCat i de la regidora no adscrita, Carme Tena, el vot en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d’ERC la pròrroga del contracte de gestió del servei públic de l’Escola de Música, Conservatori i Arts Escèniques de Vic amb la Fundació Atlàntida i el Contracte Programa i la Memòria Econòmica que l’acompanyen.

La regidora de Cultura, Bet Piella, va explicar: “En primer lloc, demanem la pròrroga de 8 anys de gestió. Va començar el 2009 i té una vigència fins al 2034. En segon lloc, perquè sigui vàlid cal tenir aprovat el contracte programa, que defineix els objectius que ha de complir l’Atlàntida per tenir finançament”.

Piella va seguir dient: “Del contracte de gestió es tracta només d’aprovar la pròrroga que preveu objectius en el context actual de la societat. Ara que s’ha consolidat es preveuen objectius de projecció en l’àmbit de país. Pel que fa a l’Escola de Música és la que té més alumnes de Catalunya. Per tal d’anar seguint el compliment dels indicadors es farà a través de la comissió de seguiment. Al costat de tots els objectius hi ha d’haver un finançament que es preveu que sigui de 2 milions d’euros anuals”.

Des d’ERC, Albert Palou, va exposar que el contracte programa és un document molt ben fet. “Esperem anar seguint el compliment. Pel que fa al contracte de gestió ens costa no fer referència a l’última pròrroga que es va fer, ja es va posar sobre la taula un nou model. Seguim pensant que el model actual no ens agrada. Ja es va fer un informe del qual es necessitava i continua sent un model de gestió que no ens representa”.

Marc Camacho, de Capgirem Vic, va expressar el seu desacord sobre el model de gestió de l’Atlàntida i l’Escola de Música. “Apostem per un model diferent municipal. Es tracta de voluntat política. No qüestionem la feina feta, però ens encaixa. Creiem coherent aprovar aquesta pròrroga a dos mesos de les eleccions lligant el següent consistori”.

Piella va reafirmar el model de gestió. “És excel·lent! No és incoherent portar la pròrroga al ple perquè el contracte programa ha d’estar vigent obligatòriament perquè tingui validesa el contracte de gestió”.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Anna Erra, va apuntar: “Es van replantejar models i es va votar. És bo tenir-ho present, ja que s’ha d’acceptar la democràcia. Nosaltres creiem en aquest model, però també és el que la ciutadania va votar”.

Per unanimitat es va aprovar l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre l’agència de l’habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Vic, relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge de Vic per l’any 2023.

Fabiana Palmero, regidora d’Habitatge, va aclarir: “Com sabeu Vic té l’Oficina Local d’Habitatges que té encomanades accions a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i avui presentem la pròrroga d’un d’aquests convenis.

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va posicionar-se a favor. “Votarem a favor i afegim que està molt bé que l’oficina es nodreixi d’aquests convenis amb la Generalitat, però ens agradaria que es nodrís molt més de pressupost”.

També es va aprovar per unanimitat l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Vic, relatiu al programa de mediació per al lloguer social d’habitatges per l’any 2023.

Personal de l’Ajuntament

El ple va aprovar per unanimitat l’increment salarial del 2,5% en la partida de personal per l’any 2023 a favor de la societat mercantil d’economia mixta Minsvic SL per la gestió dels serveis de conservació i manteniment de l’enllumenat de la ciutat i aprovar l’autorització i disposició de la despesa corresponent.

Núria Homs, regidora d’Economia, va aclarir que s’aprova l’increment del 2,5% per un període de 4 mesos.

També es va aprovar per unanimitat l’aprovació de la modificació de la plantilla de personal de l’Ajuntament de Vic per l’any 2023 i de la plantilla de personal de l’Organisme Autònom Xarxa de Serveis Urbans.

