Bona acollida de la quarta edició de Confessions religioses en diàleg: música, espiritualitat i cultura

La música ha actuat com a fil conductor de l’edició d’aquest 2023 per continuar promovent la diversitat espiritual i cultural des d’un punt de vista laic i transversal

Bona acollida de la quarta edició de Confessions religioses en diàleg: música, espiritualitat i cultura.

Entre el 17 de novembre i el 19 de desembre Vic ha acollit diverses propostes organitzades conjuntament entre les entitats religioses de la ciutat i l’Ajuntament per apropar la realitat d’aquestes comunitats al conjunt de la població. A través d’una variada programació d’actes culturals els assistents van gaudir de l’oportunitat d’endinsar-se una mica més en la diversitat de cultures i espiritualitats presents la ciutat, una diversitat que fa de Vic una ciutat més rica i plural.

 

Acte interreligiós

L’acte interreligiós va donar el tret de sortida de la programació d’aquesta quarta edició de Confessions religioses en diàleg. Una vuitantena de persones de diferents sensibilitats religioses, laiques i atees es van trobar a l’auditori de la biblioteca Pilarin Bayés per compatir textos i oracions diverses, on tot i la diversitat de creences, totes tenien un mateix punt en comú: la importància de la pau i la bona entesa entre totes les persones, independentment del seu origen o creences.

 

XX Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Quatre dies més tard, el dimarts 21 de novembre, es va dur a terme la ja tradicional projecció dins la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que celebrava la seva vintena edició. Com en les anteriors, l’Ajuntament de Vic i Cineclub Vic van col·laborar per poder oferir al públic assistent una pel·lícula gratuïta vinculada a l’àmbit espiritual. En aquesta ocasió es va projectar “Lunana, un iac a l’escola” i posteriorment es va fer un cine fòrum conduït per Jordi Vilarrodà, en el qual es va reflexionar entorn la connexió espiritual amb la natura, la comunitat i la felicitat que evoca el film. 

 

Jornades de músiques espirituals

Amb la mirada posada en afavorir aquest acostament entre les comunitats religioses i la resta de població, aquesta edició de Confessions religioses en diàleg volia explorar un àmbit que pràcticament totes les confessions tenen en comú: la música. És per això que es van organitzar dues jornades de músiques espirituals, en les quals diferents grups de música amb un caràcter espiritual van aconseguir omplir de públic tant l’Orfeó com el centre cívic Triadú, demostrant que la música és efectivament un llenguatge universal que pot servir per trencar barreres i afavorir la cohesió intercultural.

Les actuacions musicals van anar a càrrec d’Inumazigh, Presbyterian Church of Ghana Vic, l’Església Pentecostal Unida a Europa, Missió Evangèlica Internacional “Un nou dia”, Tastet de Gospel, Tam Tam a Capel·la, l’Església Bethel, Christ Apostles Continuation, Assemblies of God Church i Christ Empowering Revival Ministry.

 

Conferència del prior de Montserrat, Bernat Juliol

Per posar punt final al cicle el 19 de desembre Bernat Juliol, prior de l’abadia de Montserrat va donar una conferència que portava per títol  “Amb vostre nom, comença nostra història”, emmarcada en la celebració del mil·lenari de la fundació de l’abadia de Montserrat. Entre d’altres va posar en valor el paper del monestir com a punt de trobada, de diàleg i d’acollida. Valors que encaixen de ple amb el cicle Confessions religioses en diàleg. 

 

Donar a conèixer la diversitat de creences i comunitats presents a la ciutat és una línia prioritària per a l’Ajuntament de Vic i per a les mateixes entitats religioses de la ciutat. Per aquest motiu, des de fa sis anys, se celebren jornades de portes obertes en els anys senars; i en els anys parells, es programa aquest cicle d’activitats des d’una perspectiva laica per visibilitzar la diversitat de la realitat espiritual i intercultural a Vic. Ambdues propostes s’organitzen amb la participació de les diferents confessions religioses a la ciutat i, també, en col·laboració amb altres entitats i institucions del territori.