L'Ajuntament de Vic fa un pas mes cap al bon tracte vers les persones grans
S'elabora el document de compromís de bon tracte a les persones grans per a professionals
Aquest dilluns 16 de juny, la regidora del departament de Benestar i Família, Núria Homs, va estar acompanyada d'alguns representants de la Comissió de Persones grans de Vic en la signatura del document de compromís de bon tracte a les persones grans per a professionals.
Aquest acte, realitzat ahir a la Sala de Consellers de l'Ajuntament de Vic, es el primer pas que posa de manifest la ferma decisió de l'Ajuntament en treballar per sensibilitzar a tota la ciutadania de la necessitat de tractar bé a les persones grans, començant pels propis treballadors del Consistori.
Posteriorment cadascuna de les entitats que formen part de la Comissió de Persones Grans de Vic serà convidada a fer el mateix. Aquest full de Compromís té com a base els principis del Bon tracte els quals cada entitat signant els prendrà com a punt de sortida per poder desenvolupar les accions que consideri oportunes.
Els principis que defensa el document son:
1.Vetllar pels Principis que regeixen el Bon tracte:
1.1.Reconèixer la singularitat.
Reconèixer la singularitat de l'altre, lluny de la generalització o la homogeneïtzació.
La dignitat és un atribut fonamental de les dones i els homes. Un dels seus pilars és el reconeixement que cada persona és única i mereixedora de respecte, al marge de la seva edat, origen, ètnia, cultura, opció sexual o qualsevol altra condició física, mental o social.
1.2.Eliminar la infantilització
Comunicar-se de forma respectuosa, sense fer judicis de valor o actuar a partir dels prejudicis.
El tracte infantilitzador o les actituds homogeneïtzadores són una forma de negar la persona, les seves singularitats, fortaleses o capacitats, i contribueixen així a la seva deshumanització, desculturització, despersonalització i cosificació.
1.3 Acabar amb l’edatisme: la vellesa no és una malaltia
Acompanyar aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona, sense banalitzar la seva experiència.
El procés d’envelliment no és una malaltia, forma part del cicle de vida de les persones; prevenir, tenir cura i/o pal·liar els possibles efectes que generen malestar és un dret de la persona i un deure dels professionals que les atenen per assolir el màxim nivell de benestar subjectiu.
1.4.Utilitzar un llenguatge clar i entenedor
Utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona, evitant els tecnicismes i garantint la intel·ligibilitat.
En la interacció relacional i comunicativa cal garantir la comprensibilitat dels missatges que s’emeten, evitant els tecnicismes i utilitzant un llenguatge clar i entenedor ajustat al ritme, demandes, necessitats i característiques de la persona.
1.5.Respectar desitjos i preferències
Respectar l'autonomia i la participació d'acord a les preferències, interessos, voluntat i desitjos de la persona, evitant la directivitat impositiva.
El dret fonamental a l’autonomia, és a dir, a gestionar la pròpia vida i exercir el lliure arbitri, significa que els professionals han de tenir en compte l’experiència vital, preferències, voluntat i desitjos de la persona, compartint, consensuant i acordant les accions que afavoreixen el seu benestar.
1.6Assegurar el dret a la intimitat i a la confidencialitat
Assegurar el dret a la intimitat i la confidencialitat com a requeriments ètics indispensables en la pràctica professional.
Els professionals han d’actuar conforme a les obligacions ètiques que regeixen la seva pràctica. El respecte a la confidencialitat i la intimitat de la persona és un imperatiu professional en tant que és una conditio sine qua non que ha de ser protegida i salvaguardada.
1.7.Escoltar donant valor
Valorar l'escolta comprensiva i la creació d'un vincle de confiança com a fonaments de la praxi professional en el marc de la relació interpersonal
La paraula i l’escolta són el pilar fonamental per fer una aproximació a l’experiència de l’altre, així com a les seves lògiques cognitives i emocionals i als significats que guien les seves accions i actituds. El vincle efectiu s’estableix a través de la construcció d’un espai relacional interactiu basat en la confiança mútua.