Amb els vots a favor de JuntsxCat, d’ERC i de la regidora no adscrita, Carme Tena, i el vot en contra de Capgirem Vic, el ple va aprovar la modificació de crèdits 3/rom/2023 del pressupost municipal de 2023, finançada amb romanent de tresoreria per a despeses generals.

La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar: “Aquesta modificació és de més de 3 milions d’euros per destinar-los a l’amortització d’un crèdit, per treure una línia de subvencions per les comunitats de propietaris que tinguin problemes d’accessibilitat i per les despeses de personal.

Des d’ERC, Josep Lluís Garcia, va dir: “Creiem que totes les mesures són adequades i que s’estan fent servir els romanents pel que toca”.

Per la seva banda, des de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va expressar: “Amb el que no estem d’acord és que el govern intenti treballar amb ampliacions de pressupost, sense tot el consistori”.

Per unanimitat, el ple va aprovar els comptes anuals de la societat Impulsvic SLU que s’han auditat de forma voluntària l’exercici 2022.

Xarxa de Serveis Urbans

El ple va aprovar per unanimitat assumir de forma directa, a través de l’Organisme Autònom Xarxa de Serveis Urbans, els serveis que actualment presta la societat Minsvic, SL “en liquidació”.

Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, va explicar tres punts: “Aquest organisme arriba al final i, per tant, s’assumeix directament les seves funcions i s’absorbeixen els seus béns. En la mateixa línia, es proposa modificar les plantilles de l’Ajuntament i de la Xarxa, ja que, a partir de l’1 de maig, tot el personal s’incorpori a la Xarxa de Serveis Urbans.

Per la seva banda, Roger Cumeras, de Capgirem Vic, també va fer les seves intervencions en els tres punts. “S’està canviant el model de gestió per un sistema de gestió directa, per tant, això demostra que es poden gestionar els serveis de forma directa. És possible passar d’una gestió mixta a una directa sense afectar els serveis”

Finques

Amb els vots a favor de JuntsxCat, d’ERC i de la regidora no adscrita, Carme Tena, i l’abstenció de Capgirem Vic, es va aprovar la tercera modificació del dret de superfície a favor de la Generalitat de Catalunya sobre la finca municipal situada a la Ronda de Francesc Camprodon, núm 10.

Fabiana Palmero, regidora d’Habitatge, va explicar que fa dos anys es va signar un primer conveni per obrir una nova oficina de Jutjats, després de fer una modificació, ja que van augmentar les obres. Ara, la Generalitat ha demanat un canvi que, en comptes de fer una cessió d’ús a través d’un cànon mensual, es faci una cessió per 20 anys i es porti a terme el manteniment.

Susana Vives, de Capgirem Vic, va apuntar que es perd el control. “Arribats aquest moment ens fa la sensació que és un joc de pilotes i que d’aquesta manera l’Ajuntament perdrà el control de les obres”.

Per la seva banda, Carme Tena, regidora no adscrita, va dir: “Espero que la Generalitat acceleri el procés ara que estarà sobre la seva taula. Gairebé seguim a la casella de sortida. Vic necessita un palau de justícia, al costat d’una nova comissària de Mossos d’Esquadra”.

Per unanimitat del ple es va aprovar la relació de les persones propietàries i de béns i drets afectats per l’expropiació de la part de finca situada a la part posterior del carrer Cardona núm 12 i de la part de la finca situada a la part posterior del carrer Cardona núm 14 i 16.

Fabiana Palmero, regidora d'Habitatge, va explicar: Continuem desenvolupant el POUM consolidant el model de ciutat amb què creiem. Ens permetrà configurar un pas cap a l’Illa de la Pietat. És una fita per desenvolupar el model de ciutat i valorar un monument de la ciutat.

Amb els vots a favor de JuntsxCat, d’ERC i de la regidora no adscrita, Carme Tena, i el vot en contra de Capgirem Vic, es va aprovar la bonificació del 95 % de l’ICIO a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya per les obres d’ampliació de la facultat de medicina situada a la Carretera de Roda, núm 70.

