S’inicien tres projectes d’instal·lació fotovoltaica i s’aprova una moció que reclama l’embargament d’armes a Israel i la resolució internacional
Es posposa la proposta d’incorporar un directiu públic a l’Ajuntament de Vic
Els punts 6, 7 i 8 de l’ordre del dia, relacionats amb la nova figura d’un personal directiu públic, es van retirar amb els vots favorables de tots els partits (Junts Vic, Ara Vic, ERC Vic, PSC Vic, SOMI i VECP), excepte la CUP Vic, que es va abstenir. La proposta de retirar els punts va anar a càrrec de l’alcalde Albert Castells, ja que “no hi ha suports necessaris i algun grup ha demanat més temps per preparar-ho” i també es va referir a la proposta d’aquest directiu com “una figura que reforci la institució, governi qui governi” i també “per respondre a la demanda de la ciutadania, que demani que l’administració no s’encalli i vagi més ràpid”.
Per part de l’oposició, el regidor del PSC Vic, Josep Pou, va agrair que es retiressin els punts perquè “guanyem temps fins al juliol o l’agost, sent una despesa important per a la ciutat”, mentre que Arnau Martí, de VECP, va assegurar que des del seu partit “no ens tanquem en banda amb aquest tema, hem sigut suficientment prepositius i constructius” i va afegir que “en els propers mesos i setmanes, podem arribar a un acord”.
En un altre dels punts del Ple, es va aprovar el conveni de col·laboració, coordinació i cooperació entre el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Vic per la gestió de l’Oficina Jove d’Osona. La regidora d’Educació i Joves, Elisabet Franquesa, va explicar que aquest conveni “donarà suport al projecte socioeduactiu que hi ha a Vicjove per col·lectius més vulnerables i moltes activitats que ja es fan”. El punt va ser aprovat per unanimitat.
S’aprova el pla d’acció de l’Agenda Urbana de Vic
El Ple de juny va aportar a aprovació l’Agenda Urbana de Vic amb els vots favorables de Junts Vic, Ara Vic, ERC Vic i SOMI; una abstenció per part del PSC Vic i VECP; i els vots contraris de la CUP Vic.
La regidora de Cooperació, Elisenda Carrera, va explicar que l’Agenda Urbana és “una eina estratègica per transformar la nostra ciutat fins al 2040” i va assegurar que “no es tracta d’un pla més, és una aposta que hem estructurat estratègicament segons els reptes globals”. Aquest full de ruta està alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU, especialment amb el propòsit de construir ciutats "inclusives, resilients, segures i sostenibles" en paraules de Carrera. La regidora va afegir que tenir una agenda aprovada és un requisit indispensable per construir un organisme a la nostra ciutat” i també “per optar a subvencions europees”. Carrera també va posar en valor el treball transversal fet amb diverses àrees de l’Ajuntament i el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, així com la participació de més de 100 persones de sectors socials, culturals i econòmics de Vic.
El debat al ple va recollir opinions diverses dels grups municipals. La regidora de la CUP Vic, Susanna Vives, va justificar el vot contrari del seu grup per "manca de transparència i retorn real del procés participatiu", assenyalant que només es va fer una sessió oberta a la ciutadania. Vives també va destacar la “indeterminació temporal del pla, ja que tots els projectes consten en una sola línia temporal” i va qualificar-lo com "un pla genèric i allunyat de la realitat local".
El regidor del PSC Vic, Josep Pou, va coincidir amb la CUP Vic pel que fa a la “falta de concreció” del pla i va refer-s’hi com a “una declaració d’intencions [...] una declaració de voluntat de cap on vol anar la ciutat”. En relació amb la manca de concreció, Pou va assegurar que “no sabem com s’aplicaran els pressupostos”, citant exemples com la nova pàgina web o la regulació de lloguers, que “finalitzen el 2040” i que “ens queda molt lluny”. Malgrat això, va reconèixer que es tracta d’un “document viu” que “s’haurà de modificar” i que les actuacions “s’hauran de parlar i negociar amb la resta de grups”.
