Vic prepara una diada de Sant Jordi amb tota la seva plenitud

La llegenda, la jornada de portes obertes de la casa consistorial, venda de roses i llibres, gimcana cultural i Lactium són algunes de les propostes per a la diada de Sant Jordi.

Mariona Cassany i Bet Piella.
Mariona Cassany i Bet Piella

L’Ajuntament de Vic organitza una diada de Sant Jordi amb una àmplia programació d’activitats per a tots els públics, a partir del dimecres 19 d’abril. A banda de les tradicionals parades de roses i llibres, que se situaran a la plaça Major de Vic i a altres espais de la ciutat, s’han programat activitats culturals que enguany incorporen la Biblioteca Pilarin Bayés com a nou equipament cultural.

El dia de Sant Jordi, el diumenge 23 d’abril, a partir de les 6 de la tarda, es viurà la representació de la llegenda de Sant Jordi a la plaça Major a càrrec de la companyia Coanda i dels Gegants i Grallers del carrer de la Riera. “Serà una representació familiar amb tots els elements que la componen i amb alguna sorpresa per als infants”, explica Bet Piella, regidora de Cultura.

Paral·lelament, s’han programat dues jornades de portes obertes a l’Ajuntament de Vic perquè la ciutadania pugui conèixer les instal·lacions de la casa consistorial, que estarà decorada amb l’exposició de rams i roses com a obsequi de les floristeries de la ciutat. Les portes s’obriran al públic el diumenge 23, de les 11 del matí a la 1 del migdia i de 5 a 7 de la tarda.

Música, teatre, tallers i formatge!

La programació de Sant Jordi comença el dimecres 19 d’abril amb la presentació del conte col·laboratiu Inkawakana, on plora l’Inca, un projecte col·laboratiu entre el Centre de Normalització Lingüística d’Osona (CNLO), la Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic (ACVV), l’Escènic Vic, l’Escola de Música i Conservatori de Vic (EMVIC) i l’Associació Tapís. El divendres es farà una sessió de contes Aneu amb…Conte! Els contes de la Bleda a càrrec de La Bleda, per a infants i famílies.

Aquest any la celebració dels actes de Sant Jordi coincideix amb la fira Lactium, la festa del formatge català i artesà, que oferirà activitats de cultura formatgera, a partir de dissabte i fins diumenge al Parc Jaume Balmes. El dissabte també es podrà gaudir de La Rosa Folk, una jornada amb tallers, tastets, música i balls catalans, a càrrec de l’Oca Rosa; de Versons, Sant Jordi al Jardí, la presentació poeticomusical dels enregistraments fets al LAB AUSA de la Biblioteca Pilarin Bayés; i de El Cavaller, la Princesa i el Drac, una activitat per a tota la família.

El mateix dissabte, a la Rambla del Passeig es farà la ballada i taller de sardanes amb la Cobla Montgrins; a l’Atlàntida s’estrenarà el musical creat per l’Arnau Tordera Fem un Musical: Deixa’t estar de romanços!; i la comèdia escènic-musical amb l’actuació en directe de la Ludwig Band, a l’espai cultural de Vic (ETC).

La programació del diumenge 23 inclou les jornades de portes obertes a l’Ajuntament de Vic; la gimcana Els Bromistes del Regne, un joc de pistes per a infants de 5 a 10 anys; la marató de lectura del llibre “Capvespres de Foc i de Grana”, que serà un acte de celebració del 60è aniversari del naixement de la poeta Anna Dodas i Noguer; la llegenda de Sant Jordi a la plaça Major de Vic; i una nova sessió del musical Fem un Musical: Deixa’t Estar de Romanços!, a l’Atlàntida.

Aquest any, a més, hi haurà l’arbre dels desitjos: un punt literari que ha comptat amb la intervenció artística del col·lectiu artesà i artístic del carrer de la Riera, el 7è Punt d’Interès Artesanal de Catalunya.

Consulta la programació de Sant Jordi

Dia Internacional de la Dansa

Després de la celebració de Sant Jordi, Vic viurà el Dia Internacional de la Dansa, dissabte 29 d’abril, amb la col·laboració del col·lectiu Osona en Dansa, que ha preparat tres activitats per commemorar la festivitat. El dissabte 29 d’abril, de les 10 del matí a la 1 del migdia a la plaça dels Màrtirs, es farà l’exhibició dels treballs de l’alumnat de dansa de les escoles de Vic. A la tarda, des de les 5 fins a les 7 del vespre, es faran petits tastets de dansa a la plaça dels Màrtirs, la plaça del Carbó i la plaça de la Catedral. En cas de pluja, els actes programats en horari de tarda es traslladaran a l’Atlàntida. Una setmana després, el dissabte 6 de maig, els i les alumnes faran una representació més professional amb peces més treballades, a l'Atlàntida.

La Digital, la nova sala de continguts culturals

L’àrea de cultura de l’Ajuntament de Vic engega La Digital, la nova plataforma de continguts culturals en línia disponible a la pàgina web de l’ajuntament. Serà una sala virtual que recollirà propostes audiovisuals creades al LAB de la Biblioteca Pilarin Bayés, a més de les creacions audiovisuals de la xarxa de suports a la creació i la producció artística. També està a la disposició dels i les artistes de la comarca que vulguin donar a conèixer els seus treballs.