Lactium canvia de dates i prepara una edició festiva, cultural i renovada

La festa del formatge artesà i català se celebrarà els dies 22 i 23 d’abril i reunirà 30 formatgeries artesanes i 15 amics del formatge per descobrir, tastar i comprar.

Joan Sabartés, Titi Roca, Bet Piella i Isaac Gelabert.
Joan Sabartés, Titi Roca, Bet Piella i Isaac Gelabert

Aquest any una rosa, un llibre i un formatge artesà i català. Els dies 22 i 23 d’abril, el Parc Jaume Balmes de la ciutat de Vic acollirà la 15a edició de Lactium, la festa del formatge català, amb degustació i venda al tall de formatges i productes alimentaris excel·lents i un potent programa d’activitats gastronòmiques i familiars, coincidint amb una data assenyalada al calendari català: la diada de Sant Jordi. “Lactium és el mercat del formatge artesà i català que enguany presenta novetats, però manté l’essència del primer dia. Cada any la fira guanya protagonisme a la nostra ciutat i des de l’Ajuntament es fa una aposta ferma per estar al costat del sector formatger, que és molt important pel nostre territori, fent una fira que aglutina gairebé 20.000 visitants”, ha explicat Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, durant l’acte de presentació de l’edició.

Durant els dos dies de fira, Lactium oferirà un espai comercial i expositiu amb 30 formatgeries artesanes, amb més de 150 formatges per conèixer, tastar i comprar, i 15 amics del formatge amb productes agroalimentaris artesans i de qualitat (conserves, vi, pans, mel, cervesa artesana…). També oferirà un conjunt de propostes festives i divulgatives distribuïdes en tres espais: l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el TxisArts i el TxisBar-Gastroteca.

Com a novetat, la fira inclou el Premi Millor Pastís de Formatge Català elaborat a Catalunya a partir de formatges artesans i catalans. Lactium també acull la proposta gastronòmica #PlatLactium, impulsada per Fet a Osona amb la participació dels col·lectius Osona Cuina i Osona Terra, i el Formatge Convidat, que serà el formatge AOP Ossau Iraty, de les zones d’Iparralde i el Béarn, Pirineus Atlàntics.

“Lactium compta amb un programa d’activitats potent i de qualitat per tal de mantenir el compromís amb la divulgació del formatge català i artesà, fomentar la demanda i consum del formatge i desenvolupar mesures a favor de les bones pràctiques en matèria de sostenibilitat i responsabilitat”, segons ha apuntat Isaac Gelabert, director de Lactium.

L’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat: la cultura i els valors del formatge

L’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat serà un dels epicentres de Lactium durant el cap de setmana. Una proposta lúdica i interactiva que contindrà 10 activitats, on el relat i la cultura del formatge artesà seran protagonistes. Enguany, el formatge també maridarà amb altres propostes de caràcter més cultural com la música o la poesia. L’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat tindrà una capacitat per 50 persones i el cost de cada activitat serà de 5 euros/persona.

Des de Bonpreu i Esclat, Joan Sabartés, director d’operacions de l’empresa, recorda que ja són sis anys que Bonpreu i Esclat recolza Lactium i que un any més és un honor tornar-hi. “És un plaer donar suport a una fira que s’ha consolidat per oferir productes artesans de quilòmetre zero potenciant els productors i les productores i els productes de qualitat, tal com fa Bonpreu i Esclat. També destacar la nostra aportació a l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, una activitat que ens omple de plaer per donar a conèixer els productes de casa nostra. És molt important tenir cultura formatgera i Lactium és l’altaveu ideal per transmetre i divulgar els valors d’aquesta cultura”.

TxisArts i TxisBar-Gastroteca: activitats i música en directe

El Txis Arts serà l’escenari més polivalent de Lactium on es desenvoluparà una programació de música en directe, espectacles familiars i presentacions. S’hi farà el concert de la cantautora Mar Pujol, fent duet amb Bruna González, i Inspira. També l’activitat de contes d’en Mimatura, amb Gerard Garcés, i la presentació de la certificació Llet Betacaseïna A2, amb La Torre i el Soler de n’Hug. Totes les activitats programades seran d’accés lliure i gratuït.

Per la seva banda, el TxisBar-Gastroteca serà l’espai de degustació, on el públic podrà tastar i descobrir els formatges  presents a Lactium, tallats i servits per poder-los gaudir de manera lúdica  al mateix Parc Jaume Balmes. Cada fusta contindrà 5 formatges, una confitura de Just For Cheese-Can Bech, unes galetes de cereals i una copa de vi del Celler Cap de Ruc, el vi de Lactium. El cost de la consumició serà de 10 + 1 euros.

Premi Millor Pastís de Formatge Català

Lactium i l’Ajuntament de Vic convoquen el Premi Millor Pastís de Formatge Català amb la finalitat de reconèixer el Millor Pastís de Formatge elaborat a Catalunya per un establiment (pastisseria o restaurant) amb formatge català i artesà entre els seus ingredients. Les receptes participants hauran de contenir com a base de la crema del pastís un mínim de 20 % de formatge català artesà de les tipologies i característiques que les persones participants considerin adients. A més, els pastissos hauran de ser de la tipologia “cuits al forn” i no podran superar els 26 cm de diàmetre.

El jurat del concurs comptarà amb la presència confirmada de Lluc Crusellas, pastisser World Chocolate Masters 22, David Gil, cuiner de postres, Jon Cake, creador i pastisser de les botigues Jon Cake, periodista gastronòmica, Belén Parra, i Eva Vila, especialista en formatges. La proclamació del pastís guanyador s’anunciarà el dissabte 22 d’abril a les 18 h a l’Espai TxisArts i l’establiment guanyador obtindrà 1.000 euros i un diploma acreditatiu com a premi.

Vincle amb Ramats de Foc-Pau Costa Foundation

Lactium ha convidat el projecte Ramats de Foc-Pau Costa Foundation per divulgar els valors i el treball del projecte. Es tracta d’un projecte que col·labora activament en la gestió i la prevenció d’incendis forestals, a través de les pastures de bestiar. Fomenta l’activitat ramadera en extensiu al territori i evita incendis a les zones on hi és present. Els ramats i les explotacions participants formen part d’una cadena de producció i consum d’aliments (carn i formatges) que garanteixen el consum de productes saludables, sostenibles i amb una important petjada social i de gestió del territori. La seva presència es visibilitzarà a Lactium de la següent manera:

  • Presència de formatgeries vinculades al projecte.
  • Programació d’una activitat a l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat.
  • Programació del Taller MeFitu: els boscos mediterranis, el foc i tu.