Per part de SOMI, Josep Anglada va destacar que és “un document estratègic, elaborat, amb projectes que tenen en compte els objectius de desenvolupament sostenible”, però va assegurar que, des del seu grup, “no creiem massa en aquestes agendes que s’estan fent arreu del país” ni tampoc “que es pugui portar a terme aquest pla d’actuació”. Tot i això, va anunciar el vot favorable de SOMI com a “vot de confiança” que "serveixi per captar finançament i millorar la ciutat".
Des de VECP, Arnau Martí, va mostrar-se crític amb la utilitat real del pla, assegurant que “soc bastant escèptic amb aquest tipus de plantejaments internacionals que volen aterrar a nivell local”. Martí va reconèixer que “ens dona punts des del punt de vista administratiu per poder accedir a segons quins recursos”, i que “aquesta casa té capacitat de fer plans i programes, però una altra cosa és executar-los". Finalment, el regidor de VECP va assenyalar “les bones intencions que planteja el pla”.
Elisenda Carrera, de Junts Vic, va reprendre la seva intervenció explicant que l’Agenda Urbana segueix l’estructura establerta “per les agendes urbanes espanyola i catalana”, i que “no es tracta d’un calendari d’obres, sinó d’un full de ruta que defineix el què i el per què”. Carrera també va destacar que, a diferència del Pla d’Actuació Municipal (PAM), que sí que està calendaritzat i s’aprova per Ple, l’Agenda Urbana “és un informe flexible i no vinculant jurídicament, que recull projectes en curs, futurs i possibles canvis”.
S’acorda una modificació de l’addenda econòmica del conveni entre l’Ajuntament de Vic i el Consorci d’Osona de Serveis Socials
La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, va explicar que portaven a aprovació del Ple una modificació de l’addenda econòmica del 2025 de la “proposta de cooperació horitzontal que tenim a la comarca, ja que anem de la mà a nivell de criteris, d’accessos i requisits per poder accedir als serveis socials”. Concretament, la part que es modifica del conveni és el banc d’ajudes tècniques, “es tracta d’un lloguer de suports, tipus grua, i cadires de rodes per a persones amb dificultats o amb grau de dependència quan aquestes ho requereixen”, en paraules d’Homs, pel qual es necessiten 5.000 euros més dels 24.000 euros que ja es tenen.
Es podran iniciar els projectes per dotar d’energia solar fotovoltaica al CEIP Joaquim Salarich, a la comissaria de la Guàrdia Urbana i a l’Escola Vic Centre
La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va exposar que es portava a aprovació inicial tres projectes que “ja havien sigut aprovats en el mandat anterior, però ara els hem actualitzat per dotar-los de més potencial pel que fa a la generació fotovoltaica”. Es tracta de l’escola Joaquim Salarich, l’edifici de Guàrdia Urbana de Vic i l’Escola Vic Centre, que tindran un potencial de 100 kWn, 60 kWn i 105 kWp per autoconsum col·lectiu, respectivament. Coma va assenyalar que “durant els darrers anys la generació d’aquesta energia ha anat canviant, i ara podem compartir energia amb altres edificis, no només serveix per consum propi”. Totes tres propostes van ser aprovades per unanimitat.
El consistori rebutja l’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell
El grup SOMI va presentar una moció de rebuig de l’Oferta Pública d'Adquisició (OPA) del BBVA sobre el Banc Sabadell, que va ser aprovada pels vots favorables de Junts Vic, Ara Vic i SOMI, mentre que la CUP Vic va votar-hi en contra, i els grups d’ERC Vic, PSC Vic i VECP van abstenir-se.
