Què es pot fer i què o amb les noves restriccions a Vic?

L'Ajuntament de Vic recorda que cal reduir el contacte social i la mobilitat durant els propers 15 dies per frenar la segona onada de la pandèmia

Què es pot fer i què o amb les noves restriccions a Vic?.

Des que les noves restriccions per frenar el contagi de la pandèmia s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), aquesta passada mitjanit, i han entrat en vigor, en aquest moment encara queden en suspens tres aspectes, a l’espera que el Tribunal de Justícia Superior de Catalunya (TJSC) es pronunciï. Es tracta de les reunions de màxim 6 persones, les classes virtuals a les universitats i l’aforament limitat als actes de culte.

A continuació es detallen algunes preguntes freqüents que la ciutadania es pot plantejar sobre quines són les activitats permeses i les que estan prohibides mentre durin les noves restriccions sanitàries a Vic.

 
Es pot anar als bars i restaurants?

No, queden tancats, fins i tot les terrasses. Només es pot recollir menjar i begudes per emportar-se, previ encàrrec.
 

Poden obrir, els menjadors dels hotels?

Els hotels poden obrir els menjadors per als clients, però només amb la meitat de l'aforament. La mesura busca que no hi hagi contactes d'oci fora de la bombolla familiar. I per això també es tanquen els locals d'oci nocturn. Tanquen els casinos i els bingos i se suspenen les festes majors.

 
Quines botigues estaran obertes?

Totes les botigues poden obrir, però amb l'aforament limitat al 30%. Les grans superfícies hauran de controlar l'entrada de clients. Es permet la recollida de la compra als locals i també el repartiment a domicili.

Se suspenen les fires comercials.

 
Es pot anar a la perruqueria?

Les perruqueries podran obrir, però els centres d'estètica i de massatges, tenen prohibit obrir. De fet, amb l'única excepció de la perruqueria, queden prohibits els serveis que impliquin contacte físic amb els clients, excepte que siguin essencials, sanitaris o sociosanitaris.


Es pot anar al cine, teatre o sales de concerts?

Sí, però l'aforament es redueix a la meitat, tant en recintes tancats com a l'aire lliure. L'horari de tancament s'estableix a les onze de la nit. Cal preassignar els seients i que hi hagi un registre d'assistents.

Les bibliotequesarxiusmuseus i monuments, continuaran com fins ara, amb les limitacions establertes en els plans sectorials aprovats pel Procicat.

 

Es poden fer activitats esportives i anar al gimnàs?

Se suspenen les competicions no professionals o oficials els pròxims 15 dies, per evitar els desplaçaments.

En canvi, es mantenen els entrenaments i es pot anar al gimnàs, però amb aforament del 50% i amb cita prèvia.

Es prohibeix l'ús d'aquells equipaments esportius que no estiguin supervisats.


Es pot portar els infants al parc?

No es pot accedir als parcs i àrees de joc infantil a Vic que estaran precintats.

 
Quin aforament tenen enterraments i casaments?

Els actes religiosos i les cerimònies civils -inclosos casaments i cerimònies fúnebres- han de limitar l'assistència al 50% de l'aforament.


Quines limitacions hi ha en escoles i universitats?

A les escoles, es manté el mateix protocol que fins ara, tant per a les activitats docents com per a les extraescolars i transport escolar.

El canvi és a les universitats, on les classes virtuals han substituït les presencials teòriques.

 
Es pot anar a veure la família o amics?

La Generalitat demana reduir al màxim possible la interacció social i els desplaçaments fora del domicili. Bàsicament, que es limitin al grup de convivència o al que anomena "bombolla ampliada", és a dir, el grup acotat i estable de persones amb qui es té relació per motius familiars, laborals, escolar i de lleure.

Continua en vigor la prohibició de les reunions de més de 6 persones, excepte que siguin convivents, tant a l'espai públic com al privat. I en aquestes reunions en espais públics no es pot consumir ni aliments ni begudes.

S‘han de mantenir i extremar les mesures de protecció: mascareta, distància i rentat de mans.

 
Teletreballar sempre que sigui possible

El Procicat demana que tothom que pugui teletreballi i es facin les reunions per via telemàtica. Si no és possible treballar des de casa, cal que s'esglaonin les entrades i sortides o es doni flexibilitat horària.

L'ús de la mascareta es manté com fins ara. És obligatòria en espais oberts al públic o d'ús públic i en els desplaçaments a l'interior de la feina. En llocs tancats al públic, no és obligatòria un cop la persona sigui al seu lloc de treball i faci tasques que no comporten mobilitat.

 Fumar al carrer, només amb distància

El Procicat recorda que no es permet fumar al carrer o l'aire lliure si no es pot garantir una distància de 2 metres, i que està prohibit el consum compartit d'alcohol a la via pública i altres espais oberts.