El 3r Congrés BIT reflexiona sobre l'ús de l'aigua i la gestió dels paisatges agroforestals resilients

Prop de 330 persones han passat pel Congrés BIT 2024 Vic, celebrat a Vic els dies 20 i 21 de març, per conèixer les tendències del sector de la bioeconomia entorn de l'aigua i els paisatges agroforestals resilients

L'aigua i els paisatges agroforestals resilients han estat els temes centrals en la tercera edició del congrés.
L'aigua i els paisatges agroforestals resilients han estat els temes centrals en la tercera edició del congrés

El Congrés BIT 2024 Vic posa punt final a la tercera edició després de dues jornades intenses de conferències, taules rodones i presentacions amb més de 50 ponents, que han posat en comú i han compartit visions, estratègies i maneres de treballar entorn de la bioeconomia catalana. L'aigua i els paisatges agroforestals resilients han estat els protagonistes d'aquesta edició, dos focus d'especial interès, que s'han tractat en dues jornades; l'aigua, el dimecres, i els paisatges agroforestals resilients, el dijous, coincidint amb el Dia Internacional dels Boscos. 

La gestió del territori, la conservació de la biodiversitat o l'aprofitament dels propis recursos son raons que impulsen la bioeconomia per tenir un futur millor i que demostra que té un paper clau com a model econòmic capaç de promoure la sostenibilitat del sector primari i impulsar el desenvolupament industrial i tecnològic en àmbits rurals. En la sessió de dimecres, es va treballar la bioeconomia des de la gestió de l'aigua amb l'objectiu de proposar canvis a la gestió del cicle de l'aigua que impliquin a tota la societat. Un exemple és Poma de Girona que ha incorporat en el seu sistema de treball la intel·ligència artificial, la sensibilització i la tecnologia, que li ha comportat un estalvi del 25% d'aigua. 

En la jornada d'avui dijous, en un format més reduït, la taula de debat s'ha centrat en el canvi climàtic i les conseqüències que comporta en els paisatges agroforestals resilients, amb la mirada posada en treballar en un model de país conjunt, de manera sistemàtica, per gestionar els territoris de perfils resilients i fer que la població pugui viure i gaudir d'un entorn millor. Seguint en aquest model de cooperació, Carme Sáez, directora del Congrés BIT, ha apuntat que "en la bioeconomia hi ha una paraula clau, que és col·laboració. Hi ha grups de recerca, agències, empreses, entitats... que treballen conjuntament amb mirades compartides per treballar la reutilització de l'aigua i la seva revalorització i la gestió dels paisatges compartits. La bioeconomia és ecosistema i el Congrés BIT té la funció de contribuir d'aquest sistema, coordinant els diferents agents per compartir coneixement". 

El BIT ha estat el punt de trobada de professionals, empreses i institucions que lideren la bioeconomia catalana i per ensenyar els projectes que s'estan duent a terme per millorar la situació actual, tal com va apuntar Albert Castells, alcalde de l'Ajuntament de Vic, durant la inauguració: "el sector agroalimentari és un dels principals motors de la comarca d'Osona i hem de col·laborar amb el sector per ajudar-lo a seguir avançant cap a una economia circular autèntica". Els i les participants han pogut seguir una trentena de ponències i 5 taules rodones sobre l'ús eficient i reutilització de l'aigua i la gestió dels paisatges agroforestals resilients, des de diverses mirades. També d'una sessió matinal online amb la participació d'una seixenta de persones centrada en l'aigua al món local amb exemples reals d'empreses i d'una sessió paral·lela sobre sostenibilitat i empresa a càrrec del Consell Empresarial d'Osona. L'edició 2024 ha incorporat, com a novetat, la visita a instal·lacions d'empreses rellevants de la comarca d'Osona amb la finalitat de conèixer de primera mà la seva filosofia de treball. Les empreses que s'han visitat han estat: la depuradora del Grup Viñas, el Centre Tecnològic BETA i la Depuradora d'Osona.

Amb el Congrés BIT 2024 Vic ha acabat, la comunitat del BIT suma 1200 persones registrades, que durant l'any podran recuperar les ponències d'aquesta i altres edicions, seguir les novetats del sector i establir sinergies amb la resta dels i les participants a través de la plataforma disponible al web congresbit.cat.

Pòsters de Bioeconomia

L'espai expositiu BITExpo ha agrupat una col·lecció de pòsters de projectes relacionats amb la bioeconomia, a partir de 18 plafons informatius de centres de recerca que treballen en l'aigua i els paisatges agroforestals resilients. Alguns exemples: Transition, projecte per incrementar la resiliència de l'agricultura i la pagesia mediterrànies; Digispac, modelització i control de l'ús de l'aigua per l'agricultura, tant a nivell de finca com a nivell de territori; Reaqua, estratègies innovadores per a la reutilització d'aigües a la indústria càrnia; Infusion, tractament intensiu dels efluents del tractament de residus orgànics municipals i recuperació de recursos: biogàs, fertilitzants i aigua regenerada. 

El teixit empresarial del BIT 2024

El Congrés BIT 2024 està organitzat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Vic i Fira Lleida. Coorganitzat per l'Agència Catalana de l'Aigua, Aigües Vic, el Centre Tecnològic BETA, Creacció: l'agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement, Catalan Water Partnership i la Diputació de Barcelona. Compta amb el patrocini de Cooperativa Plana de Vic, Liquats Vegetals, Negdia, i amb el suport d'Acció Catalonia Trade & Investment, Agència de Residus de Catalunya, Agrotecnio, Agrotech UPC, Ajuntament Impulsa, Universitat Politècnica de Catalunya, Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), La Paeria-Ajuntament de Lleida, Associació Catalana d'Innovació del Sector Carni Porcí (INNOVACC), Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), Hub de la Bioeconomia de Catalunya, Cambra de Comerç de Lleida, Cambra de Comerç de Tàrrega, Cambra d'Osona, Centre Tecnolòogic BETA de la Universitat de Vic, CataloniaBio & HealthTech, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Clúster Bioenergia Catalunya (CBC), Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Club Sostenibilitat, Consell Empresarial d'Osona, COAC, Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), Enginyers Agrònoms de Catalunya, Consell General de Cambres de Catalunya, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Centre de Desenvolupaments Biotecnològics Agrolimentaris (DBA), Diputació de Lleida, Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT), Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el Clúster de la Maquinària i els Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), Global Lleida, l'Institut d'Investigació de l'Energia de Catalunya (IREC), l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Packaging Cluster, Parc Científic i Tecnològic de Lleida, Pla Anual 2022 de Transferència Tecnològica, Residus Recurs (Borsa de subproductes i matèries primeres), Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Lleida. 

El Congrés BIT compta amb dues seus i dues dates que coincideixen amb els dos esdeveniments de referència del sector agrari català: el Mercat del Ram de Vic (especialització ramadera) i la Fira de Sant Miquel de Lleida (especialització agrícola).