L’Ajuntament comença la campanya de control de gavians per minimitzar les molèsties a la ciutadania

A Vic hi ha uns 150 gavians que poden criar i en cas de detectar-ne un a casa es pot trucar a l’Ajuntament al 93 886 21 00 o escriure a salut@vic.cat

Campanya de control de gavians per minimitzar les molèsties a la ciutadania.
Campanya de control de gavians per minimitzar les molèsties a la ciutadania

L’Ajuntament de Vic torna a posar en marxa la campanya de control dels gavians a la ciutat, coincidint amb l’època de cria d’aquestes aus, considerada una plaga a nivell mediterrani. A Vic es calcula que aproximadament hi ha uns 150 gavians que poden criar, i una quarantena de nius identificats.

Tot i ser una campanya anual, sobretot entre els mesos d’abril i maig s’intensifica perquè és el moment que fan els nius i crien. L’Ajuntament treballa tot l’any per mantenir la biodiversitat de la ciutat i controlar les plagues d’animals per mantenir la salut pública, però gràcies a les campanyes de control i la col·laboració de la ciutadania s’ha pogut estabilitzar la població reproductora de gavians per minimitzar-ne les molèsties.

El control de gavians és possible gràcies a la col·laboració ciutadana que ajuda a identificar els nius en els edificis i avisen a l’Ajuntament. A partir d’aquí, es trasllada a l’empresa Biodiversitat, que és l’empresa que s’ocupa de gestionar la fauna urbana de Vic. “És molt important que els veïns i veïnes identifiquin els nius i avisin a l’Ajuntament perquè es pugui fer el control degudament i no siguin ells mateixos els que intentin treure el niu”, ha especificat el biòleg de l’empresa Biodiversitat, Jordi Baucells.

 

Cal evitar tenir teulades malmeses

Hi ha diverses zones de la ciutat on es produeixen la major part de nius: entre les quals el centre històric, les Adoberies, el barri del Remei... Els gavians tenen predilecció per niar en edificis vells i abandonats i també en teulades que puguin estar malmeses. La seva alimentació principal són els coloms domèstics, cucs de terra i la matèria orgànica mal reciclada. “És molt important fer un bon manteniment de les teulades i mantenir-les netes i restaurades”, ha puntualitzat Baucells.

 

Tot i que aquestes aus no són perilloses per l’ésser humà, sí que són molt territorials i es tornen agressives en l’època de cria, quan posen els ous i especialment quan neixen els pollets, “és en aquest moment quan es poden produir episodis de vols en picat destinats a defensar les cries, però no ens poden fer mal”, ha remarcat Baucells.

 

Què puc fer si tinc un niu de gavià a casa?

En el cas que es detecti que a casa hi ha un niu de gavià, el primer que s’hauria de fer és trucar a l’Ajuntament al 93 886 21 00 o escriure a salut@vic.cat.

Un cop rebut l’avís un equip especialitzat farà un visita personalitzada per determinar quines mesures correctores es poden realitzar, i assessorar en les mesures preventives a aplicar de cara a la següent època de cria.

 

Com t’ajudem a controlar la plaga?

S’apliquen diverses tècniques de control de la plaga, en funció de les particularitats de cada cas:

  • Assessorament en les mesures preventives de la zona on s’ha fet niu: L’arranjament i sanejament de les teulades en mal estat on habitualment crien els gavians és la mesura preventiva més eficaç. També, l’assessorament en mesures de protecció  i preventives, com pot ser aplicació de cablejat mòbil, entre altres. Si l’animal no troba l’entorn adequat per niar, haurà de buscar un nou emplaçament per instal·lar-se
  • Punció d’ous: Si en la visita personalitzada es detecta que als nius ja hi ha ous, es procedirà a punxar-los a fi d’esterilitzar-los i que no arribin a néixer els pollets. Aquesta és una de les millors formes de control de la seva població, ja que així els ocells continuen covant els mateixos ous i no en ponen de nous. A més, mentre coven, els ocells no fan soroll.

 

L’origen dels gavians a la ciutat

Els gavians van arribar a Osona procedents de la costa a mitjans dels anys 80 resseguint el Ter, i es van instal·lar inicialment a Roda de Ter i a Manlleu. Aquí els ocells trobaven menjar sobretot als abocadors a l’aire lliure, les ciutats i en els camps de conreu. Amb el pas dels anys i el posterior enduriment de les regulacions, els abocadors van reduir la quantitat de deixalles orgàniques a l’aire lliure, principal font d’aliment, i cada vegada es van centrar més en les ciutats.

Els gavians són aus d’una alta mobilitat: en 24 hores poden desplaçar-se de França, Itàlia o Portugal cap a Osona, o fins i tot des del nord d’Àfrica.

A més, els gavians poden sobreviure fins a set dies sense haver menjat, cosa que els fa especialment resistents. Per aquest motiu, és molt important que la ciutadania informi l’Ajuntament quan detectin nius de gavià, per poder col·laborar en aquesta campanya de control de l’espècie.

Actualment, a Europa es calcula que hi ha una població de 175.000 exemplars, i les diferents poblacions estan connectades entre elles, principalment les de l’àrea mediterrània.