Patrimoni natural

Vic, situada a la Plana de Vic, ofereix una alta diversitat d'hàbitats, a més d'una biodiversitat vegetal elevada.

La Plana de Vic

La ciutat de Vic està situada al cor de la Plana de Vic. La Plana de Vic, a la Depressió Central Catalana, és una plana intensament conreada i molt poblada on coincideixen nuclis urbans, zones industrials, camps de conreu, explotacions ramaderes i alguns turons testimoni. El riu Ter la travessa en bona part, i ha facilitat el desenvolupament industrial de nuclis riberencs.

Els seus trets distintius són:

  • Conca d’erosió de notable horitzontalitat, rebaixada per les xarxes fluvials del Ter i del Congost. Tota la plana es troba voltada de muntanyes.
  • Presència de nombrosos turons testimoni amb presència de vegetació. Alguns castells en coronen alguns, com a Tona o a Orís.
  • És travessada pel riu Ter en el seu sector septentrional i central formant meandres i acollint passejos urbans, colònies industrials, rescloses i altres infraestructures.
  • Nombrosos vessants aixaragallats sobre margues, tant als vessants de les muntanyes que envolten la Plana de Vic com en els turions testimoni.
  • La boira forma part del caràcter d’aquest paisatge i en condiciona les visibilitats en determinades èpoques de l’any.
  • L’àrea urbana de Vic acull els principals polígons industrials.

Pel que fa als seus principals valors, en destaca:

  • Als espais rurals hi predominen el cultiu de cereals i farratges pel bestiar i la indústria ramadera.
  • Existeixen molts nuclis de població de força entitat, com Vic, Manlleu, Torelló o Tona.
  • El cromatisme oscil·la entre el verd dels camps de conreu, el gris de les margues i el blanc de les boires.
  • Hi ha un bon nombre de grans cases pairals, que es troben en actiu i que gaudeixen de gran renom comarcal.
  • L’embotit de la Plana de Vic i tota la indústria càrnia associada gaudeix de gran reconeixement i tenen una incidència destacada en la configuració del paisatge.
  • Les colònies industrials representen un llegat històric i patrimonial de gran vàlua.

Plana de Vic - Foto de Marc Arenas Camps.jpeg

La Plana de Vic allotja un espai natural protegit: els turons de la Plana Ausetana. És un espai de 671,89 ha que agrupa quatre petits turons dels relleus eocènics de la Plana de Vic: el turó del Castell de Tona, el de Torrellebreta, el de Mont-redon i el de Gurb. Aquests turons, a més dels seus valors geològics i biològics, tenen un gran interès paisatgístic. El contrast que creen amb la plana cultivada ofereix multitud d’ambients i refugis per a la flora i la fauna.

Hàbitats i vegetació de Vic

L'any 2017, es va dur a terme un estudi dels hàbitats i de la vegetació de Vic. Podeu consultar-ne tota la documentació aquí.

Pel que fa als hàbitats, es van identificar 68 hàbitats CORINE diferents i 13 hàbitats d'interès comunitari (HIC).

En referència a la vegetació, es van identificar un total de 564 espècies de flora vascular, de les quals 70 es citaven per primera vegada al territori. Hi trobem una espècie inclosa en el catàleg de flora amenaçada de Catalunya: Astragalus austriacus, considerada en la categoria de vulnerable. També s'hi van definir un total de 30 unitats de vegetació (10 de vegetació forestal, 2 d'arbustiva, 4 de pradenca, 3 d'aigua dolça, 2 de zones rocoses, 5 d'arvense i antropogènica i 4 de lligades a l'activitat humana).

Autor: Robert Flogaus-Faust (Creative Commons Attribution 4.0 International)
Autor: Robert Flogaus-Faust (Creative Commons Attribution 4.0 International)

Arbres catalogats

Accedint als Plànols de Vic, en l'apartat de Medi ambient, podrem consultar els arbres i arbredes catalogats de la ciutat. En total, hi ha 46 arbres i arbredes catalogades a la ciutat de Vic. En podem destacar: