EL DOCUMENTAL “SOMNIS TRENCATS” SEGUEIX UNA LLARGA AGENDA DE PROJECCINS A CATALUNYA I SENEGAL.

Casa de Cultura Les Bernardes de Salt “Somnis Trencats” el documental realitzat per la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament que mostra la duresa de l’immigració clandestina, està complint la seva finalitat sensibilitzadora tan a Catalunya com al Senegal, país d’on provenen els seus protagonistes. El documental “Somnis Trencats” que es va realizar a Vic l’any 2012 gràcies [...]

Casa de Cultura Les Bernardes de Salt

“Somnis Trencats” el documental realitzat per la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament que mostra la duresa de l’immigració clandestina, està complint la seva finalitat sensibilitzadora tan a Catalunya com al Senegal, país d’on provenen els seus protagonistes.
El documental “Somnis Trencats” que es va realizar a Vic l’any 2012 gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació i la Diputació de Barcelona, mostra la duresa d’aquesta immigració clandestina, no només durant el viatge, on molts hi perden la vida sinó també una vegada aconsegueixen arribar a terra europea, on res és com s’esperaven i han de lluitar molt durament per sobreviure. Es tracta d’un treball realitzat a partir de les experiències recollides dels senegalesos de Vic, que amb molta valentia i generositat han volgut explicar-ho, pensant que així podrien evitar que altres senegalesos hagin de deixar el seu país en aquestes condicions, i en canvi puguin contribuir al desenvolupament del seu país d’origen.
La finalitat d’aquest documental, realitzat en el marc del programa de codesenvolupament, és la d’informar als senegalesos que es troben en el seu país d’origen de la duresa de la realitat d’aquí i orientar-los cap a una immigració més responsable i preparada. Però aquest documental també pretén conscienciar a la població catalana del drama que viuen molts d’aquests immigrants després d’haver deixat el seu país d’origen i el trauma personal que els genera aquesta situació.
Des de la seva presentació a Vic, que va tenir lloc el mes de març passat a l’espai ETC, el documental ha seguit una llarga trajectòria de difusió a Catalunya on ja s’ha projectat durant aquest 2013 a Navarcles, Girona, Cassà de la Selva, la Bisbal d’Empordà, les Franqueses del Vallès i Altafulla i Salt. I ja hi ha programades noves projeccions a Sant Quirze de Besora, Olot, Molins de Rei i Barcelona.
Pel què fa a Senegal, el dia 15 d’octubre el documental també s’estrenava a Dakar, la capital, en un acte organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Vic i l’Agència Espanyola de Cooperació. Pocs dies després, el 21 d’octubre es feia oficial la seva presentació al sud del país, a la ciutat de Ziguinchor aquesta vegda comptant amb la col-laboració del Fons Català de Cooperació i amb la presència de Toni Serrat, regidor de l’Ajuntament de Vic, que va aprofitar el viatge per conèixer de primera mà els projectes de cooperació que s’estan portant a terme en aquest país africà.
Realitzat des d’una perspectiva de codesenvolupament el gran debat que genera aquest documental, aquí i a fora, és el de com fomentar el desenvolupament perquè la població senegalesa no es deixi atrapar pel somni inexistent d’una vida millor a Europa i pugui orientar les seves expectatives a promoure actuacions i actituds de desenvolupament al seu propi país.