Presentem ATENEA, el nou servei d’intel·ligència artificial al servei de les persones grans.

La nova eina permet fer un salt en la promoció de l’autonomia i l’assistència a les persones usuàries, en una interfície innovadora i 100% en català, avançant en l’estratègia de Vic ciutat cuidadora.

La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, i el CEO de Momentum Analytics, Albert Isern..
La regidora de Benestar i Família, Núria Homs, i el CEO de Momentum Analytics, Albert Isern.

Una de les darreres iniciatives de l’Ajuntament de Vic per acompanyar les persones grans de la ciutat i seguir fent de Vic una ciutat cuidadora ha estat sumar-se a la prova pilot d’innovació tecnològica per a persones majors de 65 anys: ATENEA. Es tracta d’una intel·ligència artificial en forma de mòbil, sense botons i sense pantalles tàctils, que funciona només amb la veu i que permet donar respostes àgils a les necessitats de les persones usuàries i solucions a gestions diàries a partir d’una conversa. L’objectiu d’ATENEA és facilitar l’accés a la tecnologia, superar bretxes digitals, millorar el benestar personal, la salut i la qualitat de vida, i garantir que cap persona gran quedi exclosa de la societat. I tot això en una interfície 100% en català.

A la ciutat de Vic més d’una cinquantena de persones majors de 65 anys s’han animat a assistir a la demostració del funcionament d’ATENEA, desenvolupada per l’empresa Momentum Analytics, que també ha estat l’encarregada de traslladar tots els detalls de l’eina que, en aquesta primera fase, permetrà fer 4 gestions: demanar cita al metge, parlar amb un familiar, demanar hora a serveis socials i avisar a emergències. En funció de les necessitats s’ampliaran les funcionalitats de l’aparell. 

“Vivim en un moment en què la tecnologia hi és molt present, que pot fer por en les persones majors de 65 anys, però creiem que es pot aprofitar per tot el valor que té i dona. Des de la regidoria de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic animem a totes les persones d’edat avançada en participar d’aquest projecte, ja que ens interessa molt l’opinió d’aquest col·lectiu per seguir millorant l’eina, que avui comença en format de prova pilot”, ha expressat la regidora de Benestar i Família, Núria Homs.

Les persones voluntàries i interessades en el projecte de la ciutat de Vic podran provar ATENEA de manera gratuïta fins a finals d’any. Només hauran de comunicar-ho al Departament de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic i rebran l’acompanyament d’una persona professional que farà visites als domicilis per fer la implementació i el seguiment del projecte i resoldre els dubtes i preguntes. 

 

Des de l’empresa Momentum Analytics, Albert Isern, encarregat de dissenyar l’eina, ha manifestat que el projecte canviarà la vida de moltes persones. “Hem construït un molt bon producte que permet aportar solucions a les necessitats bàsiques que tenen les persones majors de 65 anys. La prova pilot és molt important per millorar i acabar de definir l’eina”.

 

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte de Vic Ciutat Cuidadora, amb una mirada integral, transversal i intergeneracional per posar les persones, el seu benestar i la seva autonomia, al centre de totes les polítiques municipals i de ciutat. El projecte ha estat possible gràcies als Fons Europeus Next Generation, Finançat per la Unió Europea.