Exposició Cooperació Vic-Senegal

Fins el 30 maig es pot veure al nou espai Josep Romeu Es tracta d’una mostra dels projectes de cooperació al desenvolupament que Vic està portant a terme a Senegal mitjançant el percentatge del 0,7 % des impostos directes. Senegal, junt amb  Índia, és un dels dos països prioritaris que marca el Pla Director de Cooperació [...]

Fins el 30 maig es pot veure al nou espai Josep Romeu

Es tracta d’una mostra dels projectes de cooperació al desenvolupament que Vic està portant a terme a Senegal mitjançant el percentatge del 0,7 % des impostos directes. Senegal, junt amb  Índia, és un dels dos països prioritaris que marca el Pla Director de Cooperació aprovat l’any passat i que conté un Pla de Sensibilització en el que s’emmarca la mostra. Amb vídeos, gràfics i fotografies s’expliquen les accions que es realitzen i la implicació de la comunitat rural senegalesa així com també, la  del Consell Local de Cooperació de Vic.

Es poden apreciar cronològicament els projectes que parteixen de les pròpies necessitats i potencialitats de la zona. Es documenta la construcció d’una escola de primària, la creació d’una horta de conreu per a dones, com es treballa amb la formació i acompanyament de projectes i ja més recentment, l’ampliació de l’escola de primària i la construcció d’una granja de pollastres i gallines. Aquest dos últims projectes s’executen amb la gestió i suport de l’Aula Oberta del Col·legi d’Arquitectes de la delegació d’Osona i de l’entitat Espais Humans.

A més, l’exposició també explica i mostra el treball que vincula el Casa Sport amb l’OAR Vic.  El Casa Sport és el club de futbol femení que milita en la primera divisió de Ziguinchor, al sud de Senegal.

L’Ajuntament de Vic, conjuntament amb el  Consell Local de Cooperació format per diverses ONG, entitats de la ciutat, centres educatius, la UVic-UCC, Aula Oberta del Col·legi d’Arquitectes i el Consorci Hospitalari de Vic, planifica els projectes que es porten a terme, així com les accions de sensibilització que es fan a Vic al llarg de l’any.

A partir del 2010 s’ha focalitzat la cooperació a la Casamance, al sud de Senegal, concretament a la comunitat rural de Diatock i és a partir del 2011, que sota la figura del codesenvolupament, la cooperació es fa conjuntament amb els senegalesos que viuen a Vic per tal que s’integrin a la ciutat i siguin protagonistes i responsables d’allò que es faci al seu país d’origen. Amb ells es treballa en aquells aspectes que han d’incidir en la transformació socioeconòmica de la comunitat rural de Diatock, com ara l’educació obligatòria, l’ocupació, el desenvolupament econòmic i la formació ocupacional.