Les Adoberies de Vic obren les portes

Del 24 de maig al 9 de juny s’hi ha programat una sèrie de visites guiades gratuïtes per a la ciutadania, mentre que l’acte de portes obertes tindrà lloc el dijous 23 de maig, a les 6 de la tarda.

Les Adoberies de Vic obren les portes.

El divendres 24 de maig, les Adoberies de Vic obriran les seves portes després d’un intens treball de rehabilitació. Les dues adoberies que s’obren al públic, testimonis vivents del llegat industrial de la ciutat, van ser adquirides l’any 2020 per part de l’Ajuntament de Vic, després que el pla d’ordenació urbanística (POUM) de 2019 les catalogués com a equipament, i dos anys després que s’iniciessin les obres de recuperació i rehabilitació.

Però serà el dijous 23 de maig, a les 6 de la tarda, quan tindrà lloc la jornada de portes obertes. Durant aquest acte, el Lleó de Vic, antic símbol dels pellaires, oferirà un ball en honor del nou equipament, que està previst que aculli un centre d’interpretació, dependències municipals i espais de coworking, entre altres usos. A més del Lleó de Vic, també ballarà el gegant Quel, l'adober, del Museu de l'Art de la Pell. A continuació, la ciutadania podrà accedir a l'espai en format de visita lliure, que romandrà obert fins a dos quarts de 9 del vespre, tot i que hi haurà guies de l'Associació Vic Informadors a cada planta per respondre preguntes o oferir informació.

A partir de l’endemà, el 24 de maig i fins el 9 de juny, començaran les visites guiades gratuïtes per a la ciutadania, amb la finalitat de conèixer l’espai abans que entri en funcionament.

Durant els dies laborables, hi haurà dues visites guiades gratuïtes, a les 12 del migdia i a les 7 de la tarda. Els dissabtes i diumenges, les visites tindran lloc en quatre torns, a les 11 del matí i a les 12 del migdia, i a la tarda, a les 6 i a les 7. L'única excepció serà entre els dies 31 de maig i 2 de juny, quan les Adoberies es convertiran en un dels escenaris del So de les Cases.

Les visites, a càrrec de l’Associació Vic Informadors, es coordinaran a través de l’Oficina de Turisme de Vic. Les reserves per a les visites guiades, que es realitzaran per grups de màxim 15 persones, es podran fer per correu electrònic (turisme@vic.cat), per telèfon (938 862 091) o bé presencialment.

  

Les Adoberies de Vic

Les Adoberies de Vic han estat un element clau de la indústria de la pell durant segles, tot i que han experimentat canvis significatius al llarg del temps. Des del seu origen en èpoques antigues fins a la seva rehabilitació moderna, aquestes adoberies han vist el seu paper evolucionar des de centres industrials fins a un punt cultural i comunitari en l’actualitat.

La història de les Adoberies comença amb les seves primeres referències al segle XII i es consolida al segle XVI amb la prohibició del treball de pells dins del recinte urbà, traslladant l’activitat a la ribera del riu Mèder. El segle XVIII marca un període d'expansió, amb la construcció d'adoberies comunals i millores en la infraestructura local, com per exemple, el rec i el Molí d’en Saborit.

L'arribada del ferrocarril al segle XIX va portar un impuls significatiu a la indústria, però la Guerra Civil Espanyola va marcar el començament d'una recessió. Durant la dècada dels 90, la globalització i les noves necessitats ambientals van contribuir a la decadència del sector.