Participació ciutadana

Més enllà de la pròpia elaboració del Pla de Mobilitat Urbana el qual preveu la participació ciutadana en l’elaboració del Pla, l’Ajuntament vol incidir en l’especial importància de dotar el procés de participació ciutadana dels mecanismes necessaris per a garantir la màxima participació pública.

Elaborar un pla compartit i acceptat per totes les persones afectades i implicades possibilita, en definitiva, la integració dels diferents valors i criteris existents enfront a la priorització d’uns valors únics o coneixements tècnics, acceptant el principi d’igualtat en la presa de decisions.

El fet d’integrar les diferents visions dels problemes permet, doncs, la construcció col·lectiva de decisions més eficaces i evita l’adopció de solucions imposades que acaben resultant ineficients per haver deixat de banda les percepcions dels agents implicats i afectats sobre possibles alternatives.

participa_diagnosi.jpg


Què s’ha fet fins ara?

A finals de l’any 2016 Vic es va sotmetre a l’auditoria “Advance”, la qual, a través del treball conjunt de representants municipals i d’agents implicats externs, guiats per un auditor Advance, treballa diferents aspectes relacionats amb la mobilitat de la ciutat per tal de consensuar i prioritzar actuacions necessàries per a millorar la planificació de la mobilitat.

Al setembre del 2017 l’Ajuntament de Vic va rebre el certificat Advance, que acredita que el procés de l’auditoria es va realitzar correctament, permetent que tot el treball realitzat serveixi de base pel futur desenvolupament del PMUS.

Les línies estratègiques a desenvolupar sorgides d'aquesta auditoria Advance per tal d'assolir el model de mobilitat sostenible desitjat a la ciutat són les següents:

linies_advancw.jpg

Per altra banda, Vic disposa d’una Taula de Mobilitat, creada al mes de novembre del 2016, en paral·lel a l’inici de l’Auditoria Advance, i sense data de caducitat, amb l’objectiu de esdevenir un òrgan participatiu de consulta, d’estudi, proposta i d’assessorament a l’Ajuntament en matèria de mobilitat.

Com puc participar?

  • Del 19 de març al 8 d'abril, contesta el qüestionari de mobilitat que trobaràs a les xarxes socials, al bus urbà, als centres cívics de la ciutat.

questionari.jpg

  • El dia 7 d’abril de 2018, a les 17.30 h vine a la ruta “Mou-te” per detectar l'estat actual de la mobilitat a la ciutat. S'oferirà berenar per a totes les persones participants. Sortirem de davant de l'Espai ETC (Passeig de la Generalitat, 46).
  • El dia 19 d’abril de 2018, a les 7 dels vespre, vine a validar la diagnosi de la mobilitat actual a la ciutat a la Sala Coll i Bardolet (edifici el Sucre).

xarxes-socials.jpg

Actes

Presentació del PMUS a la Taula de Mobilitat

El dia 19 de març es va celebrar la 6a reunió de la Taula de Mobilitat de Vic amb l’objectiu de comunicar-los-hi els inicis dels treballs de redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Vic, com s'estructurarà la seva redacció i el procés de participació ciutadana de la primera fase del Pla. En aquesta sessió, hi van assistir una vintena de representants de diverses associacions, entitats, empreses i serveis sanitaris i de seguretat de la ciutat.

A continuació podreu consultar les presentacions que varen servir de suport als ponents de la jornada, així com una introducció a la planificació de la mobilitat a la província de Barcelona elaborada per Hugo Moreno, cap de la secció de mobilitat i seguretat viària de la Diputació de Barcelona, que va excusar la seva presència.

Mou-te

En el marc del procés de participació per l'elaboració del Pla de mobilitat urbana sostenible, el passat dissabte 7 d'abril va tenir lloc el Mou-te a peu per Vic.

Aquesta acció va consistir en fer unes passejades a peu per la ciutat per detectar aquells elements que dificulten i faciliten la mobilitat a peu. Una trentena de persones es van repartir per cobrir dos itineraris que sortien de l' Espai ETC i van finalitzar al Centre cívic Can Pau Raba.

Amb l'ajut de dinamitzadors i una pauta d'observació, els i les participants es van fixar en alguns aspectes que condicionen la mobilitat dels vianants; l'amplada de les voreres, l'estat del paviment, la senyalització, els passos de vianants, el mobiliari urbà, la percepció de seguretat, entre altres aspectes. L'activitat va resultar molt productiva i es van recollir i fotografiar diferents elements que podran ser tinguts en compte en l'elaboració del futur Pla.

foto-mou-te-2.jpg foto-mou-te-3.jpg

foto-mou-te-1.jpg

Els resultats d'aquesta activitat, conjuntament amb els resultats de l'enquesta que durant vàries setmanes s'ha repartit per la ciutat, seran treballats al Taller participatiu que es farà el proper 19 d'abril a les 7 del vespre a la Sala Coll i Bardolet de l'edifici del Sucre.

En aquest taller a més s'explicaran els resultats de la diagnosi tècnica que ha fet l'equip redactor del PMUS.

Taules sectorial Centres Educatius

El dijous dia 12 d'abril del 2018, es va realitzar un taller on estaven convocatsels centres educatius de Vic i les AMPA d'aquests per tal de diagnosticar la mobilitat actual als entron dels seus respectius centres, sobretot en els moments d'entrada i sortida dels escolars, doncs concentren un elevat nombre de desplaçaments en hores molt concretes del dia, i amb usuaris especialment vulnerables.

Aquesta activitat s'emmarca en el procés de participació ciutadana de la fase de diagnosi del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Vic.

taller-escoles-1.jpg

talles-escoles-2.jpg

Validació de la diagnosi del PMUS

El 19 d'abril del 2019 es va convocar a la població per tal de validar la diagnosi tècnica del pla de mobilitat urbana sostenible de Vic.

L'empresa redactora del pla (CINESI) va presentar els principals resultats tècnics obtinguts fruits del treball de camp i a l'anàlisi dels resultats avaluats.

En acabar l'empresa encarregada del procés de participació (INDIC), va exposar els resultats obtinguts al llarg del procés de participació portat a terme fins al moment.

Posteriorment es va dividir els assistents en grups per treballar cada una de les xarxes i a l'acabar, es fa fer una posada en comú dels resultats obtinguts, indicant quins aspectes es considerava que calia reflectir en el document i validar-ne la resta.

Presentació de la diagnosi

El dijous 9 de maig de 2019, a la sala d’Educadors del Palau Bojons es va fer la presentació de la diagnosi participada del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Vic.

Els participants van poder visionar un vídeo resum elaborat per a fer divulgació d’aquesta fase del Pla a la població de la ciutat, i posteriorment l’empresa encarregada de la redacció del Pla, va fer l’explicació dels principals resultats obtinguts.

Finalitzada aquesta fase de diagnosi, i una vegada s’hagi constituït un nou govern al consistori, s’iniciarà la fase de redacció i participació de les propostes del Pla que han de donar com a resultat un pla d’acció per a realitzar els pròxims 6 anys i que permetin caminar cap a una mobilitat més sostenible i segura.

presentacio_diagnosi_pmus.jpg