Vic aprova per unanimitat la rehabilitació de les Adoberies com a centre d’interpretació i espais de pública concurrència

En el ple d’ahir, Junts per Catalunya i ERC aproven el pla de gestió de residus del Consell Comarcal que preveu desplegar el porta a porta a partir del 2023

Ple del mes de novembre.
Ple del mes de novembre

 

El ple va recuperar ahir la disposició habitual de tots els càrrecs electes a la sala de plens. Una sessió que va aprovar per unanimitat el projecte executiu per rehabilitar les dues adoberies adquirides per l’Ajuntament de Vic, les més properes al pont romànic, que passaran a ser un centre d’interpretació i espais de pública concurrència. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va detallar que s’han incorporat unes modificacions després de rebre estudis i al·legacions per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua que permetran preservar el patrimoni, posant en valor el llegat històric i incorporant-hi sistemes de reducció d’emissions de CO₂ per esdevenir uns espais intel·ligents.

 

Palmero va remarcar la voluntat de seguir desplegant una ciutat saludable al voltant del riu Mèder, on el riu ha d’esdevenir una cremallera amb equipaments de qualitat al seu voltant per cosir el nord i el sud d ela ciutat.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va posar en valor la feina feta i va mostrar-se satisfeta que es pogués tirar endavant un projecte cabdal per la ciutat després d'haver lluitat per mantenir-les. En la mateixa línia, el regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va manifestar veure llum al final del túnel i va mostrar-se content de poder tirar endavant la rehabilitació de les Adoberies.

 

Finalment, la regidora del PSC, Carme Tena, també es va mostrar satisfeta que es pugui tirar endavant una actuació prevista en el seu programa electoral.

 

 

En el ple d’ahir també es va aprovar amb els vots de Junts per Catalunya i ERC delegar la recollida de residus al Consell Comarcal d’Osona i un pla de gestió que s’aplicarà en tres fases: assumir el servei actual de recollida de residus i incorporar els serveis que presten Vialnet i VicVerd, implementar com a prova pilot el servei de recollida porta a porta a Sentfores-La Guixa i als barris de Sant Llàtzer i el de les Quatre Estacions, i estendre tot el sistema de recollida porta a porta a tota la ciutat l’any 2025.

 

Albert Castells, regidors de Manteniment, Serveis i Medi Ambient va destacar que començava una nova etapa després de dues dècades de serveis que han situat Osona com a comarca líder en la recollida selectiva de residus. Castells va subratlla que el canvi d'etapa respon a un canvi de paradigma en l'àmbit econòmic ja que cal passar a una economia circular on els residus han de ser un recurs econòmic i no un problema. “En el context d'emergència climàtica cal ser eficient en la recollida selectiva per avançar al residu zero", va afegir.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va destacar que la delegació mancomunada del servei mostra un exemple de lideratge i de capitalitat i va instar a crear una comissió de treball amb totes les forces polítiques representades. Garcia va sol·licitar que en el pla pilot s’hi pogués incloure un barri dens de la ciutat per desplaçar el coneixement a la resta de la ciutat. Una proposta que va ser acceptada per l’equip de govern.

 

Per Capgirem Vic, la regidora Carla Dinarès, va manifestar estar en desacord amb el sistema d'externalització perquè comportarà més opacitat i no ajudarà a fiscalitzar l’acció portada a terme.

 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va manifestar-se en contra del model de gestió proposat perquè creu que no és viable en una ciutat com Vic. “Apostem per contenidors intel·ligents i no surt més car que el porta a porta que funciona en altres ciutats espanyoles i catalanes", va dir.

 

 

La Biblioteca Pilarín Bayés més a prop

 

El ple va aprovar per unanimitat l'establiment del servei de bar-restaurant de la Biblioteca Pilarín Bayés. La regidora de Cultura, Susagna Roura, va explicar que perquè pugui sortir a licitació el bar-restaurant s'ha de crear el servei que estarà obert de dilluns a dissabte, quan estigui oberta la Biblioteca, però es pot allargar l'horari si es vol. També si es volgués obrir el diumenge.

 

El regidor d'ERC, Roger Mas, va agrair que es tingués en compte que hi hagués un preu popular com s’havia acordat en la comissió informativa.

 

Es va aprovar amb els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic i l'abstenció del PSC modificar del contracte d'obres de construcció de la Biblioteca Pilarin Bayés amb un increment d'un 14,9% (1.023.330,17 euros) que no supera el 20% de l'import d'adjudicació permès en el contracte d’adjudicació, tal com va detallar la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va remarcar que no els quedava clar si l'increment s'havia d'assumir de forma íntegra per l'Ajuntament o pels costos provocats per l'empresa contractista. "Ens agradaria que quedés clar en quines partides repercuteix", afegia.

 

En la mateixa línia, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va remarcar que modificar un contracte d'obra pública no s'hauria d'utilitzar mai i si es fa s'hauria d'assegurar que fos l'única via. “Creiem que hi ha una mala gestió”, concloïa.

