VEUS D'ÀFRICA: UNA MIRADA CRÍTICA I TRANSFORMADORA SOBRE LA RIQUESA DEL CONTINENT AFRICÀ
Durant aquest mes de maig, Vic ha acollit el programa Veus d’Àfrica. Un viatge a través de la literatura africana, una proposta cultural impulsada per l’Ajuntament de Vic amb l’objectiu de donar visibilitat a la diversitat cultural, literària i lingüística del continent africà, així com contribuir a canviar les narratives colonials encara presents en l’imaginari col·lectiu.
El programa ha inclòs vuit activitats centrals, dos tallers formatius, intervencions en llibreries i biblioteques, i un acte de cloenda festiu liderat per diverses comunitats africanes de la ciutat. Totes les propostes han estat dissenyades des d’una mirada crítica però esperançadora, amb la voluntat de generar espais per escoltar, comprendre i compartir històries que travessen fronteres.
L’eix central del programa ha estat l’exposició Escriptors africans, elaborada pel Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), que es va poder visitar al Centre Cultural Joan Triadú. A partir d’aquesta mostra, s’han desplegat activitats que han combinat recitals poètics, sessions de contes musicats, projeccions de cinema, taules rodones i tallers participatius, sempre amb la col·laboració activa de persones, entitats, editorials i llibreries locals.
Entre les activitats destacades, cal mencionar:
- El recital de poesia de Fàtima Saheb, autora de Mares Migrants, amb una poesia íntima i reivindicativa, que posa veu a les vivències de tantes dones migrades.
- La sessió de contes africans en llengües originals, amb Firmin Dusabe, Uma Alcaide i Chadia Rammou, en col·laboració amb la UVic-UCC.
- La taula rodona sobre escriptura africana en català, amb Ennatu Domingo, Amadou Bocar Sam i Sara Touri, en el marc del Pla d’Acció per la Llengua.
- La conversa per desmuntar estereotips sobre el continent africà, a partir del llibre Com escriure sobre Àfrica de Binyavanga Wainaina.
- Tallers sobre noves narratives africanes i cuina africana, aquest últim amb el suport de l’entitat Far Gàmbia.
- I, com a tancament, una mostra cultural i festiva que va omplir de música, dansa i gastronomia l’espai públic de la ciutat.
També les llibreries i biblioteques de Vic s’han sumat a la iniciativa, amb clubs de lectura, punts d’informació i una àmplia selecció d’obres d’autors i autores africans. La implicació de la Muntanya de Llibres, Llibreria Mater, Foster & Wallace, Cooperativa Abacus, i les biblioteques Pilarin Bayés i la de la UVic-UCC ha estat clau per donar continuïtat a la proposta des del món del llibre i la lectura.
Amb Veus d’Àfrica, Vic reafirma el seu compromís amb la interculturalitat, la inclusió i la promoció de la diversitat literària, tot construint espais per a una ciutadania crítica, diversa i activa. Un programa que no només ha apropat la literatura africana a la ciutat, sinó que també ha obert finestres a noves maneres d’entendre el món.
Podeu veure el vídeo de la taula "Veus africanes també en llengua catalana" del dia 14/05/2025 a la Biblioteca Pilarin Bayés, en aquest enllaç