La regidora d’Economia, Núria Homs, va apuntar: “Estimem aquesta sol·licitud que demanen la bonificació de l’ICIO per les obres d’unes instal·lacions a la Facultat de Medicina”.

Per la seva banda, Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va expressar el seu vot en contra. “Votarem en contra d’aquest punt, ja que no creiem que s’hagi de bonificar a empreses o centres educatius privats, que es poden pagar l’impost. Aquests diners es podrien destinar a projectes socials”.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va apuntar: “Creiem que la Universitat de Vic fa una gran feina i té un gran valor social per la ciutat”.

El ple va aprovar la proposta de modificació puntual núm 3 del POUM de Vic amb els vots a favor de JuntsxCat, d’ERC i de la regidora no adscrita, Carme Tena, i l’abstenció de Capgirem Vic.

La regidora d’Habitatge, Fabiana Palmero, va explicar que la modificació tracta d’adequar-se a les exigències del polígon industrial El Bruguer. “S’ajusta les disfuncions detectades i ampliem el sòl qualificat d’equipaments”.

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va apuntar: “No és que ens sembli malament, però hem trobat estrany que no hi ha cap plànol massa detallat d’aquests canvis”.

Projectes de remodelació i reurbanització

S’aprova novament amb els vots a favor de JuntsxCat i ERC, el vot en contra de Capgirem Vic i l’abstenció de la regidora no adscrita, Carme Tena, el projecte de la reurbanització de la rambla dels Montcada.

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va dir: “El projecte es va aprovar el juliol passat, però durant el període d’exposició pública i van haver-hi al·legacions i esmenes i, per tant, s’ha replantejat. També s’ha detectat que en la placenta no hi ha els desguassos suficients. Per tot això, com que és un canvi substancial s’ha de tornar a aprovar inicialment”

Albert Palou, d’ERC, va reclamar: “Quan en el seu dia van parlar sobre el tema, nosaltres vam demanar més arbres i no ha estat així”.

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va anunciar que segueixen demanant el mateix. “Seguim reclamant que, quan es dissenya l’espai públic, es faci cobrint les necessitats dels usuaris. També ha d’haver-hi més presència de vegetació, que no fos una plataforma excessivament dura, jocs d’aigua… Són tècniques que a Europa s’estan implementant”.

Amb els vots a favor de JuntsxCat i d’ERC, el vot en contra de Capgirem Vic i l’abstenció de la regidora no adscrita, Carme Tema, es va aprovar inicialment el projecte executiu de remodelació de la plaça Josep Maria Pericas.

Fabiana Palmero, d’Urbanisme, va explicar que és un projecte parlar amb els veïns i les veïnes per fer la plaça accessible, ja que ara mateix és impracticable.

Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va apuntar: “Quan hem vist el títol de projecte dona a pensar que és una remodelació de tota la plaça, i ja ens agradaria, però només és un tema d’accessibilitat. Seria interessant que fos una remodelació integral”.

Repressió independentista

El ple va aprovar la moció presentada pels grups municipals de Capgirem Vic i ERC de suport a les encausades de l’operació judes i a les represaliades de la societat civil independentista.

Defensa la moció un membre dels CDR, Joan Bassaganya.

Des de l’U d’Octubre del 2017, la repressió policial i judicial de la monarquia espanyola per intimidar el moviment independentista ha estat abusiva i constant.

En una primera etapa, i de manera selectiva, es va centrar en les polítics del govern de la Generalitat per tal d’intentar la desmobilització del moviment independentista, però no va assolir la intenció pretesa, per la qual cosa, en fases posteriors i fins avui, aquesta repressió s’ha focalitzat contra l’independentisme civil. És per això que avui hi ha més de 4.000 ciutadans encausats o pendents de judici.