 

L'alcaldessa, Anna Erra, va recordar que aquest és un projecte molt important per la ciutat i per afavorir la cohesió social mitjançant la cultura. "Volem el millor projecte que s'ha votat per consens”, manifestava Erra.

 

Sobre el nou equipament de ciutat que es posarà en funcionament l’any vinent, es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic, l'ampliació del termini d'execució de les obres de construcció al 17 de desembre. Palmero recordava que les obres s’havien hagut de parar quatre setmanes preventivament durant la pandèmia i s’hi afegia una problemàtica amb el subministrament de materials que feien del tot lògica la nova data proposada.

 

Més plaques fotovoltaiques per afavorir la transició energètica

 

Per unanimitat es va aprovar el projecte executiu per la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum per al recinte firal i l'edifici del Sucre de Vic. El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va destacar que és unA inversió més per afavorir la transició energètica valorada en uns 138.000 euros.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, es va mostrar satisfeta i va recordar que es tractava d'una de les aportacions fetes en el pressupost de l'any passat als que van donar suport.

 

Marc Camacho, de Capgirem Vic, lamentava que se seguís immers en l'entramat d'unes companyies elèctriques i celebrava la mesura recordant que encara queda molt camí per davant per assolir una plena sobirania energètica".

 

 

Atenció domiciliària de qualitat

 

Es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic l'adhesió al Consorci d'Osona de Serveis Socials per tal de gestionar el servei d'atenció domiciliària de la ciutat. Tal com va explicar la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, aquesta adhesió permetrà seguir desenvolupant el servei d'atenció domiciliària de qualitat i centrar-se més en la persona.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va remarcar que aquesta adhesió serà una oportunitat per recollir millor les conveniències. Finalment, la regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va recordar que preferien una gestió directa dels serveis sense externalitzar-la. “Estem molt a favor de reactivar espais i més si es tracta de projectes socials, però no ens agrada que s’adjudiquin a dir per molt bé facin la feina les entitats en qüestió", manifestava Vives.

 

Tal com va exposar el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila, el conveni permetrà garantir unes bones tasques socials des d'un espai que fins ara estava en desús.

 

 

Vic, ciutat educadora

 

El ple va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic reafirmar-se en el compromís de Ciutat Educadora. La regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, va explicar que Vic hi estava adherida des de l'any 1997 per afavorir la justícia social, evolució i el creixement de tota la ciutadania. "Posem per davant l'educació i les persones", reblava.

 

Roger Mas, regidor d’ERC, va remarcar que més enllà de l'adhesió calia establir polítiques per fer realitat la igualtat d'oportunitats com la tarifació social a l'Escola de Música. “Hi votarem a favor de forma crítica perquè es portin a terme mesures concretes", afegia.

 

Marc Camacho, de Capgirem Vic, manifestava que l’adhesió “només queda en paraules boniques en el paper, lluny del model que nosaltres aplicaríem".

 

 

Es proposa la Creu de Sant Jordi per la Unió Esportiva de Vic

 

El ple va aprovar per unanimitat sol·licitar la creu de Sant Jordi per la Unió Esportiva Vic per commemorar la trajectòria centenària d’una entitat que ha acompanyat esportistes de la ciutat i la comarca durant un segle en la formació futbolística. El regidor d’Esports, Titi Roca, exposava que l'entitat facilitava l'aprenentatge, utilitzant l'esport com a instrument per al desenvolupament físic, psíquic i social d'infants i joves del territori.

 

 

Relació de Llocs de Treball

 

El ple va aprovar amb l'abstenció de Capgirem Vic i els vots en contra del PSC, l'aplicació de complements personals transitoris a totes les persones treballadores de l'Ajuntament de Vic i de l'OFIM que han vist minorades les seves retribucions brutes i periòdiques en còmput anual per l'aprovació i execució de la Relació de Llocs de Treball.

 

La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar que l’aprovació es tracta de 10 llocs de treball en què s'ha valorat aplicar un complement personal transitori mentre la persona treballa a l'Ajuntament.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia va felicitar el govern per la feina feta, al·legant que "han estat receptius i mostren capacitat de diàleg. La fortalesa no resideix en la rigidesa sinó en la capacitat de rebre crítiques".

 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va remarcar que el seu vot en contra es devia al fet que no tots els sindicats estaven a favor d'aquesta modificació. Homs va recordar-li que els sindicats no hi van votar en contra, "senzillament no es van posicionar".

