Un projecte vincula la cuina tradicional, l’escola i el petit comerç del sud de Vic

«L’escola es cuina al barri» és una proposta de la Comunalitat de Vic i ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, amb la col·laboració del Casal Claret. Les cinc escoles de la zona han elaborat una proposta d’intervenció artística a l'aparador d’un comerç, basant-se en un ingredient de la botiga per elaborar la harira o les torradetes de Santa Teresa

Cartell de "L'escola es cuina al barri".
Cartell de "L'escola es cuina al barri"

 

Aquest dijous 9 de març comença la segona fase, en la qual ja pot participar tota la ciutadania, del projecte «L’escola es cuina al barri», que impulsen la Comunalitat de Vic i ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, amb la col·laboració del Casal Claret. El projecte persegueix la promoció del petit comerç de proximitat dels barris del sud de Vic.

 

Cada escola participant ha elaborat durant el primer trimestre de l’any una proposta d’intervenció artística en un aparador d’un establiment d’alimentació del barri. El disseny s’ha basat en un ingredient d’aquella botiga necessari per a l’elaboració de dos plats de cuina tradicional, la harira i les torradetes de Santa Teresa.

 

En la fase que comença aquest dijous i que durarà fins a l’1 d’abril, la ciutadania podrà recórrer una ruta-gimcana pels deu comerços participants i aconseguir els ingredients necessaris per fer els dos plats. A cada botiga se’ls segellarà una butlleta de participació que hauran obtingut en el primer comerç, i un cop completat, a part de tenir els ingredients per fer la harira o les torradetes, podran obtenir un obsequi.

 

L’alumnat que ha participat en el projecte és el de 1r de Primària de l’escola La Sínia, el de 2n del col·legi Sagrat Cor el de 4t de l’escola Vic Centre el de 6è de l’escola Dr. Joaquim Salarich, i el de 4t d’ESO de l'institut La Plana. En total, uns 150 alumnes dels cinc centre. Pel que fa als comerços són la Carnisseria Hassan Ganam, Cal Marcel·lí, Encara Natural, Cansaladeria Fornell, Can Fussimanya, L’Espiga d’Or, Fruiteria Los Hermanos, El Racó del Panarra, Fruiteria Santi Crivillers Vilamala i la Carnisseria Serrabill (Can Castany).

 

Un projecte de suport al petit comerç de proximitat

 

El projecte va ser presentat en roda de premsa a l’espai veïnal El Pont, seu de la Comunalitat de Vic. A la presentació hi van participar Mar Cañellas (Comunalitat), Maite Palomo i Bruna Dinarès (ACVIC), Asma El Houari (cuinera del Casal Claret), Dolors Fornell (Cansaladeria Fornell, en nom dels comerços) i Emma González i Jiazheng Chen (alumnes de l’escola Vic Centre, en nom de l’alumnat participant).

 

Mar Cañellas va recalcar que el projecte buscar donar visibilitat «a les economies arrelades al territori», un dels objectius de la Comunalitat, i alhora, «reforçar el sentit de pertinença al barri, tant d’infants com d’adults, trencant barreres culturals a través de la cuina». La voluntat, va ressaltar, és educativa, d’aquí el seu nom, «i que les escoles surtin a l’exterior i coneguin el barri, i alhora el barri assumeixi la seva part educativa». El projecte, de fet, buscar promoure el concepte del barri com a agent educador. I a través d’un aprenentatge amable vinculat a la cuina, posar en valor el barri, com un espai públic i compartit de convivència.

 

Maite Palomo va destacar que la proposta també s’emmarca completament en els eixos d’actuació d’ACVIC, amb diverses línies de treball d’art i escola, i a més, en aquest cas, emmarcat en el barri on l’entitat té la seva seu. Bruna Dinarès va explicar que des d’ACVIC s’ha fet l’acompanyament a les escoles per veure què cal tenir en compte a l’hora de decorar un aparador, primer treballant-ho a l’aula i després ja al mateix comerç. L’objectiu és donar visibilitat i valor al treball artístic que es fa a les escoles, però també transcendint el fet artístic posant altres habilitats en joc, com la cooperació, la planificació o el disseny de la proposta.

 

A l’hora d’escollir les botigues s’ha tingut en compte que compleixin alguns requisits mínims, com que la seva oferta comercial és sostenible i permet un consum conscient i respectuós amb el medi ambient. Entre altres, la venda a granel, el foment del retorn i reutilització d’envasos, l’oferta de productes de proximitat, ecològics o de comerç just, o que utilitzen el català en l’etiquetatge.

 

Le persones que completin la ruta-gimcana obtindran una bossa de tela de regal per anar a comprar, que podran recollir a les seus de la Comunalitat (Rambla Tarradellas, 13) o d’ACVic (Sant Francesc, 1). Per elaborar les receptes es pot accedir al web del projecte a través d’un codi QR (o anant a acvic.org), on també es podran visionar dos vídeos on les cuineres del projecte Dinem Plegats del Casal Claret l’expliquen amb detall.

 

L’organització anima a tothom que elabori les dues receptes a ensenyar-ne els resultats amb imatges o vídeos a les xarxes etiquetant La Comunalitat de Vic (@comunalitatdevic), ACVIC (@acvic_centre_art) i el Casal Claret (@associaciocasalclaret) i amb l’etiqueta #lescolaescuinaalbarri.

 

La Comunalitat de Vic

 

La Comunalitat de Vic va néixer ara fa un any impulsada per la cooperativa La Fera Ferotge, l’Associació Tapís, l’Associació de Veïnes i Veïns del Remei i l’Ajuntament de Vic, en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Persegueix la recuperació social i la reactivació de l’economia de proximitat als barris del sud de Vic. Ho fa promovent i enfortint les xarxes de projectes basats en models d’economia que tinguin un compromís amb la comunitat i que promoguin valors com la gestió democràtica i participativa, la sostenibilitat, l’equitat, el respecte pel medi i les persones, entre d’altres.

 

ACVIC Centre d’Arts Contemporànies

 

ACVIC Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic per a la promoció de la creació, la investigació, la producció i la difusió de propostes vinculades a les pràctiques artístiques contemporànies. És un centre compromès amb el seu entorn immediat que treballa amb el context nacional i internacional per difondre la seva pròpia activitat, per acollir i interactuar amb experiències, artistes i actors culturals externs, en una lògica de coparticipació en l’esdevenir global de les pràctiques artístiques contemporànies.

 

Podeu accedir a les receptes i els vídeos amb la seva elaboració en aquest enllaç.