Vic celebra la quarta edició de la caminada amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional

L'activitat s’organitza des de la Taula d’entitats de diversitat funcional Vic amb motiu del 3 de desembre, Dia internacional de les persones amb diversitat funcional

Participants de la caminada "Fent Camí".
Participants de la caminada "Fent Camí"

 

 

Vic s’ha adherit un cop més a la celebració d’aquesta jornada per posar el focus en els drets i les capacitats de les persones amb diversitat funcional. El fred no va impedir que el passat diumenge 27 d’octubre una setantena de persones participessin a una caminada pels voltants de la ciutat que vol contribuir a sensibilitzar al conjunt de la ciutadania sobre la realitat d’aquest col·lectiu. 

 

La caminada va comptar amb 2 recorreguts accessibles diferents pensats per les diferents necessitats dels participants. El primer tenia una extensió de 2,5 km i arribava fins al Centre Cívic el Montseny, mentre que el segon recorregut anava pel camí de la Guixa al Centre Cívic de Sentfores recorrent un total de 5 km. Així, a les 10 del matí tots els participants van sortir des del recinte firal el Sucre per visibilitzar el compromís d’avançar plegats cap a una societat més inclusiva i compromesa amb el benestar de les persones amb necessitats especials.

 

A la meitat dels dos recorreguts els participants de la caminada van poder gaudir d’un punt d’avituallament per carregar energies. Això va ser possible gràcies a la col·laboració de l’Associació de Veïns/es del Remei i de l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca, els voluntaris de les quals van oferir fruita i fruits secs als participants abans d’emprendre el camí de tornada. La participació del teixit associatiu de Vic també es va fer palesa en la pròpia organització de la caminada, ja que Osonament i l’Associació de Veïns del Sucre van donar un cop de ma amb la logística i les inscripcions de la caminada i des de la Unió Excursionista de Vic van contribuir marcant i guiant tot el recorregut.

 

Conferència sobre la privació lingüística

 

Per posar fi a la jornada per commemorar el dia internacional de les persones amb Diversitat Funcional també s’ha organitzat una conferència per el proper dimecres dia 30 de novembre. Es tracta de la conferència La privació lingüística: conseqüències negatives per a la infància i l’adolescència sorda i sordcega, a dos quarts de set de la tarda a l’auditori U d’octubre de la nova biblioteca Pilarin Bayés. Es farà a càrrec d’Esperanza Morales, catedràtica de Lingüística a la Universitat de La Coruña experta en privació lingüística, i Mercedes Sierra, advocada amb una dilatada trajectòria en aquest sector.

 

 

La privació lingüística és el terme que fa referència a les conseqüències negatives a causa de la falta de comunicació d’una persona que no ha pogut desenvolupar de forma natural una llengua primera abans del període crític (dels 0 als 3 anys). La xerrada girarà entorn del col·lectiu de persones sordes als que s’ha privat l’aprenentatge de la llengua de signes i també altres col·lectius que pateixen situacions similars.