Les caminades i la bicicletada pedagògiques protagonizen la Setmana Europea de la Mobilitat a Vic

Els veïns i veïnes assistents a les activitats d’aquest cap de setmana han pogut descobrir caminant entorns naturals i històrics de la ciutat, així com també fer un recorregut en bicicleta per l’entorn del Puig dels Jueus

Explicacions durant la pedalada pedagògica que es va fer diumenge.
Explicacions durant la pedalada pedagògica que es va fer diumenge

Un total de 55 persones han participat aquest cap de setmana a les diverses activitats que s’han programat a Vic per commemorar la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra fins demà dimarts per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, com recorda Fabiana Palmero, regidora de Mobilitat i Urbanisme. Les activitats que s’han organitzat han sigut la caminada per la ruta històrica per la zona del Nen, la caminada per l’entorn del Puig dels Jueus i la pedalada pedagògica per l’entorn de Vic.

Dissabte a partir de les 5 de la tarda es va fer la ruta històrica per la zona del Nen, una caminada guiada per diversos punts d’interès cultural i patrimonial dins de la zona dels vermells, amb diverses parades informatives. L’activitat, que va començar a La Pista, davant l’escultura del Nen, va comptar amb la participació de 30 persones i va estar guiada per Josep Casanovas, historiador i professor de la UVic-UCC, el qual es va encarregar d’explicar a cada punt d’interès diversos fets i detalls històrics i culturals.

Diumenge, 15 persones van prendre part a la caminada guiada que es va fer a partir de dos quarts d’11 del matí per l’entorn natural del Puig dels Jueus. L’itinerari, que va comptar amb parades a diversos punts on es van comentar aspectes urbanístics i ambientals de l’entorn, va començar a l’ermita de Sant Miquel Xic i va acabar al Seminari passant per la Bassa, el Molí i alguns dels miradors que hi ha en aquesta zona natural. Les explicacions van anar a càrrec de tècnics municipals dels departaments de Mobilitat, Medi Ambient i Urbanisme.

A la pedalada pedagògica que es va fer diumenge al matí, hi va haver 10 participants. L’activitat va consistir en la realització d’un itinerari en bicicleta per diversos carrers de la ciutat. Es van fer dos grups els quals van fer dues rutes en bicicleta per carrers de diverses tipologies: carrers residencials, carrils bici bidireccionals, unidireccionals i inscrits i illes de vianants. També es van realitzar parades informatives en les quals es va explicar als participants diversos aspectes de la normativa, comportaments i bones pràctiques de circulació i estacionament de bicicleta.

La pedalada va comptar amb la presència de la Guàrdia Urbana, Agents Cívics i Protecció Civil de Vic, els quals van acompanyar els dos grups i van realitzar les explicacions pertinents. La ruta va començar i acabar al Centre Cívic Can Pau Raba.

Aquest any, per complir amb les mesures de seguretat decretades arran de la pandèmia, cap activitat va comptar amb l’habitual refrigeri, i es van seguir tots els protocols com és l’ús de la mascareta i la inscripció prèvia per garantir el nombre permès de participants.

 

Objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat                                                       

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.