La sequera i els seus estats

Vic es troba a la unitat de les Capçaleres del Ter, de manera que la situació de sequera depèn de la pluja acumulada i no de l'estat dels embassaments. L'Agència Catalana de l'Aigua ha establert cinc estats de sequera, els quals són cada vegada més restrictius.

El clima de Catalunya és el mediterrani, caracteritzat per una gran irregularitat i variabilitat interanual de les precipitacions, cosa que ens fa especialment vulnerables a patir episodis de sequera. A més, el canvi climàtic fa que els períodes d’escassetat siguin cada vegada més recurrents i més extrems. Pots consultar les previsions de canvi climàtic a Catalunya aquí.

L’Agència Catalana de l’Aigua, l’entitat que s’encarrega de plantificar i gestionar l’aigua a Catalunya, ha establert diverses unitats d’explotació de sequera segons quina és la font de proveïment d’aigua. Vic es troba en la unitat de les Capçaleres del Ter, la qual no depèn dels embassaments sinó de la pluja acumulada.

Els estats de la sequera

En funció de la situació de sequera, hi ha establerts cinc estats de sequera, els quals són cada vegada més restrictius:

  • Normalitat: en aquest estat, les demandes estan garantides i no hi ha cap restricció d’aigua.
  • Prealerta: es detecten evidències de sequera i s'activen mesures de prevenció, sense que hi hagi cap restricció.
  • Alerta: els indicadors indiquen que ens trobem al principi d’un període de sequera i comencen a aplicar-se les primeres restriccions a l’ús de l’aigua.
  • Excepcionalitat: els indicadors indiquen que ens trobem en un període de sequera servera i s’intensifiquen les restriccions i se n’apliquen de noves.
  • Emergència: en aquest estat, la sequera és extrema i les mesures a executar s’apliquen al seu grau més exigent.

Per conèixer l’estat en què es troba cada unitat d’explotació, l’Agència Catalana de l’Aigua ha habilitat un visor de sequera.