Suma’t al zero, evita la generació de residus plàstics d’un sol ús a Vic

L’Ajuntament aprova una instrucció interna per esdevenir un model a seguir i esdevenir una ciutat exemplar en la prevenció de residus

Albert Castells i Anna Sala.
Albert Castells i Anna Sala

A partir de l’1 de gener de 2020 els gots de plàstic d’un sol ús seran història a les fonts d’aigua dels equipaments municipals. És una de les mesures que s’aplica en el decàleg de bones pràctiques que s’ha donat a conèixer a tot el personal del consistori, i a la que s’hi afegeix la conversió progressiva de les fonts d’aigua amb ampolles reutilitzables cap a fonts connectades a la xarxa d’aigua potable.

La iniciativa forma part de la campanya Suma’t al zero, el primer pas per avançar en el desplegament del Pla Local de Residus que s’emmarca en una crisi climàtica sense precedents a la història, com ha recordat el regidor de Medi Ambient, Albert Castells. Per aquest motiu, s’ha aprovat una instrucció interna perquè l’Ajuntament sigui un exemple a seguir i es redueixi el plàstic d’un sol ús a totes les instal·lacions municipals, serveis públics i esdeveniments organitzats per l’Ajuntament o en què col·labora.

A dia d’avui tot el personal tècnic i càrrecs electes de l’Ajuntament han rebut cantimplores de vidre reutilitzables per omplir a les fonts de les dependències municipals, i bosses reutilitzables per evitar la generació de residus de plàstic d’un sol ús.
 
“Diem prou als residus d’un sol ús i demanem a tota la ciutadania que se sumi al zero”, ha remarcat Castells davant del repte de disminuir els quilos de residus generats per habitant i dia a Vic. A dia d’avui, cada habitant genera 1,27 quilos i es té com a objectiu que cada habitant generi 1,13 quilos de residus al dia l’any 2023, evitant les més de 20.000 tones generades l’any 2018 al municipi de Vic.
 
Castells ha avançat que s’està estudiant la manera de premiar a les persones particulars, comerços, establiments i indústries que seleccionin millor els residus. Segons el regidor, el futur és un sistema de tarifa de recollida a proporció de l’ús. Així qui gestioni millor els residus tindrà taxes bonificades i l’elevat cost de la gestió de les deixalles l’haurà de costejar qui no compleixi la normativa o pitjor ho faci.
 
“Totes les mesures que adoptem en la reutilització de residus sumen cap als objectius de desenvolupament sostenible fixats l’any 2030”. Albert Castells ha exposat que la campanya Suma’t al zero han d’ajudar a descarbonitzar la ciutat juntament amb el nou Pla de Mobilitat i els nous projectes urbanístics perquè es vol complir amb els objectius fixats per la Unió Europea, per l’any 2030, a fi d’arribar a la meitat de les reduccions d’emissions de CO2.
 
 

L’Ajuntament se suma al zero

Vic va superar per primer cop el 50% de selecció de residus l’any passat. Per això, es vol continuar treballant en positiu perquè la ciutadania ajudi a esdevenir la ciutat en un model a seguir en la prevenció de residus, tal com ha exposat el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, en la presentació de la campanya Suma’t al zero.

La tècnica de Medi Ambient, Anna Sala, ha assegurat que a partir de l’any que ve en totes les reunions que es facin a l’Ajuntament l’aigua se subministrarà a granel, en gerres o ampolles reutilitzables, i gots de vidre. A més, també es fomentarà l’ús de la carmanyola i els coberts de la vaixella habitual si s’ha de menjar a la feina, i es tindran en compte els criteris ambientals a l’hora de contractar càterings o cantines, entre d’altres mesures.

Sala també ha explicat que es compraran noves impressores per poder conèixer les còpies que imprimeix el personal que treballa a l’Ajuntament, de manera que es podrà saber l’impacte ambiental que s’està fent en cada moment i continuar avançant per minimitzar-lo.
 
Les papereres personal també passaran a la història a partir de l’1 de gener i se centralitzaran tots els punts de recollida selectiva per fomentar la recollida selectiva a les dependències municipals.