Consolidació del projecte Menú Low Cost dins la Xarxa Alimentària Vic-Osona

El servei fa balanç de l’any 2014 en el que ha servit 5.547 menús a prop d’un centenar d’usuaris de Vic i comarca.

El servei de Menús Low Cost forma part de la Xarxa Alimentària de Vic-Osona, que complementa altres recursos com el Rebost Solidari, Rebost de Minves, menjadors socials i altres projectes que garanteixen l’accés a l’alimentació bàsica del conjunt de la població de Vic i comarca, especialment a aquelles persones o famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. 

 

L’any 2012 el Seminari Vic implantava el projecte de Menús Low Cost en col·laboració amb l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal d’Osona i el Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic. Pràcticament 3 anys després, la iniciativa segueix més viva que mai. El servei té per objectiu proporcionar àpats de forma temporal  per a segments de població que, vista la situació de crisi econòmica, pateixen situacions de vulnerabilitat social i precarietat econòmica i alimentària tan a Vic, com a la resta de la comarca d’Osona. El servei lliura un menú diari per a consumir al domicili particular dels beneficiaris del projecte, tots ells derivats des dels serveis socials de les administracions implicades.

 

Així, aquests àpats, tots ells supervisats per una dietista i amb un cost per a l’usuari de només 1’5 euros, consten d’un menú complert diari, compost per un primer i un segon plat, a més de postres, fomentant una alimentació equilibrada. A més, els menús s’adapten, alhora, a les necessitats pròpies dels beneficiaris pel què fa a intoleràncies alimentàries i a nivell de creences religioses i culturals. La recollida dels menús es realitza a través de dues possibles modalitats: la diària, pensada per les persones residents Vic, o bé una sola recollida setmanal, utilitzada pels usuaris de la resta de la comarca.

 

Malgrat el cost total del menú servit és de 3 euros, el projecte incorpora un sistema de copagament amb el beneficiari, qui assumeix una part de l’import per sota del preu de mercat. La resta ve finançat per altres administracions, com la Diputació de Barcelona, i entitats sense ànim de lucre, com és la Fundació-Institució Puig Porret. El Seminari Vic assumeix el cost logístic i de funcionament del dispositiu. Tot i això, actualment es treballa per aconseguir més finançament extern pel projecte i poder reduir, d’aquesta manera, l’import de copagament assumit per part de l’usuari, passant de 1’5 euros actuals a 1 sol euro.

 

Des del moment de la implantació del recurs del Menú Low Cost hi ha hagut un increment significatiu del nombre de beneficiaris: s’ha passat dels 15 usuaris del primer any als actuals 94 a tot Osona. Alhora, el nombre de menús servits ha augmentat  considerablement, amb el pas dels 299 menús anuals l’any 2012 fins els 5.547 menús lliurats l’any 2014.

 

Any rere any, les parts implicades treballen per apoderar a les famílies i potenciar al màxim la seva autonomia, amb l’objectiu de promoure la inclusió social. Durant aquest procés de les famílies, el projecte del Menú Low Cost,  segueix ampliant el servei per a donar suport a les necessitats d’aquestes persones.