El regidor de SOMI, Josep Anglada, va iniciar la seva intervenció explicant que “el passat 30 d’Abril la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va autoritzar l’oferta pública d’adquisició (OPA) per part del BBVA al Banc Sabadell” i que l’Autoritat Catalana de la Competència va alertar que “aquests alts nivells de concentració podrien tenir efectes importants no només en la competència, sinó també en el mercat de treball amb el probable tancament d’oficines i el subseqüent encariment i empitjorament de la qualitat dels serveis”. Per aquest motiu, Anglada va considerar que “significaria un nou cop al sistema financer de tot l'Estat espanyol i que podria suposar un nou procés de concentració i centralització bancària”, i també va referir-se a la “destrucció de llocs de treball que suposa”.
Amb tot plegat, els acords principals que recull la moció són, a banda que el consistori rebutgi aquesta OPA, instar al govern de l’Estat a denegar l’autorització de l’OPA que el BBVA té formulada sobre el Banc Sabadell (2) i instar al Parlament de Catalunya que insti al Govern de l’Estat a evitar aquesta operació (3).
Els grups municipals demanen l’embargament d’armes a Israel i el suport a les resolucions internacionals contra el genocidi del poble palestí
Vic en Comú Podem va presentar una moció per pronunciar-se públicament sobre la situació a Gaza: “Creiem que és important que, com a institució pública, fem un pronunciament de denúncia i solidaritat i instem la comunitat internacional a moure’s per tot allò que està passant a Gaza”, en paraules d’Arnau Martí. El regidor de VECP va destacar que, malgrat “som grups municipals amb sensibilitat diferent, hi ha la voluntat de presentar aquesta moció per part de totes les forces democràtiques i sensibles amb el patiment humà del poble de Gaza”. La moció va ser aprovada pels vots a favor de tots els grups municipals, a excepció de SOMI, que es va abstenir.
Per part d’ERC Vic, Albert Palou va qualificar la moció com “un tema complex” en el sentit que “és difícil saber com posicionar-se”. Palou va afegir que aprovar la moció “no és ni un aval a Hamàs, ni un atac a la cultura jueva, sinó la condemna a una acció d’un govern que està cometent un genocidi”. Per part de la CUP Vic, Quim Soler va explicar que per part del seu grup municipal van proposar dues esmenes, una d’elles “fer difusió de les mobilitzacions que es puguin fer” i va deixar clara la seva postura: “No és un conflicte entre dos, és un conflicte d’un estat imperialista i genocida contra un que només vol viure al seu país”. Soler va afegir que “qui en l’actualitat defensi l’actuació d’Israel, només ho pot fer des de la maldat”.
Des del PSC Vic, Josep Pou va posar en valor l’acord al qual van arribar la majoria dels grups municipals: “valorem positivament que, entre tots els que volem donar suport, aportem i cedim [...] que surti un missatge clar d’aquest ajuntament, un acord majoritari per part dels partits democràtics”. Pou va afegir que aquesta moció no representa “anar contra un poble ni un sentiment identitari, no contra cap religió, és posar-se al costat de qui diu que toca un alto el foc [...] i aturar el comportament que està tenint el govern d’Israel”.
En la intervenció de SOMI, que va defensar la seva abstenció, la regidora Marta Riera va subratllar que “trobem vergonyós que [en aquesta moció] no es faci cap esmena als segrestats d’Israel ni a les seves famílies”, en relació amb els “fets del 7 d’octubre”. Riera va defensar que “si hi hagués un estat palestí, estaria governat per Hamàs, seria un estat semblant al dels talibans”. La regidora de SOMI va dir que calia “distingir el terrorisme de la població palestina, i deixar entrar ajuda humanitària”.
Xavier Farrés, d’Ara Vic, va manifestar “el total rebuig per qualsevol conflicte bèl·lic que hi hagi a tot el territori” i va afegir que “hem de treballar per la justícia i per la pau [...] i denunciar, des de la nostra posició, tota ocupació o destrucció que s’estigui produint”. Farrés també va clamar per “l’entrada urgent d’ajuda humanitària” al territori afectat, ja que “no arriba a la més mínima part de la població que ho necessita”.
