Nova campanya per reduir els orins dels gossos pels carrers de Vic

Complementa la de tinença responsable en matèria de defecacions o la de promoció d’identificació dels animals domèstics

Nova campanya per reduir els orins dels gossos pels carrers de Vic.

Reduir els orins dels carrers de la ciutat de Vic és l’objectiu de la campanya promoguda per l’Ajuntament de Vic que s’ha presentat aquest matí. Susagna Roura, regidora de Convivència i Seguretat, ha explicat que la iniciativa “pretén conscienciar als propietaris de gossos que s’ha d’ensenyar a les seves mascotes a orinar en els llocs adients”. Així, conscient de la problemàtica a la ciutat, l’equip de govern vol evitar el deteriorament d’edificis, les taques i la pudor de les miccions amb una campanya molt pedagògica.

 

Per aquest motiu, l’educador caní i ensinistrador en positiu, Àngel Casellas, oferirà quatre xerrades gratuïtes on es resoldran dubtes i es facilitaran pautes per redirigir el gos a l’hora d’orinar sense inhibir-lo. Així, s’aconsellarà que els gossos orinin als escocells dels arbres, l’embornal de les voreres i als solars. Casellas, que reforça la idea d’educar en positiu i no castigar mai físicament l’animal, ensenyarà que netejar les façanes amb lleixiu no és útil perquè el propi amoníac crida els gossos a tornar a orinar al mateix punt.

 

Cristina Molas, agent cívic, ha detallat que la iniciativa, que ja s’està difonent entre totes les persones que circulen pels carrers de la ciutat amb un gos, es reforça amb informació sobre la importància de xipar les mascotes, censar-les i la campanya complementària de les femtes. “A hores d’ara ja s’ha parlat amb unes 120 persones i la valoració és molt positiva”, ha reblat Molas.

 

La difusió d’aquesta campanya compta amb la col·laboració de cinc persones voluntàries que acompanyen diversos agents cívics formant parelles mixtes; les associacions animalistes i centres veterinaris de Vic, la Protectora d’Animals d’Osona i l’Associació de Rescat d’Animals d’Osona (ADRO); l’Associació de Veïns del Nord que reparteix material informatiu entre veïns de les diverses escales del barri per arribar al màxim de gent possible; i la complicitat dels comerciants a qui se’ls recomana com netejar l’exterior dels comerços per evitar que els gossos hi orinin i se’ls faciliten consells per traslladar a la seva clientela.

 
 

Educar cívicament

 

“D’entrada la intenció no és sancionar qui no segueixi les recomanacions si no educar cívicament”, ha manifestat Roura. Si al final no s’aprèn d’una altra manera es podria procedir a sancionar com ja passa amb les femtes, tot i que es prefereix la prestació substitutòria que és anar a recollir les femtes d’altres gossos. Un mètode que la regidora de Convivència i Seguretat considera més efectiu que pagar la pròpia multa.

 
 

Zones d’esbarjo per a animals

 

Actualment a la ciutat de Vic hi ha tres espais de lleure per a animals, coneguts popularment com a “pipicans”. Tot i així, s’està a punt de construir-ne un altre al barri del Montseny, i un cinquè al darrere de l’edifici d’Osonament, molt a prop del parc de Josep Maria Sert, on hi ha un parc infantil afectat per les miccions i defecacions dels gossos.

 

Durant la presentació de la campanya, Susagna Roura ha remarcat que des de l’Ajuntament s’han fet convenis amb els veterinaris de la ciutat perquè qui xipi la seva mascota rebi una bonificació del 50%. En la mateixa línia, i per animar els tenidors d’animals domèstics a que censin els gossos, gats i fures, s’ha eliminat la taxa per censar les mascotes. Així, l’única taxa que es manté d’aquest àmbit és la llicència de gos perillós.

 

Xerrades “Consells bàsics per educar el nostre gos en els orins a la via pública”

 
  • ·         Dimarts, 7 de març. 6 de la tarda. Espai de lleure per gossos del Parc de l’Era d’en Sellés.
  • ·         Dijous, 9 de març. 6 de la tarda. Espai de lleure per gossos del Parc Rovira Virgili. (Horta Vermella)
  • ·         Dimecres, 15 de març. 6 de la tarda. Parc de Miquel Coll i Alentorn (Serra-de-Senferm).
  • ·         Divendres, 17 de març. 6 de la tarda. Espai de lleure per gossos del Parc de Sant Llàtzer.