Vic es prepara per a una festa de Sant Jordi plena d'activitats per a tots els públics i que s’allarga tota la setmana

Torna la Llegenda de Sant Jordi a la plaça Major, en una diada que comptarà amb un centenar de parades de llibres i roses repartides per tota la ciutat

Presentació de les activitats de Sant Jordi a Vic.
Presentació de les activitats de Sant Jordi a Vic

Els carrers de Vic es tornaran a omplir un any més de parades de llibres i de roses, i també d’activitats per a tots els públics. La programació d’aquest any, que s’ha presentat aquest matí a la Biblioteca Pilarin Bayés, destaca per la varietat d’activitats que no se celebraran únicament el dia 23 d’abril, sinó que s’allargaran durant tota la setmana, i s’emmarcaran en altres activitats de ciutat que tenen lloc aquests dies, com és el cas del Lactium.

La regidora de Cultura i Llengua, Bet Piella, ha fet referència a la presentació del Pla d’Acció per la Llengua de Vic, presentat aquesta mateixa setmana, com a mostra del compromís del consistori amb la llengua catalana i les tradicions més arrelades del país, com Sant Jordi.

Piella ha assenyalat que “la coincidència de la diada amb un dimarts de mercat setmanal fa preveure una activitat especialment intensa”. En aquest sentit, ha explicat que el dia de Sant Jordi, “la ciutat acollirà un centenar de parades de roses i llibres, distribuïdes arreu de la ciutat”.

En relació amb la programació, Piella ha informat que aquest any tornarà l’espectacle de la Llegenda de Sant Jordi a la plaça Major. La gimcana familiar, que solia tenir lloc la tarda del 23 d’abril en anys anteriors, es traslladarà al novembre, dins del marc del Festival Flic. A la tarda, a la mateixa ubicació, es durà a terme un taller de castells amb la participació dels Sagals d’Osona i diverses activitats lúdiques a la plaça. Durant el matí, està programada una ballada de sardanes a la rambla del Bisbat amb la col·laboració dels instituts de Vic. A més, es manté la tradicional jornada de portes obertes amb l’exposició dels rams de roses a l’Ajuntament, “que aquest any estendrà els seus horaris”, ha puntualitzat Piella.

Tant la presidenta del gremi de floristes de Vic i presidenta de Vic Comerç, Núria Simon, com els llibreters Toni Ferron i Germán Machado han reivindicat el paper de les floristeries i les llibreries durant tot l’any, i en la necessitat de també adquirir les roses i els llibres precisament en els establiments especialitzats el dia de Sant Jordi, ja que són “garantia de qualitat i d’assessorament personalitzat”. 

Simon, en la seva faceta de presidenta de Vic Comerç, ha destacat les diverses activitats que l’associació de comerciants ha organitzat per aquest mes d’abril, totes elles lligades al món de la cultura. Entre elles, es troben una sèrie de sortejos a Instagram amb lots de productes, llibres i visites teatralitzades, un Tapajous literari, la participació amb el Consorci de Normalització Lingüística en la campanya “A l’abril, cada paraula val per mil”, i les caretes retallables per al públic infantil, disponibles als establiments associats a Vic Comerç del 19 al 23 d’abril. Aquestes caretes, fruit de la col·laboració amb l’EART Vic, han estat dissenyades per l’estudiant de l’EART Vic Arwen Fernández.

 Per la seva banda, Toni Ferron, de la llibreria Foster&Wallace, ha explicat que les llibreries de la ciutat ampliaran els horaris d’obertura a dissabte al migdia, i que “fins i tot algunes obriran el diumenge 21”. A més, ha explicat que el dissabte 20 estarà farcit d’activitats a les llibreries, des de vermuts literaris, presentacions de llibres o signatures. Germán Machado ha ressaltat que el diumenge 21, des de la seva llibreria El Petit Tresor, organitzaran el sisè berenar previ a Sant Jordi, en què es comptarà amb la presència d’autors destacats de la literatura infantil, com per exemple Roser Capdevila, en una tarda de contacontes i signatura de llibres. “Les llibreries ja han esdevingut petits centres culturals en què els llibres i la llengua estan al centre”, ha afegit Machado.

 Finalment, la regidora de Cultura, Bet Piella, ha volgut recordar que, un cop passat Sant Jordi, el proper 27 d’abril, també continuarà l’activitat cultural a la ciutat. En aquest cas, amb la celebració del tradicional Dia Internacional de la Dansa, que fa més de trenta anys que se celebra, i que és una mostra de les escoles de dansa de la ciutat. Durant el matí, l’activitat es concentrarà a la plaça dels Màrtirs, i, a la tarda, a més de a la plaça dels Màrtirs, també hi haurà activitat a la plaça de la Catedral i a la plaça del Carbó.

 

Aina Segalés, Mar Gómez i Ricard Jordà, guanyadors del relats de Sant Jordi

 El dimarts 16 d’abril es van concedir els premis del concurs literari de relats curts Sant Jordi 2024, organitzat per la Biblioteca Pilarín Bayés en col·laboració amb el projecte Sumem Patrimoni, i es va realitzar la lectura pública dels treballs seleccionats. Els guanyadors d’aquesta edició han estat Aina Segalés amb l’obra Quatre estacions, Mar Gómez amb Les Pedres del Temps: Una Oda a la Casa Puigdollers, i Ricard Jordà també amb Quatre estacions. Aquesta edició ha girat al voltant de l’arquitectura anònima de la ciutat de Vic i els elements tradicionals de les façanes.