Contra l’independentisme, l’estat espanyol ha practicat, des del primer moment, la repressió i una campanya de descrèdit cap al moviment civil organitzat que, en el cas dels CDR, ha consistit a acusar-los infundadament de terrorisme, amb la qual cosa ha provocat un calvari judicial i de linxament mediàtic a les persones afectades.

És el cas de l’anomenada “Operació Judes”, en què es van practicar detencions en sèrie en el transcurs de la nit del 23 de setembre del 2019. La causa encara és oberta i pendent de judici.

Amb aquesta causa no només s’acusa de terrorisme les 12 persones encausades del 23-S sinó també, de retruc, totes les que defensem la República Catalana emanada de l’U d’Octubre que aspirem a fer efectiva, i, particularment, el moviment dels CDR.

Com altres moviments independentistes, els CDR van néixer com a Comitès de Defensa del Referèndum per defensar les urnes l’U d’Octubre, i, després de la proclamació de la República Catalana, van passar a anomenar-se Comitès de Defensa de la República.

Aquests grups assemblearis de principis no-violents han mantingut, igual que la resta del moviment independentista, una activitat coordinada i activa que encara persisteix.

D'altra banda, en l’àmbit municipalista també hi ha hagut alcaldes que han hagut de suportar la repressió i els judicis per haver defensat el referèndum de l’U d’Octubre.

No podem acceptar que els diferents moviments independentistes i les decisions municipals siguin criminalitzades per un estat amb una monarquia instaurada pel sistema dictatorial del franquisme i amb una judicatura, una policia i un exèrcit que mantenen el principi d’obediència a una constitució d’arrels franquistes que l’U d’Octubre va atacar votants pacífics. Per tot el que s’acaba d'exposar es  proposa al Ple de l’Ajuntament de l’adopció dels següents acords:

  1. Definir-se a favor de la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica, la llibertat de manifestació, el dret a l’autodeterminació i la seva plasmació en forma de trencament amb l’estat.
  2. Considerar formes d’acció política absolutament legítimes la protesta, les mobilitzacions, la desobediència i la resistència civil activa i no-violenta pròpies d’una democràcia.
  3. Denunciar l’estat per la seva criminalització de la protesta social, i per la utilització que fa de la repressió i la violència institucional en les operacions d’estat que utilitzen els diferents cossos policials i estaments judicials contra ciutadans catalans encausats per accions de desobediència i resistència civil activa i no violenta.
  4. Donar suport a les persones encausades del 23-S per l’Operació Judes i rebutjar la banalització dels delictes de terrorisme que han dut a terme el govern, els cossos policials i les instàncies judicials de l’estat.
  5. Donar suport als veïns i les veïnes que han patit identificacions o qualsevol altre tipus de repressió policial o judicial, per raons polítiques i col·laborar en la defensa dels ciutadans que vegin vulnerats els seus drets polítics.
  6. Comunicar aquests acords als grups polítics del Parlament de Catalunya, a les associacions municipalistes i a les entitats i plataformes independentistes de la comarca.

L’alcaldessa, Anna Erra, va dir: “Veiem que és un clar exemple de la repressió que s'ha viscut i encara patim per frenar l'independentisme. Hi ha gent que està represaliada, exiliada o gent pendent de grans causes. Estem a favor de la llibertat del nostre país, també ideològica. Estem al costat dels encausats del 23 de setembre i també de tota la gent que està afectada”

Per la seva banda, Albert Palou, d’ERC, va afegir: “Tots els que estem aquí hem viscut la repressió des de molt a prop. És bastant obvi que l'estat espanyol fa un ús indegut del dret penal per perseguir una opció política”.

Millores en el servei de transport públic

També es va aprovar per unanimitat la moció presentada per tots els grups municipals per a la inclusió del tram Manresa-Vic de l'Eix bus i de la línia Barcelona-Vic-Voltreganès-Bisaura-Ripollès de bus, operada per Teisa, al sistema tarifari integrat de l’autoritat del transport metropolità de Barcelona.

