Una cinquantena d’establiments s'adhereixen a la campanya “Suma’t al zero. Aquí no malbaratem”.

Cada català llença 35 quilos d’aliments a l’any que es poden aprofitar. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació l’Ajuntament de Vic continua amb la campanya “Suma’t al zero. Aquí no malbaratem”, una iniciativa que posa a l’abast dels bars i restaurants que ho requereixin un lot de productes per convertir-se en “establiment zero”.

La informadora ambiental fent entrega del material al establiment adherit a la campanya.
La informadora ambiental fent entrega del material al establiment adherit a la campanya

Prop d'una cinquantena d'establiments de la ciutat estant adherits a la Campanya “Suma’t al zero. Aquí no malbaratem”, una iniciativa que posa a l’abast dels bars i restaurants que ho requereixin un lot de productes per convertir-se en “establiment zero”.

De forma totalment gratuïta, s'ofereixen carmanyoles i bosses compostables per oferir el menjar que la clientela deixa al plat, un davantal amb informació rellevant sobre el malbaratament, un cartell informatiu i un distintiu d’establiment adherit a la campanya per evitar que es llencin aliments que encara es podrien menjar. Paral·lelament, s'ofereix un servei d’auditoria gratuït perquè el bar o restaurant conegui en quin punt es malbarata menjar. Per detectar-ho es facilitaran unes fitxes per avaluar de forma senzilla el malbaratament en diferents punts del procés, com la compra de productes, l’elaboració de plats o l’emplenament de menjar.

En aquest darrer mes, a través de les visites dels informadors ambientals, s'han adherit una cinquantena de restaurants que lluiten contra el malbaratament alimentari i que és fruit de les actuacions proposades en el Pla Local de Prevenció de Residus de Vic. La campanya reconeguda per l'Agència Catalana de Residus es va iniciar el 2022 i després d'un any, ha augmentat la llista dels “establiments zero” o bars i restaurants adherits que es poden reconèixer gràcies al distintiu lliurat per l’Ajuntament de Vic. D’aquesta manera la clientela sap que entra en un establiment que treballa per minimitzar el malbaratament alimentari. També es poden consultar tots els establiments adherits a malbaratament.vic.cat , on es pot ampliar la informació de la campanya o rebre consells sobre què  fer amb el menjar que sobra o com aprofitar-lo abans de llençar-lo.