Vic estrena un aparcament d’enllaç pensat per a persones usuàries del transport públic interurbà

Es tracta de l’aparcament de l’Estació que, a través d’una prova pilot i en horari regulat (de 5 del matí a 5 de la tarda), serà d’ús exclusiu per a persones que facin servir el tren o l’autobús

Fulletó informatiu de l'aparcament d'enllaç Park & Ride.
Fulletó informatiu de l'aparcament d'enllaç Park & Ride

A partir del dilluns 28 d’abril es posa en marxa a Vic un aparcament de 83 places de vehicles destinat a persones usuàries del transport públic interurbà, ja sigui autobús o tren. Aquest aparcament s’ubica darrera de l’estació de tren de Vic i funcionarà com a aparcament d’enllaç (altrament conegut com a Park&Ride) mitjançant una prova pilot de sis mesos de durada. Durant aquest període, es podrà valor i analitzar el seu funcionament, recollir les impressions de les persones usuàries i mirar si cal fer ajustaments, com per exemple de l’horari d’estacionament exclusiu per a persones usuàries. 

Aquest aparcament serà exclusiu per a persones usuàries del transport públic interurbà durant un horari determinat: des de les 5 del matí i fins a les 5 de la tarda. Per tant, fora d'aquest horari, l'aparcament quedarà obert per a tothom. A més, cap vehicle podrà estacionar-hi més de 24 hores, ja que cada dia a partir de les 5 del matí, l’estacionament haurà de quedar lliure i sense cap vehicle aparcat. 

Vic, amb aquesta iniciativa, és una de les ciutats que s’uneix al projecte d’aparcaments d’enllaç digitalitzats que impulsa la Generalitat de Catalunya a través de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), del qual també en formen part ciutats com Cardedeu i Les Franqueses – Granollers Nord. El seu objectiu és obtenir les dades d’ocupació de diferents aparcaments per mostrar l’ocupació en temps real a les persones usuàries i així millorar l’eficiència del seu desplaçament per tal de garantir que les persones que en fan ús siguin alhora usuàries del transport públic.

 

Facilitar la rotació dels vehicles

L’aparcament d’enllaç permetrà que les persones usuàries que vulguin fer servir el transport públic puguin gaudir d’un espai reservat i acotat que els permetrà aparcar-hi fàcilment i continuar el seu trajecte amb transport públic.

D’una banda, l’aparcament d’enllaç permetrà eliminar la circulació reiterada de vehicles al voltant d’aquesta zona per a la recerca d'aparcament. D’altra banda, el fet de disposar d'un aparcament específicament destinat per a persones usuàries del transport públic interurbà, permetrà augmentar la rotació dels aparcaments del voltant de l'estació i deixar lliures les places dels carrers adjacents. Actualment aquesta zona està plena de vehicles que tenen una rotació molt baixa, fet que no permet que hi hagi prou places disponibles per a persones usuàries, siguin del transport públic o no. 

L’actual aparcament de l’Estació és propietat de Renfe/Adif i, urbanísticament, té la qualificació d’espai ferroviari. Aquest espai compta amb un conveni de cessió d’ús de terrenys entre la propietat i l’Ajuntament de Vic durant vint anys.

El Pla Director dels Aparcaments d’Intercanvi modal de l’àmbit SIMMB, impulsat conjuntament per l’ATM i la DGTM, inclou aquest emplaçament com un dels espais proposats per a la reserva de sòl amb la qualificació de Sistema de comunicacions per l’intercanvi modal (SFX) i el Pla de Mobilitat  Sostenible de Vic en preveu aquesta regulació.

 

Funcionament de l’aparcament d’enllaç

Aquelles persones que vulguin fer ús de l’aparcament d’enllaç, ho han de fer a través d’una aplicació mòbil anomenada Parkunload, que és el mateix sistema de gestió per a la regulació de diverses places d’aparcament a la ciutat de Vic.

La primera vegada que s’utilitza l’aparcament, cal descarregar l’aplicació de “Parkunload” a través de l’aplicació de descàrrega del telèfon bé a través del codi QR que hi ha a les senyals verticals de l’aparcament d’enllaç. Seguidament, caldrà registrar el vehicle que es faci servir, una sola vegada per a cada vehicle diferent que utilitzi. Un cop registrat, caldrà obrir l’aplicació i tenir el Bluetooth del dispositiu mòbil activat per tal que, un cop s’hagi estacionat, les senyals puguin detectar automàticament el vehicle.

En cas que el sistema no detecti el vehicle, l'usuari pot seleccionar la zona en el mapa de l'aplicació o introduir manualment el codi de la zona a l'apartat que apareix a la pantalla. A partir d’aquí, quan l’usuari arribi a l’estació de tren o d’autobús, el tiquet ja es validarà automàticament quan es passi pel costat del senyals de validació instal·lats en aquests espais, sempre que es mantingui el Bluetooth del mòbil activat.