Vic enceta la Setmana Europea de la Mobilitat per continuar promovent els hàbits saludables i sostenibles

S’hi engloben iniciatives com una recollida de bicicletes en desús per disposar d’una borsa municipal de préstec o difondre la normativa actualitzada de patinets elèctrics i altres VMP que fixa l’obligatorietat de portar casc i tenir 16 anys o més

Cartell informatiu.
Cartell informatiu

Un any més Vic se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat, que comença avui i s’allargarà fins al 6 d’octubre, amb l’objectiu de continuar promovent una mobilitat més sostenible, segura i saludable. “Fes Salut. Mou-te de manera sostenible” és el lema de la setmana europea d’enguany que encaixa amb el Pla d’Actuació Municipal  (PAM) que té com un dels eixos principals fer de Vic una ciutat encara més saludable.

 

 

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, assegura que enguany s’han ampliat les activitats i tallers per seguir avançant cap a aquest mobilitat més activa que comporta beneficis en la salut emocional, física o ambiental. Palmero també avança que properament es farà una pedalada pedagògica des del polígon industrial Malloles a la plaça d’Osona. Es tracta d’una activitat lúdica i educativa amb agents cívics i de la guàrdia urbana dirigida a les persones que treballen al polígon industrial perquè coneguin com s’ha de circular i quina normativa cal seguir en cada tram de carrer.

La Setmana Europea de la Mobilitat a Vic engloba actuacions tant permanents com temporals.

 

Actuacions permanents de la setmana de la mobilitat a Vic

 

  • Promoure la mobilitat sostenible i segura per anar a l’escola i a l’institut. Difusió d’un document interactiu on s’exposen els beneficis d’una mobilitat segura i sostenible a l’hora d’anar als centres educatius. Aquest document s’ha treballat conjuntament entre les Associacions Familiars d’Alumnes dels diversos centres educatius de Vic.
  • Promoure la mobilitat sostenible i segura per anar a treballar. Elaboració i enviament d’un document digital per promoure l’ús de modes de desplaçament actius –anar a peu, en bici o en transport públic- per anar a treballar i què cal fer en cas d’haver de fer-lo en vehicle motoritzat a les diferents activitats empresarials perquè ho reparteixin a treballadors i treballadores.

 

Actuacions temporals de la setmana de la mobilitat a Vic

 

  • Caminada saludable cap al Puig dels Jueus. Dissabte 19 de setembre. Se sortirà des del CAP del Remei a les 11 del matí i s’arribarà al Puig dels Jueus a les 12 del migdia, aproximadament. Cal inscripció prèvia a urbact@vic.cat. Activitat emmarcada dins del projecte URBACT Healthy Cities (Ciutats saludables), formada per 9 ciutats europees, i que lidera Vic.
  • Recollida de bicicletes en desús. Del 16 al 24 de setembre als centres educatius de Vic. Campanya de recollida de bicicletes per disposar d’una borsa municipal de préstec a entitats i centres educatius.
  • Difusió de la normativa per a circular amb patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. Es tornaran a repartir fulletons informatius amb la normativa actualitzada a peu de carrer i en botigues que venguin aquests tipus de vehicles, on es recordarà l’obligatorietat de portar casc i tenir 16 anys o més.
  • Taller de reparació de bicicletes. Dissabte 2 d’octubre. El taller organitzat per agents cívics s’impartirà a les 10 del matí a la rambla Josep Tarradellas amb Osona amb bici. Cal portar la bicicleta pròpia i s’ensenyarà a fer una posada a punt en general.
  • Activitat física amb la gent gran a l’espai públic. Participants al curs d’activitat física per la gent gran de l’Ajuntament de Vic sortiran a l’espai públic a fer les sessions.
  • Caminada per a la gent gran. Dimecres 6 d’octubre. La caminada ofereix tres recorreguts d’entre 500 metres i 6 quilòmetres, tots amb sortida des de l’Atlàntida a dos quarts de 10 del matí i arribada al parc Xavier Roca i Viñas. Cal inscripció prèvia fins al 30 de setembre al Casal de la Gent gran de Vic La Rambla, al Casal Cívic de Mossèn Josep Guiteras o a l’Ajuntament de Vic (Palau Bojons).

 

Objectius de la Setmana Europea de la Mobilitat

 

Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

 

Podeu trobar més informació al web mobilitat.vic.cat.