S’inicia la campanya de vigilància d’ozó troposfèric

El 15 de maig el Departament de Territori i Sostenibilitat intensifica el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica

S’inicia la campanya de vigilància d’ozó troposfèric.

A partir del 15 de maig del 2023 el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural inicia la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a l’aire ambient. Per aquest motiu, des del Departament s’intensificarà el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica per permetre trametre aquesta informació, en el supòsit que se superin determinats nivells (el llindar d’informació a la població de 180 µg/m3 en una hora o el llindar d’alerta a la població de 240 µg/m3 en una hora), a fi que es pugui informar a la població sobre quines activitats, amb caràcter preventiu, caldria evitar.

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, destaca que ja s’ha informat a totes les entitats del municipi que comença la campanya de vigilància i se’ls han donat les indicacions pertinents.

Tal com destaca Castells, la informació ajuda a saber puntualment en quina situació de contaminació es troba a Vic i poder actuar en conseqüència. Al mateix temps, es pot avisar la ciutadania si se superen els llindars o són excessivament alts.   

També es faran avisos preventius en cas que els models indiquin que els nivells poden ser moderadament elevats, amb l’objectiu que els implicats puguin actuar amb antelació. Aquests avisos preventius contindran l’estat dels nivells d’ozó troposfèric i les recomanacions donades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

 

Les dades de la qualitat de l’aire de Vic i el seguiment dels avisos es podrà fer per aquests canals:

 

  • Aplicació mòbil AireCat. És l’aplicació oficial de la Generalitat de Catalunya que permet conèixer la qualitat de l’aire mesurada a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya, el pronòstic de la qualitat de l’aire prevista pel dia en curs i els propers dies i rebre notificacions filtrant per zona i contaminant.

 

  • Web de la campanya d’ozó. Permet consultar els avisos actius i les recomanacions d’autoprotecció de salut per a l’ozó troposfèric

 

  • Compte de Twitter de la Secretaria d’Acció Climàtica. També es podrà fer un seguiment de la campanya a través del compte @accioclimatica i l’etiqueta #ozóCAT.

 

  • Entorn web de referència del Departament Vols saber què respires?: aquí es pot consultar, hora a hora, els nivells de qualitat de l’aire de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya així com tots els Avisos d’interès.