Arriba l'11a edició del Festival PROTESTA

El Festival PROTESTA se celebrarà del 4 al 13 d’octubre amb un total de 36 pel·lícules programades, 54 projeccions i 20 activitats paral·leles distribuïdes en 14 espais diferents.

Cartell Festival Protesta 2024.
Cartell Festival Protesta 2024

El Festival PROTESTA celebra la seva 11a edició, després d'un any d'aturada per repensar el projecte. Enguany es projectaran un total de 22 llargmetratges, dels quals 4 són estrena a l'Estat i 1 a Catalunya, amb títols com All we imagine as light, de la directora Payal Kapadia, i multipremiada a Cannes, sobre la sororitat entre dones índies; Luka, de Jessica Woodworth, una metàfora sobre el feixisme; The Sweet East, una road movie en què la protagonista es troba amb el més demencial de la societat dels EUA; Roma, estrena a Catalunya, d'un nen ucraïnès desatès per la família i l'Estat que es converteix en una icona de la revolució ucraïnesa; Nomad solitude, estrena estatal, de tres dones que voregen els 60 anys i són tres exemples dels milers de nòmades moderns que existeixen a Amèrica del Nord; o Manga D'Terra, també estrena estatal, amb moments musicals protagonitzat per una dona jove de Cap Verd que es debat entre fer-se un futur al món de la música i aconseguir diners per enviar a la família, mentre sobreviu a Lisboa entre l'assetjament dels capos locals i la violència policial diària.

Les pel·lícules d'aquesta edició continuaran abordant temes socials com la lluita indígena, el feixisme a Europa, les maternitats, els desnonaments, les lluites socials, el negacionisme climàtic, la violència de gènere, la lluita palestina, la sororitat, el racisme, els "trumpisme", l'ecologisme, la causa trans o la lluita de classes, entre moltes altres. A més, el festival té una programació equitativa, i la majoria de les pel·lícules són dirigides per dones, impulsant la visibilitat de les produccions dirigides per aquestes. Les pel·lícules seleccionades són de diversos orígens com Índia, Canadà, Portugal, Mèxic, Catalunya o Brasil.

Seguint la dinàmica d'altres anys, tampoc hi faltaran els curtmetratges. Hi haurà una Ultramarató de Curts on es passaran 14 pel·lícules d'arreu del món per encetar el Protesta amb un ambient festiu.
A més, la majoria de les pel·lícules aniran acompanyades prèviament d'actuacions musicals, espectacles, poesia, xerrades, o la visita de les directores, oferint així una experiència molt més enriquidora pel públic.

També es mantenen les activitats paral·leles, que aquest any se centraran en el desig. El desig és l'impuls que ens fa moure cap al que ens atreu. És allò que ens fa brillar els ulls i aquella fal·lera que no ens traiem de sobre. Des del Protesta, però, no oblidem que el desig és un constructe social, i com a tal, desitgem dins d'un marc normatiu i menys lliure del que ens pensem. La narrativa romantitzada, heteronormativa i monogàmica de la parella, el desig innat de ser mare i la necessitat d’adquirir productes per a obtenir felicitat són exemples de com les empreses i les estructures estatals, socials i religioses dirigeixen el nostre desig. A partir d’aquesta temàtica s’organitzaran activitats com la taula rodona Maternitats de Pagament, el TALLER DE TWERK I BOOTY DANCE, la xerrada Desig i Intel·ligència Artificial, el Tast de Xocolata i Cinema, el TALLER D’ECOSEX i BOTÀNICA BDSM o la festa GUILTY PLEASURE KARAOKE.

D'altra banda, com ja es va fer en les últimes tres edicions, el festival organitza matinals per a escoles i instituts per treballar temàtiques actuals que afecten les persones més joves, dins del marc de l’Acció Cinema. És el 'Pro Teens' i el llargmetratge escollit per projectar enguany és Remember my name, un documental d’Elena Molina que explica la història d’uns joves que viuen en un centre de menors no acompanyats de Melilla i lluiten per construir-se un futur mentre assagen per participar en un talent show. També s’organitza una projecció treballada per les joves amb la pel·lícula canadenca Les Rayons Gamma. Els infants també tindran el seu espai amb la 'La Canalla', on veuran una joia del cinema familiar que trenca amb tots els estereotips de gènere i socials, la pel·lícula Wendy.

El Festival PROTESTA continua reivindicant la cultura descentralitzada de Barcelona, i també arribarà a altres localitzacions com Gurb -amb les Filmines- o Manresa -amb el Cineclub de Manresa- amb la secció ‘Escampa la Boira’. L’objectiu és crear sinergies amb altres festivals o entitats cinematogràfiques que també aposten per la descentralització.


INAUGURACIÓ

Amb l’objectiu d’esdevenir també un festival més popular i d’arribar a nous públics, el Protesta celebra la inauguració al carrer, al barri del Remei, per convidar a les veïnes i veïns a participar al festival i sentir-lo més a prop. Des del festival es vol que el cinema més excels sigui popular, i així trencar amb l’elitisme del cinema, que acostuma a dificultar l’accés a la cultura a diversos col·lectius.

La inauguració arrencarà el divendres 4 d’octubre a les 21:30 hores amb la presentadora osonenca Edna Sey, i una festa protagonitzada per l’actuació musical de Ruïnosa y las Strippers de Rahola, l’espectacle de cinema en viu de Jan Barceló i la música de la DJ Alesh3000.

La pel·lícula d’obertura serà HLM Pussy, de la directora francesa-marroquina Nora El Hourch, protagonitzada per tres noies adolescents i ubicada en un suburbi a França, i la presentarà el col·lectiu feminista l’Ortiga.

Així doncs, el Protesta, que torna després d’un any de pausa, vol ser encara més creatiu, més popular i més festiu.

Podeu consultar tota la programació a www.festivalprotesta.cat.