Per tot això, el Ple de l’Ajuntament Vic acorda

  1. Instar l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya a incloure els trajectes de l’Eixbus entre Manresa i Vic al sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona amb la major brevetat possible, abans de finalitzar el 2023.
  2. Instar l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya a incloure la línia Barcelona-Vic-Voltreganès-Bisaura-Ripollès al sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona amb la major brevetat possible, abans de finalitzar el 2023.
  3. Instar la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat a fer possible un sistema tarifari integrat comú arreu de Catalunya, que permet comprendre-hi tot el recorregut de l'Eix bus, de Lleida a Girona, així com la línia de bus entre Osona i la Garrotxa.
  4. Comunicar a la ciutadania cada avenç assolit en la integració tarifària de les línies esmentades, a partir dels canals d’informació propis.
  5. Notificar aquests acords a l’Autoritat del Transport Metropolità de BCN, a la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat, a la Delegació del Govern de la Generalitat de a la Catalunya Central, a TEISA, a la UVic-UCC i a l’Associació per a la Promoció del Transport Públic.

Des d’ERC, Josep Lluís Garcia, va explicar: “És una moció que pensa en el país i que recull les necessitats en l’àmbit territorial. Ofereix noves oportunitats i potencia el lideratge de ciutat com Vic.

Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va dir: “No podem estar més d'acord. De fet, ja fa temps que estem reclamant això mateix. Cal tenir una bona xarxa de transport públic, uns bons horaris i preus competitius perquè a qualsevol persona li surti de forma natural agafar el transport públic. També és una manera de reduir la demanda d'aparcament, reduir la contaminació ambiental. L'objectiu ha de ser un sistema tarifari integrat de tot el país. Només demanar a ERC que estan al govern de la Generalitat que ho facin possible”.

Per la seva banda, Carme Tena, regidora no adscrita, va afegir que és molt important la integració tarifària.

Defensa de les veïnes de Vic davant Caixabank

El Ple Municipal constata les següents situacions que viuen els i les llogateres de CaixaBank des que aquesta entitat ha decidit suspendre el seu programa d’habitatge assequible vinculat a l’Obra Social La Caixa i traspassar la propietat dels pisos situats al carrer Òmnium Cultural de Vic a INMO CRITERIA CAIXA SAU, en endavant la Propietat:

  • Que la Propietat ha decidit procedir de forma massiva a la no renovació de contractes de lloguer, remetent burofax comunicant aquesta decisió a les inquilines i demanant el retorn del pis de les persones que hi viuen de lloguer.
  • Que un cop recuperat dits pisos, la Propietat els manté buit o promou la seva venda, tot i que no als antics llogaters.
  • Que no ha mediat comunicació oficial i formal entre la Propietat i les llogateres o l’Administració Municipal de quina és la intenció final d’aquestes operacions.
  • Que la Propietat va fer firmar als arrendataris de dits pisos contractes amb clàusules abusives.
  • Que la Propietat no es fa càrrec de forma diligent de les seves obligacions de conservació.

Totes aquestes circumstàncies s’agreugen quan tenim en compte que els habitatges dels que parlem provenen de promocions HPO –Habitatge de protecció oficial-, subvencionades amb fons públic i construïdes sobre sòl públic, l’objectiu principal de les quals és facilitar l’accés a l’habitatge de la classe treballadora del nostre municipi i contribuir, així, a disminuir els greus problemes en matèria d’habitatge que vivim.

