La comunitat energètica de Vic VICOOP impulsada per diverses associacions de veïns i veïnes de la ciutat ja és una realitat

La presentació de divendres passat dona el tret de sortida per l’empoderament ciutadà en el sector energètic a Vic. Aquesta és la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa i ja té obert el procés per admetre noves persones sòcies que s’hi vulguin incorporar. La Comunalitat de Vic ha acompanyat el nou projecte en el seu naixement, fruit de la demanda de diferents associacions veïnals de la ciutat.

La comunitat energètica de Vic VICOOP impulsada per diverses associacions de veïns i veïnes de la ciutat ja és una realitat.

 

VICOOP, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat des de dimarts passat que es va firmar la constitució com a cooperativa. El passat divendres 17 de febrer se’n va fer la presentació pública en el marc de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic (FECS) al Recinte Firal El Sucre de Vic. Un cop finalitzada la presentació, diverses persones van mostrar el seu interès i es van inscriure per sumar-se al grup motor que l’ha impulsat.

 

VICOOP neix fruit del treball conjunt de la Comunalitat de Vic i diferents associacions de veïnes i veïns de la ciutat. A principis de tardor, els regidors de barri de l'Ajuntament de Vic van recollir la petició d’algunes d’aquestes associacions en la voluntat d'aprofundir sobre la possibilitat de crear comunitats energètiques als barris. És per això que es va organitzar una primera jornada informativa amb totes les associacions de veïns de la ciutat, l'ALEO Agència Local de l'Energia d'Osona i la Comunalitat de Vic.

 

A partir d'aquí, des de la Comunalitat de Vic s'ha dinamitzat en els últims mesos els espais de participació i la creació del grup motor i ha acompanyat el procés de creació de la cooperativa, imprescindible per a la consolidació del projecte. A més, continuarà tenint un paper en la fase inicial del projecte oferint recursos que facilitin l'autoorganització, formacions i l'enxarxament amb altres projectes similars o amb interessos compartits.

 

VICOOP és un projecte d'enxarxament comunitari que pretén esdevenir un espai obert a totes aquelles persones i entitats que tinguin interès a treballar per la transició energètica a la ciutat de Vic. L’objectiu és abandonar l'actual model energètic basat en els combustibles fòssils, la dependència als oligopolis i la producció a gran escala; i fer-ho d'una manera respectuosa amb el territori i les persones.

 

VICOOP es presenta a la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic

 

En la presentació que es va fer el passat divendres, a part de les persones que han format el grup motor del projecte, també hi va participar Pau Pañella, coordinador de comunitats energètiques de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, i Eugeni Vila, president de Taradell Sostenible, la comunitat energètica que va constituir-se l’any passat a Taradell.

 

Osona és comarca pionera en la implementació d’aquest model d’empoderament de la ciutadania en el sector energètic i Vic és, de fet, la vintena comunitat energètica local que es constitueix a la comarca.

 

I és que la nova cooperativa energètica neix com un projecte democràtic i d'adhesió voluntària que vol arribar a tota la ciutat de Vic fomentant la construcció de models respectuosos amb el medi ambient, de producció local i que reverteixin els seus beneficis en la lluita contra la pobresa energètica. Més enllà les instal·lacions d'autoconsum energètic compartides, vol treballar en altres àmbits com la mobilitat urbana i interurbana, la rehabilitació d'edificis per millorar-ne l'eficiència energètica o la generació d'energia a partir d'altres noves fonts renovables.

 

VICOOP ofereix diverses maneres per posar-se en contacte amb la cooperativa per participar-hi: el número de whatsapp 621 14 68 25, l’adreça electrònica informacio@vicoop.cat o presencialment a "El Pont, espai veïnal del Remei", a la rambla Tarradellas, 13, els dijous de 4 a 7 de la tarda. Properament també entrarà en funcionament el web vicoop.cat.

 

La Comunalitat de Vic

 

La Comunalitat de Vic va néixer ara fa un any impulsada per la cooperativa La Fera Ferotge, l'Associació Tapís, l'Associació de Veïnes i Veïns del Remei i l'Ajuntament de Vic, en el marc del Programa d'Economia Social de la Generalitat. Ho va fer, entre altres objectius, amb el de crear nous projectes econòmics que, des de l'autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l'impuls i l'enfortiment del béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu, com és ara l'impuls de VICOOP.