El director de culte japonès Minoru Kawasaki rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival Nits 2024
El cineasta, habitual a la programació del certamen, assistirà al festival per rebre el guardó i presentar tres pel·lícules seves, una d’elles en estrena mundial. El festival ha presentat l’espot de 2024, una obra d’orfebreria digital realitzada per l’artista vigatana d’efectes visuals Judit Altimir. Durant la roda de premsa s’ha inaugurat l’exposició “Found in Translation”, amb cartells japonesos de films clàssics occidentals del col·leccionista Jordi Batet.
El Festival Nits de cinema oriental de Vic - Asian Summer Film Festival ha celebrat una roda de premsa al CCVIC Joan Triadú, on s’ha presentat el Gran Premi Honorífic d’enguany, així com l’espot oficial, a més de tots els detalls de la 21a edició. També s’ha inaugurat l’exposició “Found in Translation”, que romandrà oberta fins al 31 de juliol al mateix centre cívic. A la roda hi han intervingut la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, que ha destacat el valor del festival com a motor promocional de la ciutat i agent d'integració; el director del festival, Quim Crusellas, que a més ha reivindicat el valor social del cinema comercial que es projecta al certamen; la realitzadora de l’espot, Judit Altimir, i el col·leccionista Jordi Batet, propietari dels cartells exposats. A més, Cristina Jordà, coordinadora del CCVIC Joan Triadú, ha explicat algunes de les activitats del programa Més Nits!.
La 21a edició del festival compta amb una programació que inclou 45 films —36 llargs i 9 curts—, dividits en 6 seccions i dues seus principals: L’Atlàntida i la Bassa dels Hermanos de Vic. D’entre les pel·lícules, tres tindran la seva estrena mundial al festival, vuit seran estrenes internacionals i cinc estrenes europees. A més de la programació de cinema, el festival oferirà, com cada any, exhibicions a la Bassa, tallers infantils i l’espectacle familiar El conillet que volia pa de pessic, de Cacauet Teatre, premiat a la Fira de Titelles de Lleida, a més d’una sessió de karaoke i un bingo musical amb temes de sèries i films asiàtics. A això s’hi sumen els sopars de diverses gastronomies i el ja clàssic pastisset, unes postres dedicades al festival preparades pel World Chocolate Master Lluc Crusellas.
Minoru Kawasaki, Gran Premi Honorífic 2024. Nascut a Tòquio el 1958, Kawasaki és un director (i actor puntual) extravagant i genial; empra elements costumistes per traslladar el públic a una dimensió paral·lela on hi ha coales oficinistes, crancs futbolistes o calamars campions de lluita lliure. És l'encarnació definitiva del cineasta de culte japonès i el seu cine, incomparable, l’hi ha valgut el reconeixement de la Mostra de Venècia. A més de ser un director de cinema estimat, reconegut i premiat, també destaca per un fet singular: està considerat com el més gran expert a nivell mundial d'Ultraman. Ha escrit nombrosos llibres i ha dirigit episodis de la sèrie oficial d'aquest superheroi. Del centenar de títols de la seva filmografia, al Festival Nits n’han programat diversos, com Raccoon Dog Gentleman (2023), Super Legend God Hikoza (2023), UFO Intruder (2023) o Planet Price 2021 (2021), i enguany hi ha triple programa seu presentat per ell. Per una banda, amb la sessió-homenatge dels 10 anys de la seva pel·lícula més cèlebre, The Calamari Wrestler (2014), i per l’altra amb l’estrena internacional i mundial, respectivament, dels seus últims films, Den Ace Chaos i The Game of Shark. Minoru Kawasaki assistirà al Festival Nits 2024 i la nit inaugural recollirà el Gran Premi Honorífic 2024.
L’espot oficial del Festival Nits 2024. A la roda de premsa també s’ha presentat l’espot d’enguany, inspirat en l’Any Xinès del Drac i la imatge de nocturnitat de neó d’aquesta edició. Judit Altimir, artista de VFX, ha treballat a projectes com Bird Box Barcelona o Bajo cero, per Netflix, o Los caballeros del zodiaco, per Sony Pictures. Atès que aquest 2024 és l'Any Xinès del Drac, Altimir ha utilitzat les èpiques desfilades de dracs xinesos com a referència base per l'atmosfera del vídeo, en la que és una proposta abstracta amb elements florals on cada color té la seva simbologia particular, sempre d’acord amb la tradició xinesa. La creació de les complexes textures s'ha fet completament amb Houdini, utilitzant diverses tècniques com modelatge, animació, geometria instanciada, programació VEX, texturització, il·luminació i render.
“Found in Translation”, una exposició de cartells inèdita. Una altra de les grans novetats del festival enguany és l’exposició de cartells del col·leccionista Jordi Batet, que s’ha inaugurat en el marc de la roda de premsa. “Found in Translation” és una oportunitat única de veure versions originals de cartells japonesos de pel·lícules occidentals de culte, ja que és la primera vegada que el propietari els exhibeix públicament. Hi ha versions nipones de films de directors com Brian de Palma, Sam Peckinpah, Roman Polanski i un llarg etcètera. Es poden veure al Centre Cívic Joan Triadú del 3 al 31 de juliol.