Per tot això proposem al Ple Municipal de Vic que aprovi els següents:

Acords

  1. Reprovar a La Caixa com a arrendador abusiu i contrari a la promoció del dret a l'habitatge recollit a la constitució espanyola.
  2. Comprometre al govern municipal en el seu suport als veïns i veïnes i que intervingui, mediant en les negociacions, per tal de:
  • Aconseguir renovacions automàtiques dels contractes, de durada com a mínim de 7 anys com estipula la LAU.
  • Garantir que es compleixi la Llei 1/2022 en els seus apartats relatius al lloguer social per aquelles unitats de convivència que compleixin requisits.
  • Continuar amb una política de lloguers a preu assequible, és a dir, màxim d’un 30% dels ingressos nets de la unitat de convivència, per aquells casos en que no es compleixin els requisits de la Llei 1/2022.
  • Elaborar nous contractes en que es retirin totes les clàusules considerades com il·legals o abusives.
  • Aconseguir el compromís per part de la Propietat de reconèixer la organització col·lectiva de les seves llogateres en les associacions o sindicats que aquestes designin per a la defensa dels seus interessos.
  • Solucionar els problemes de manteniment i manca d’inversions en la citada promoció.
  1. Actualitzar el cens de pisos buits a la ciutat.
  2. Desplegar els protocols per a aplicar la Llei 18/2007, del 28 de desembre, del dret a l'habitatge, en especial els articles referents a l’assetjament immobiliari.
  3. Comprometre al govern municipal per a que en futures promocions HPO en el nostre municipi:
  • El sòl públic s’entregarà en caràcter de cessió d’ús, però no es vendrà.
  • Les promocions seran sota règim de lloguer protegit i no de venda.
  • La durada de la qualificació HPO serà la màxima permesa per la llei o decret de convocatòria del pla d’habitatge de referència.
  • Les candidatures proposades per la promoció i gestió de les dites HPO hauran de comprometre’s a elaborar contractes de lloguer no abusius i a reconèixer i respectar el dret a organització col·lectiva de les lleves llogateres a través d’un conveni específic.
  1. Fer pública aquesta Moció als mitjans de comunicació, locals i nacionals.
  2. Fer arribar l’aprovació d’aquesta Moció a tots els veïns de la citada promoció, a la Propietat i al Sindicat de Llogateres.

La regidora no adscrita, Carme Tena, va dir: “em sumo a la moció perquè crec que per sobre de tot estan les persones. Hauríem de parlar de competències per trobar la solució”.

La regidora d’ERC Maria Balasch, va explicar: “Des d'ERC estem al costat dels veïns, ja ens hem reunit amb ells varies vegades. Creiem que tenim un problema greu, és complicat però no impossible. Si ens hi posem, si des de l'Ajuntament i el govern hi som es poden aconseguir coses”.

La regidora Fabiana Palmero va detallar: “ens abstindrem perquè no és que no veiem clara la reclamació dels veïns, perquè estem treballant amb ells i ens hem reunit amb tothom, però tot el que diu la moció ja ho estem fent, però hi ha coses que no podem. Seguim treballant perquè es pugui revertir la situació. Se'ns han negat interlocutors, hem posat demandes i hem aconseguit passos en molts dels casos. Hem obert expedients i creiem que ara és el moment també de l'Agència de l'Habitatge”.

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va dir: “És una sorpresa que s'abstinguin si diuen que s'estan fent coses. Ara també s'està veient quines són les cartes de joc d'algunes entitats bancàries del país”.

Més punts aprovats

Per unanimitat es va aprovar delegar a la junta de govern local el sorteig dels membres de les meses electorals.

També es va aprovar la rectificació de l’inventari municipal de béns i drets pertanyents a l’Ajuntament de Vic a data de 31 de desembre de 2022.

La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar: “Cada any hem de rectificar l’inventari de béns i drets municipals. S’acaba l’any 2022 amb 7 expropiacions de finques, s’han fet 3 accions més, s’han revisat tots els béns informàtics, s’ha fet la compra de Club Patí Vic, les finques de Casa Moreta, entre d’altres.

Precs i preguntes

El grup polític municipal ERC va preguntar sobre els parcs infantils, mentre que, Capgirem Vic va demanar pel concert de la zona barraca del dissabte 15 d’abril, la reserva d’espai pel carril bici a l’Avinguda Martí Genís i Aguilar i pel projecte del nou pas al Parc de les Quatre Estacions.