El pavelló municipal Castell d’en Planes estrena una aula d’estudi

Aquesta acció, finançada a través del projecte Basket Girlz, s’emmarca en les accions de la Capitalitat del Bàsquet Femení, títol que ostenta Vic aquest 2024

Des d’aquesta setmana, el pavelló municipal Castell d’en Planes compta amb una aula d’estudi amb l’objectiu de facilitar la conciliació dels estudis amb la pràctica esportiva i reduir-ne l’abandonament durant l’adolescència. El reacondicionament de la sala, que inclou mobiliari, equips informàtics i pissarres, ha estat possible gràcies al projecte Basket Girlz d’Endesa amb una col·laboració a tres bandes entre l’empresa, l’Ajuntament de Vic i la Federació Catalana de Basquetbol.

La iniciativa s’emmarca en el desplegament de les diverses accions previstes com a Capitalitat del Bàsquet Femení. El regidor d’Esport i Activitat Física, Eduard Comerma, explica que amb l’aula d’estudi “es vol potenciar l’esport femení a la ciutat com una forma d’augmentar la cohesió social” i que “aquesta acció deixarà una empremta més enllà d’aquest any, que tenim la Capitalitat del Bàsquet Femení, i que si es demostra que és un model exitós, es podria replicar en altres instal·lacions esportives de la ciutat”.

 L’aula d’estudi es va posar en marxa oficialment ahir, 25 d’abril, en un acte que va comptar amb la presència del regidor d’Esport i Activitat Física, Eduard Comerma, la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, el director general d’Endesa a Catalunya, Enric Brazis, i el delegat a la Catalunya Central de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), Lluís Vergés.

processed-71FBCBC8-768C-4A1D-A934-8A959F438205.jpeg


El projecte Basket Girlz

Basket Girlz és un projecte iniciat el 2021 per Endesa amb el suport del Comitè Superior d'Esports, la Federació Espanyola de Bàsquet i Universo Mujer. L'objectiu principal és comprendre i combatre les raons de l'abandonament prematur del bàsquet femení en noies de 12 a 18 anys, malgrat que el bàsquet és l'esport amb més llicències federatives femenines en categories júnior.

Basket Girlz ha realitzat un estudi dirigit per la psicòloga esportiva Mar Rovira, consultant a 634 professionals i jugadores. L'informe revela que 4 de cada 5 jugadores abandonen el bàsquet abans dels 16 anys, i gairebé el 60 % d’elles atribueix a la gestió del temps com a principal causa d'abandonament.

El projecte se centra en donar visibilitat al bàsquet femení amb accions com el documental The Coming Age, la creació d'una pàgina web i els Premis Basket Girlz. També implica jugadores professionals en el projecte, amb testimonis i participació com a entrenadores per un dia. Finalment, treballa en ajudar les jugadores amb accions concretes, com l'habilitació d'aules d'estudi com la del pavelló Castell d’en Planes, que contribueix a abordar una de les causes principals d'aquest abandonament, la dificultat en la gestió del temps.