L’Ajuntament de Vic obté per cinquè any consecutiu el 100% de puntuació del Segell Infoparticipa

El guardó, atorgat per la UAB, reconeix la transparència informativa dels webs de les institucions i la qualitat de la comunicació pública

Bernat Solé, Gemma Riera, Margarita Arboix i Armand Balsebre.
Bernat Solé, Gemma Riera, Margarita Arboix i Armand Balsebre

L’Ajuntament de Vic ha avalat per cinquè any consecutiu el seu compromís amb la transparència informativa i la qualitat de la comunicació pública amb l’obtenció del 100% de puntuació del Segell Infoparticipa. D’aquesta manera es converteix en un dels pocs ajuntaments de Catalunya que, de manera reiterada i durant tant temps, obté edició rere edició la màxima puntuació. El lliurament del guardó, atorgat pel nou grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègia i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es va fer aquest dilluns.

 

Enguany han rebut el Segell Infoparticipa un total de 113 ajuntaments, sis consells comarcals i tres diputacions de Catalunya. A partir dels 48 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013, s’atorga aquesta distinció a les poblacions que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població. En aquesta edició, dels 113 ajuntaments que han obtingut el guardó, només 36 han aconseguit el 100% d’indicadors positius.

 

Des que es va començar aquesta avaluació ara fa set anys, l’evolució ha sigut positiva de forma sostinguda però lenta. En l’actualitat, només assoleix la distinció un 12% dels 947 municipis de Catalunya. En aquesta edició, l’equip del ComSET ha ressaltat especialment que un 29% d’Ajuntaments distingits estan presidits per una alcaldessa, un percentatge més gran que el del total de municipis de Catalunya amb dones al capdavant (23%). Així doncs, les alcaldesses obtenen proporcionalment millors resultats de transparència.

 

Anna Erra, alcaldessa de Vic, remarca que amb aquest reconeixement “queda acreditat per un òrgan independent extern el nostre interès i la tasca que estem fent dia a dia a l’Ajuntament de Vic per vetllar per la qualitat de la comunicació pública i la transparència”.

 

L’últim informe s’ha elaborat amb dades recollides entre finals de desembre de 2019 i el passat 10 de març. Si bé el veredicte es va donar a conèixer el mes de juny, no ha sigut fins aquesta setmana que s’ha lliurat el guardó. A l’acte van assistir-hi el conseller d’Acció Exterior, Relacions Internacionals i Transparència, Bernat Solé, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, el director del grup de recerca, Armand Balsebre i, per part de l’Ajuntament de Vic va recollir-lo la tècnica de Control Intern, Dades i Transparència, Gemma Riera.