Programació 2024

Des de l'Ajuntament de Vic s'impulsen diverses propostes culturals per tal de recordar i posar en valor la Memòria Democràtica, a través d'activitats obertes a la ciutadania i concentrades entorn de l'efemèride del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust (27 de gener).

La programa anual de Memòria Democràtica a la ciutat de Vic es va iniciar el 2021 a través del projecte Stolpersteine amb l'objectiu de recuperar i posar en valor la memòria dels vigatans deportats i assassinats durant l’holocaust, el genocidi perpetrat pel règim nacionalsocialista entre els anys 1933 i 1945. 

Des de la col·locació de les Stolpersteine el 30 de març de 2022, cada any es programen diverses activitats entorn de la memòria democràtica. Les activitats que us proposem aquest any, son les següents: 

Activitat del programa de Memòria Democràtica 2024.

Visita comentada a l'exposició "Post Scriptum"

Activitat del programa de Memòria Democràtica 2024.

Visita comentada "Post Scriptum".
Visita comentada "Post Scriptum"

Visita comentada i inauguració de l'exposició fotogràfica "Post Scriptum" a càrrec de l'autor Joan Ramell. 

Reflexió escrita del projecte

«No es pot escriure poesia després d’Auschwitz», va deixar dit Theodor W. Adorno. I se n’ha escrit, i força, com no podia ser d’una altra manera. Aquesta frase
lapidària només pretenia posar de relleu la barbàrie que va representar Auschwitz com a símbol de tot el que va tenir relació amb el nazisme i del que va suposar
aquesta ideologia i la seva pràctica; de fet, el mateix Adorno va continuar filosofant després d’Auschwitz. Aquesta cita, rotunda i absoluta, volia sacsejar la
consciència de qui no va conèixer aquella realitat i ajudar també a què aquest capítol negre de la història de la humanitat no s’oblidés mai i que les generacions
futures el tinguessin present.

No sé dir què m’ha empès a recórrer i ocupar els mateixos espais que, en unes altres coordenades de temps, havien estat ocupats pel volum de milers i milers de persones, d’altres que no eren jo encara que ho fossin. Només puc dir que tenia necessitat de fer-ho.

Deixo constància amb aquestes fotografies del viatge que he fet a aquells espais de l’horror amb una actitud de recolliment interior i de màxim respecte i amb el convenciment que formo part de la mateixa espècie humana que va engendrar aquells monstres que van fer possible l’Holocaust.

En el fons, aquest recull d’imatges i textos no són res més que un post scriptum a la frase de Theodor W. Adorno.

Joan Ramell

PS. Som fràgils i, a l’ensems, som cruels.

  • 24 de gener 2024

  • On? Centre Cívic Joan Triadú
  • Quan? 24/01/2024 de 19:00 a 20:00
Activitat del programa de Memòria Democràtica 2024.

Exposició "Post Scriptum"

Activitat del programa de Memòria Democràtica 2024.

Memòria Democràtica 2024 - Post Scriptum.
Memòria Democràtica 2024 - Post Scriptum

Exposició fotogràfica de Joan Ramell

Sèrie de fotografies sobre els camps de concentració i extermini nazis, acompanyades de cartel·les amb textos breus per tal d’aprofundir en les sensacions provocades per l’exploració d’aquells espais de l’horror. Una visió personal i a la vegada desconcertada que intenta transformar en preguntes el retrat dels absents.

Visita comentada a càrrec de l'autor el dimecres 24 de gener a les 19.00 h. 

exposició
  • 24 de gener 2024

  • On? Centre Cívic Joan Triadú
  • Quan? 24/01/2024 fins a 22/02/2024
  • Què? Exposicions
Activitat del programa de Memòria Democràtica 2024.

Aneu amb... conte! "SACS contes per la pau"

Activitat del programa de Memòria Democràtica 2024.

Memòria Democràtica 2024 - SACS contes per la pau.
Memòria Democràtica 2024 - SACS contes per la pau

A càrrec d'Assumpta Mercader. 

Un sac pot servir per moltes coses.

Els sacs es feien servir durant les guerres per fer trinxeres però també per transportar aliments i altres coses. També es fan servir en temps de pau. Amb els sacs podem rebre coses i també tornar-los a omplir i enviar-ne. En aquest cas estan plens de contes protagonitzats gairebé tots per infants.  “La nena i els pardals”, “Els nens no volen la guerra”, “el mur” o la segona part de “la llebre i la tortuga” són algunes de les històries que s’amaguen dins dels sacs.

Contes que parlen de maneres de fer les coses, del que val la pena i del que no; contes que, de forma lúdica i divertida, ens animen a pensar i a créixer.

Activitats familiars
  • 26 de gener 2024

  • On? Biblioteca Pilarin Bayés
  • Quan? 26/01/2024 de 18:00 a 19:00
  • Què? Activitat familiar
Obra de teatre inclosa al programa de Memòria Democràtica 2024.

Papers de la Guerra

Obra de teatre inclosa al programa de Memòria Democràtica 2024.

<bound method DexterityContent.Title of <Event at /fs-vic/vic/serveis/cultura/cultura/equipaments/espai-etc/agenda/papers-de-la-guerra>>.

El 7 de desembre del 1937 en Pepe Castells i Pubill va haver de deixar la companyia amorosa de la seva mare i germans per anar a la guerra. La seva història no deu ser tan diferent de la que van viure molts joves catalans. Però ell, dos mesos més tard, a l’estació de La Puebla de Híjar, va decidir començar a escriure un diari que per la seva família es convertiria en un misteri fins al dia de la seva mort. Molts soldats que van viure la Guerra Civil Espanyola van tancar amb pany i clau les seves vivències deixant un silenci imperdonable per qualsevol societat, que es va instaurar amb el “pacto del olvido”, encara present avui en dia. Com un d’ells, en Pepe també va segellar com va poder els seus dietaris, dibuixos i correspondències amb cinta de pintor.

Aquesta és la història d’un net que busca el seu avi al mig d’una guerra, llegint les seves paraules en veu alta. O la d’un pare que escolta el seu fill mentre pinta un teló de fons, el paisatge de la guerra viscuda pel seu pare. Perquè els Castells, una família de teatre i mestres de l’ofici de construcció d’escenografies, volen compartir el privilegi d’haver trencat el seu silenci, fruit d’haver pogut llegir els dietaris que duien el nom de la seva família. El silenci de tots aquells que han hagut d’amagar la nostra història. Aquest espectacle és un homenatge a tots ells i una oportunitat per fer memòria a través del teatre.

Fitxa artística

Idea i producció: Lluc Castells
Textos: Pepe Castells i Pubill
Direcció: Pau Vinyals I Rita Molina Vallicrosa
Dramaturgia: Pau Vinyals
Amb: Pau Vinyals / Jordi Castells / Josep Castells
Escenografia i vestuari: Lluc Castells
Il.luminació: Judit Colomer
Espai sonor: Arnau Vallvé
Producció executiva: Marta Márquez y Júlia Simó Puyo

Teatre
  • 16 de febrer 2024

  • On? Espai ETC
  • Quan? 16/02/2024 de 20:00 a 21:30
  • Què? Teatre, dansa i circ
  • Preu 5€