22 nous intèrprets s’incorporen als serveis d’interpretació del Consell Comarcal d’Osona i de l’Ajuntament de Vic

La seva funció serà fer d’enllaç per als serveis públics que participen en l’acollida de persones estrangeres nouvingudes

Entrega de certificats als nous agents lingüístics per part de la regidora Núria Homs.
Entrega de certificats als nous agents lingüístics per part de la regidora Núria Homs

Aquesta setmana, s’ha fet la cloenda dels dos nous cursos de ‘Formació d’intèrprets i agents lingüístics per als serveis públics’ que han organitzat, conjuntament, el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i l’Oficina Municipal d’Acollida de l’Ajuntament de Vic.

Les dues institucions disposen de Serveis d’Interpretació perquè els serveis públics de Vic i Osona que participen en l’acollida de persones estrangeres nouvingudes (escola, serveis socials, sanitat, etc.) s’hi puguin comunicar a través d’un intèrpret o agent lingüístic oral.

La nova promoció la formen 22 persones originàries de Marroc, Nigèria, Ghana, Gàmbia, Guinea Conakry, Índia, Pakistan, Xina, Romania i Moldàvia. En conjunt, coneixen 22 idiomes diferents, la majoria llengües maternes. Tots ells parlen i entenen el català i el castellà, almenys una llengua estrangera d'on són originaris la majoria dels estrangers a Osona, i tenen experiència prèvia com a intèrpret/agent lingüístic o bé en l'àmbit social i d’atenció a les persones en el teixit associatiu de la comarca. Amb la seva incorporació, es podrà donar encara més i millor servei als ens públics de Vic i Osona.

Una demanda creixent

El d’enguany és el tercer procés de selecció i formació d’intèrprets que duen a terme el Consell Comarcal d’Osona i l’Ajuntament de Vic. Un procés que neix de la necessitat de comptar amb més persones d’aquest perfil que puguin donar suport als serveis públics.

En conjunt, s’han organitzat dos cursos amb un total de 28 alumnes, sorgits d’una selecció entre les 53 persones que s’havien presentat i altres membres actius dels dos serveis d’interpretació que encara no havien fet formació específica. 24 han obtingut el certificat i 22 són nous intèrprets.

Formació a mida

Els dos cursos, d’una durada de 19 hores, s’han realitzat de forma presencial. El seu objectiu era dotar els alumnes de les competències bàsiques per efectuar una interpretació d’enllaç per als serveis públics, tenint en compte els principis del codi deontològic, i que coneguessin els àmbits d’intervenció més freqüents d’Osona.

La formació ha estat dissenyada a mida pel Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i l’Oficina Municipal d’Acollida de l’Ajuntament de Vic. Ha comptat amb una formadora experta en interpretació per als serveis públics i amb la valuosa col·laboració de professionals dels àmbits educatiu, sanitari, salut mental, serveis socials i d’igualtat d’Osona. Uns àmbits que solen ser els usuaris d’aquest Servei.

Tant alumnes com institucions organitzadores i serveis s’han mostrat molt satisfets amb la formació i amb el potencial de millora que tindrà per al territori.

 

Vic (Osona), 22 de setembre de 2023