Trencament de la morera de la plaça Mastrot

L'arbre, de 50 anys d'edat, es va trencar per causes naturals divendres passat, 22 de maig, i ningú va prendre mal perquè la zona ja estava acordonada des del dimecres anterior

imatge de la morera acabada de trencar.
imatge de la morera acabada de trencar

El passat divendres 22 de maig es produir un trencament irreversible del tronc principal de la morera de la plaça Mastrot, un arbre exemplar, catalogat com a arbre d'interès local i recollit en el catàleg de patrimoni, comportant la seva pèrdua total, després de 50 anys de vida

Periòdicament era avaluat per tècnics de l'Ajuntament, de l'empresa de manteniment de l'arbrat i també per un reconegut especialista arboricultor, expert en arbres singulars. Fa 2 anys ja es va fer una primera avaluació, quan es va partir una branca propera al carrer, i amb posterioritat es van realitzar unes esporgues selectives de reducció de capçada i control.  Al febrer passat es va fer una nova visita i encarregar un informe d'avaluació per avaluar de nou l'estat de l'arbre i possibles actuacions. Aquest informe es va rebre en ple confinament i  concretava algunes mesures com la instal·lació d'un puntal provisional en dues branques de l'arbre, una d'elles es va trencar dimecres 20 maig. El confinament va obligar a suspendre les tasques de manteniment i també l'accés als proveïdors que ens podien servir el material.

Divendres 22 maig, al matí, es va fer una nova avaluació per part del mateix expert, en la qual no es va detectar cap indici que fes pensar en el trencament que es va produir a la tarda, i es van acordar una sèrie d'intervencions (reducció d'algunes branques, eliminació d'unes branques seques, tractament de la ferida amb antitranspirant,...), que es van executar el mateix divendres al matí, així com la instal·lació d'un puntal definitiu força costós per la setmana següent. La zona es va acordonar com a precaució.

Malauradament, la mateix tarda es va produir el trencament, i va permetre observar la presència d'un fong xilòfag al tronc, ocult des de l'exterior i molt difícil de detectar, que podria ser la causa de la fractura.

Malgrat les observacions i seguiment realitzat, per diversos tècnics en aquest cas, en la gestió de l'arbrat i la gestió del risc hi intervenen molts factors, no sempre predictibles, però sempre es treballa per detectar aquells indicis que permeten prendre decisions per minimitzar els riscos i aconseguir el màxim de beneficis dels l'arbrat a la ciutat.