Vic presenta la programació de la Festa Major amb més d’un centenar d’activitats per a tots els públics

La festa major s’allargarà del 26 de juny al 9 de juliol

Vic presenta la programació de la Festa Major amb més d’un centenar d’activitats per a tots els públics.

Vic ja està a punt per acollir la festa major amb un programa carregat d’activitats pensades per a tots els públics que s’allargarà del 26 de juny al 9 de juliol. “Ens fa molta il·lusió presentar els actes de la festa major marcats per la cultura popular i que es fan realitat gràcies a la feina conjunta d’entitats, associacions i col·lectius de la nostra ciutat”, va remarcar l’alcalde, Albert Castells

Durant les dues setmanes de les Festes de Sant Miquel dels Sants s’han programat més d’un centenar d’activitats. Enguany es reinventa La Crida, que se celebrarà el dissabte 1 de juliol a partir de dos quarts de 7 de la tarda. Les tres colles tindran el seu propi recorregut per la ciutat, liderat pel seu cap de llúpia, i s’acompanyarà amb la música de les xarangues i amb activitats diverses com jocs de cucanya i pintacares. Els tres recorreguts acabaran a la Plaça de la Catedral amb la trobada de les tres colles i la festa de colors verd, vermell i negre i amb el concert final de Sixtus. “Volem que La Crida sigui un acte festiu i familiar i que tothom se senti còmode i gaudeixi de la festa amb tota la seva plenitud”, va explicar la regidora, Bet Piella

L’activitat més esperada és el gran concert a la plaça Major que, enguany, anirà a càrrec del grup Doctor Prats. Prèviament, el grup vigatà Greska celebrarà el seu 10è aniversari fent de teloners. També hi haurà el concert de l’Orfeó Vigatà, l’actuació de les Havaneres, el concert de l’orquestra de La Principal de La Bisbal, el ball de swing, el concert de Sarau Kids, Les Barraques a la zona esportiva i el concert de vigília amb l’Escola de Música de Vic, entre altres activitats que es complementen amb la programació familiar de Les Tardes d’Estiu al Carrer. 

Aquest any el pregó de la Festa Major anirà a càrrec de la filòloga Dolors Solà i es farà el dimarts 4 de juliol, a partir de 2/4 de 9 del vespre, a la Plaça de la Catedral. 

La cultura popular és protagonista i celebra dos aniversaris 

Amb la programació de les Festes de Sant Miquel es podran viure actes tradicionals i de cultura popular com el del dia del patró, 5 de juliol, amb el seguici de la Festa Major i els balls a la Plaça de la Catedral. Com a novetat, aquest any hi haurà la ballada d’una sardana a càrrec de la Colla Sardanista Riallera per commemorar el 75è aniversari de l’entitat. Com és habitual, també es gaudirà de les ballades del Ball del Bou, de la Mulassa, dels Cavalls Cotoners, del Lleó; la dansa vigatana de l’espígol; i el Ball dels Gegants de Vic, Gegants pubills i Gegants petits. Aquest any, el portador del penó durant el seguici serà Miquel dels Sants Casals i l’autor del vers de l’espígol és Carles Dachs. 

La tradicional cercavila de gegants presenta una novetat. El dimarts 4 de juliol, a partir de 3 quarts de 6 de la tarda, cada família podrà anar a buscar el seu cap de llúpia, a l’escultura del Merma, la Vella o el Nen, des d’on s’iniciaran tres recorreguts diferents fins a arribar a la plaça Major, on serà el punt de sortida per començar la cercavila amb els gegants. 

El 2023 és un any d’aniversaris. El dissabte 8 de juliol, a la plaça Major, es farà el 97è Concurs de Colles Sardanistes i, seguidament, es podrà veure el videomapatge commemoratiu del 75è aniversari de la Colla Sardanista Riallera. Qui també està d’aniversari són els Sagals d’Osona que en fan 25 i l’activitat estrella serà la jornada castellera de Festa Major prevista el diumenge 9 de juliol. 

També cal destacar la preestrena de la sèrie documental de TV3, El Teorema del mico, amb la projecció del primer capítol “La Ciutat dels Sants” a l’Espai ETC, a les 6 de la tarda. El capítol s’emetrà, també, per TV3.

Judit Tremosa, autora del cartell de la Festa Major

La dissenyadora Judit Tremosa és l’autora del cartell de la Festa Major de Vic 2023, després de ser la guanyadora del concurs de cartells. Sota el nom “Confetti i alegria d’estiu”, l’autora ha volgut destacar l’equilibri entre la tradició i la modernitat. “És un cartell fresc i colorista a través del qual es representa a tota la ciutadania. El confetti és l’element principal, ja que s’associa amb la festa i la diversió i dona moviment i joc a la peça. Hi ha representades les figures principals de la festa major de Vic en un rombe que, des de lluny, recorda a l’escut de la ciutat i, a mesura que t’acostes, s’identifiquen diferents detalls”, va detallar Tremosa.