 

En un altre ordre de coses, el ple també va aprovar unànimement crear una comissió per a la promoció del llegat, de l'astrònom i científic vigatà, Josep Pratdesaba, que va deixar com a llegat a la ciutat el seu observatori astronòmic; es va aprovar amb l'abstenció de Capgirem Vic la modificació d’una sèrie de punts per executar la primera fase del projecte d'ampliació del Circuit d'Osona per habilitar un circuit pioner per desenvolupar la pràctica d'aquest esport, com deia el regidor d’Esports, Titi Roca;  l’aprovació amb l'abstenció d'ERC i el PSC i els vots en contra de Capgirem Vic la relació de les persones propietàries i de béns i drets afectats per l'expropiació de les finques situades al carrer Prat d'en Galliners per consolidar la continuïtat de la ciutat al voltant del riu; I l’aprovació amb els vots en contra de Capgirem Vic de la reurbanització del carrer de la Fusina, que passarà a tenir 'una plataforma única seguint la línia de tota la reurbanització de l'Eixample Morató.

 

 

 

Renúncies emotives de dues regidores

 

El ple va prendre coneixement de la renúncia de regidora d'ERC, Sandra Quílez, que va assegurar que s'emporta bons records de l'etapa a l'Ajuntament i bons amics. "Sóc comerciant, sóc artesana i em considero ambaixadora de Vic i per això treballaré des de Vic Comerç per continuar dinamitzant carrers i locals buits". Finalment va afegir, "és el mínim que puc fer per una ciutat que em va acollir i acceptar".

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va dedicar-li unes paraules d'agraïment recordant-li que el pas que feia l’honrava perquè evitava la duplicitat de càrrecs, encara que fós compatible.

 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va desitjar-li sort en la nova etapa i va destacar la seva proximitat, amabilitat i va animar-la a “no deixar de fer art”.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va afegir "per nosaltres és un continuarem treballant com hem fet fins ara, donar-te les 5.000 gràcies per la teva honestedat i transparència. Vic es mereix un 100% de treball per la ciutat i esperem que siguis un exemple per d'altres", afegia.

 

Finalment, l'alcaldessa, Anna Erra, va agrair-li la tasca i l'estima per la ciutat. "Has demostrat ser perseverant, gràcies per la teva visió que han ajudat a enriquir els projectes de ciutat”, concloïa.

Comiat de Sandra Quílez

 

El ple també va prendre coneixement de la renúncia de la regidora de Cultura, Turisme i Habitatge, Susagna Roura, que va recordar els seus sis anys com a regidora al servei del municipi. "He gaudit molt intentant escoltar a tothom. Quan he pres les decisions unilaterals han estat perquè he cregut que eren les millors per Vic", deia.

 

"Des de les diferents regidores on he estat he aconseguit crear projectes com la unitat canina, he liderat el Vic Capital Cultura Catalana, la millora del nou Espai ETC, la Biblioteca Pilarín Bayés, s'ha millorat projectes d'habitatge i s'ha creat el Vicpuntzero", recordava.

 

Va agrair també la feina a tot el personal de l'Ajuntament, amb una menció especial per l'alcaldessa Anna Erra que va brindar-li “l'oportunitat de conèixer el municipalisme i haver-me encoratjat en el nou càrrec de Directora General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil".

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va agrair-li la tasca i va assegurar que havia deixat empremta al món municipal, "des de la discrepància política i projecte de ciutat t'hem d'agrair la teva talla política i personal. Hem discrepat, sí i tant, però parlant des del respecte, el debat i l'honestedat", remarcava.

 

Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va desitjar-li sort i va agrair-li el temps i la dedicació a la ciutat. "En l'àmbit personal, malgrat la distància, et sabem amable, afable, propera i amb qui es pot parlar", afegia Vives.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, també va agrair la tasca i els anys dedicats a la ciutat. "Sobretot vull agrair-te l'empatia i la tranquil·litat que dones en algú quan comença. Has estat una regidora molt maca tot i les discrepàncies que podem tenir en habitatge", citava.

 

Finalment l'alcaldessa, Anna Erra, va assegurar, tenir el cor dividit perquè perdien una gran regidora i companya d’equip. “Vam començar l'experiència política juntes i des del primer moment sabia que et volia al meu costat", deia Erra. A més va remarcar valors com la fidelitat, l'escolta activa i la mà estesa que sempre ha tingut com a regidora. “Susagna ets fidel, una persona que escoltes sempre i que encomanes il·lusió”, concloïa.

 


Comiat de Susagna Roura

 

Precs i preguntes de l'oposició al ple

 

El grup d’ERC va demanar que s'apliqui la rebaixa de l’Atlàntida de Vic a les escoles que n'han de fer ús, ja que es tracta d'una quantitat de quatre xifres.

 

El grup del PSC va demanar millores al voltant del parc de Sant Julià d'Auvèrnia, on hi ha un problema amb alguna barana i va preguntar pel funcionament de la subcomissaria de la Guàrdia Urbana.

 

El primer tinent d’Alcalde, Josep Arimany, va fer un prec per agrair al consistori el suport i l'escalf rebut pels moment durs viscuts en els darrers mesos, "la millor medicina que podia tenir és el vostre suport", va afegir.

 

Podeu tornar a veure el ple en aquest enllaç.