Finalment, en la intervenció de Junts Vic, Anna Alemany, va explicar que el seu missatge era “molt clar, molt humà i molt urgent, cal posar fi a la barbàrie”. Alemany va fer una crida a “remar tots plegats per a un alto el foc immediat que no sigui només un silenci d’armes, sinó l’inici d’un camí real i definitiu cap a la pau i l’estabilitat perquè el que està passant és una tragèdia”. La portaveu del govern va demanar també “que es protegeixi la població civil i que tots els ostatges siguin alliberats”, ja que va assegurar que “això és un mínim ètic que tenim l’obligació de reclamar els que creiem en un món més just” i va concloure clamant que “el futur per als nostres fills i filles només el podem construir des de la dignitat humana, la pau i cohesió social; si no ho fem així, haurem fracassat com a societat”.
Altres temes
L’horari de les sessions del Ple es modifiquen i passaran a celebrar-se a les 5 de la tarda, en lloc de les 6, tal com es va acordar durant la Junta de portaveus. Tots els partits van votar-hi a favor, i la CUP Vic va assegurar que la proposta “va ser serva, veient que s’allarguen els plens [...] i també com a conciliació laboral per a totes les persones que treballen als plens”.
Precs i preguntes
Per part d’ERC Vic, Victòria Terricabras va exposar la queixa d’una família que volia empadronar-se i que va explicar que el procés per fer-ho era “excessiu, perquè les preguntes no estaven relacionades amb el tràmit que s’anava a fer”. La regidora de Benestar i família, Núria Homs, va explicar que volem saber “per què arriba la gent a la nostra ciutat i quines expectatives té durant els primers mesos” i va afegir que “Hem demostrat que som una ciutat d’acollida [...] i no hem rebutjat ningú, però hi ha un moment en què estem col·lapsats i anem fent amb els recursos que tenim [...], els serveis públics no estan preparats per atendre tothom”.
Carla Dinarès, de la CUP Vic, va formular una pregunta adreçada al govern per tal d’explicar “públicament si estan a favor d’un tercer CAP per a la ciutat o si segueixen defensant tenir només dos centres”. L’alcalde de Vic, Albert Castells, va respondre dient que “contestaré el mateix que he respost els últims dos anys, que li correspon a la conselleria de Salut dir quants centres de primària es fa a Vic, i que el CAP vell necessita una reforma urgent, mentre que un tercer CAP segur que apareixerà algun dia, però primer hem de tenir un nou CAP Nord”. Castells va afegir que “estem oberts a explicar-nos tant com sigui necessari, i hem d’anar pas a pas”, tot demanant que “ara tenim aquesta oportunitat, l’hem d’aprofitar sense deixar de lluitar pel tercer CAP”.
Des del PSC Vic, Josep Pou va demanar quan s’implantaran els semàfors pedagògics i el reductor de velocitat per al tram de l’Era d’En Sallés. El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va explicar que “l’esperit de la moció que en el seu moment es va aprovar era senyalitzar que t’apropes a un radar” i va afegir que “s’han comprat 9 radars pedagògics i hem cregut que no era tan necessari els elements lumínics que havíem dit”.
Per part de SOMI, Josep Anglada va referir-se al consum i tràfic de drogues a la ciutat per si el govern “té pensat augmentar la Unitat Canina”. La regidora de Seguretat i Convivència, Elisabet Franquesa, va puntualitzar que aquest tema “és competència de Mossos d’Esquadra i que des de la Guàrdia Urbana de Vic intentem mantenir l’ordre a l’espai públic” i va aclarir que “no es poden augmentar les places de la unitat canina, sinó que prioritzem augmentar el cos d’agents de la Guàrdia Urbana”.
Finalment, Arnau Martí de VECP va interpel·lar el govern per saber com es protegirien els vianants amb el nou projecte de mobilitat a l’Eix 11 de Setembre, amb la proposta de nova rotonda al Parc Santi Ylla. Guilem Membrives va explicar que “amb aquest format de dos carrils guanyarem fluïdesa, és una rodona que quan entres ja et diu per on has de sortir” i va explicar que els vehicles “avancen com una zona, i a l’Eix 11 de Setembre és on realment han d’anar els cotxes”.