NENS I NENES DE DIFERENTS PROCEDÈNCIES DINAMITZEN UN DEBAT A CINECLUB XIC

Diumenge 6 de març  el cinefòrum de Cine Club Xic, dinamitzat des del Consell Local de Cooperació, va anar a càrrec de nens i nenes provinents de diferents països que varen explicar des de la seva pròpia experiència la diferència de ser infant a una o altre part del món. L’objectiu era donar a conèixer [...]

Diumenge 6 de març  el cinefòrum de Cine Club Xic, dinamitzat des del Consell Local de Cooperació, va anar a càrrec de nens i nenes provinents de diferents països que varen explicar des de la seva pròpia experiència la diferència de ser infant a una o altre part del món. L’objectiu era donar a conèixer la manera de viure en altres països a partir de la projecció d’una pel·lícula en que una nena descobreix el món que l’envolta.

Tot i que gairebé tots havien nascut a Catalunya,  els nens i nenes que varen dinamitzar el debat tenien els pares que provenien d’algun altre país on en alguna ocasió hi  havien viatjat per visitar els seus familiars. Per això varen poder compartir experiències que varen ajudar a entendre moltes diferències entre la cultura d’aquests seus països d’origen i la  societat més occidental.

Per una banda la Jin Jin i en Xin Peng provinents de la perifèria de Shangai, a la Xina, varen parlar de com es viu en una de les ciutats més poblades del món. També ens varen explicar què és menja i com viuen a la Xina, i la multitud de tradicions que encara hi prevalen. La Jinjin també va explicar que el conegut ós panda prové del seu país i que és una espècie amenaçada d’extinció degut a la destrucció del seu medi natural i la caça incontrolada.

La Mariama i en Van al seu torn,  ens varen explicar  que a Senegal les nenes comencen a treballar en les tasques domèstiques i de cuidar al seus germans petits, només amb sis anys. Que en moltes de les zones rurals de l’Àfrica encara no tenen aigua corrent i per això han d’anar a buscar l’aigua del pou per dutxar-se i cuinar i que a l’hora de  menjar ho fan  en un plat comú on hi cap tothom.

Finalment la Paula, els pares de la qual són de l’Argentina ens va explicar que per anar a visitar els seus avis ha de fer tantes hores d’avió que les estacions estan invertides i que allà les festes de Nadal es celebren en ple estiu i que per exemple ara el mes de març els nens i nenes a l’Argentina tot just comencen el nou curs escolar. També ens va explicar que quan va a Argentina es prenen infusions de mate, que és una herba que té molts beneficis per la salut.

L’objectiu d’aquest cinefòrum era donar a conèixer la cultura i la manera de viure en altres països des de la perspectiva d’un infant. Com que el públic de Cine Club Xic és sobretot infantil i familiar, els debats busquen sobretot la implicació i el protagonisme dels infants des de la seva percepció del món i la seva escala de necessitats i prioritats.

De fet, des del Consell de Cooperació a través de l’organització d’aquests cinefòrums es busca donar a conèixer les diferències i injustícies  que existeixen en aquest món global a partir de la sensibilitat de continguts que  caracteritzen les pel·lícules programades al Cine Club Xic.