Comença la campanya de vigilància d’ozó troposfèric

A partir d’aquest divendres 15 de maig el Departament de Territori i Sostenibilitat intensificarà el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica

Imatge de la Plana de Vic.
Imatge de la Plana de Vic

 Aquest divendres 15 de maig, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya comença la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a l’aire. Això significa que des del Departament s’intensificarà el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica, de manera que si se superen determinats nivells (el llindar d’informació a la població de 180 µg/m³ en una hora o bé el llindar d’alerta a la població de 240 µg/m³ en una hora) es transmetrà aquesta informació a diferents entitats, com ara l’Ajuntament de Vic, per tal que es pugui informar a la població sobre quines activitats, amb caràcter preventiu, caldria evitar. “Aquesta informació ens ajuda a saber puntualment en quina situació de contaminació ens trobem a Vic i així poder avisar la ciutadania si se superen els llindars o són excessivament alts”, explica Albert Castells, regidor de Medi Ambient.

 

El Departament durà a terme avisos preventius en cas que els models indiquin que els nivells poden ser moderadament elevats, amb l’objectiu que es pugui actuar amb antelació. Aquests avisos preventius contindran l’estat dels nivells d’ozó troposfèric i les recomanacions donades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

 

Les dades de la qualitat de l’aire de Vic i el seguiment dels avisos es podrà fer per aquests canals:

 

  • Aplicació mòbil AireCat: és l’aplicació oficial de la Generalitat de Catalunya que permet conèixer la qualitat de l’aire mesurada a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya, el pronòstic de la qualitat de l’aire prevista pel dia en curs i els propers dies, i rebre notificacions filtrant per zona i contaminant.

 

  • Web de la campanya d’ozó: permet consultar els avisos actius i les recomanacions d’autoprotecció de salut per a l’ozó troposfèric.

 

  • Compte de Twitter de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat: permet fer un seguiment de la campanya mitjançant el compte @mediambientcat i l’etiqueta #ozóCAT.

 

  • Entorn web de referència del Departament Vols saber què respires?: aquí es pot consultar, hora a hora, els nivells de qualitat de l’aire de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya així com tots els Avisos d’interès.