PAQs Illes de vianants i farmàcies - Projecte EIT

Si utilitzo l’aplicació per aparcar, cal demanar que em facin l’accés temporal per entrar a l’illa de vianants?

Sí, l’aplicació de Parkunload només serveix per indicar l’hora d’inici i de finalització de l’aparcament.

Si a la botiga ja han entrat la matrícula del meu vehicle, haig de fer servir l’aplicació per aparcar?

Sí, a la botiga et fan una autorització temporal perquè puguis entrar amb el teu vehicle motoritzat a una illa de vianants perquè puguis recollir la teva compra. L’aplicació de Parkunload serveix per registrar l’hora que has aparcat i l’hora que has finalitzat l’aparcament. És com si traguessis un tiquet, en aquest cas virtual, en un parquímetre.

Cal pagar alguna cosa per a descarregar l’aplicació o per iniciar l’estacionament?

No, tant la descarrega de l’aplicació com la seva utilització son gratuïtes.

Si una farmàcia està tancada, puc aparcar a la plaça reservada per a clients d’urgència a farmàcies?

No, doncs potser que la farmàcies estigui de guàrdia.

A la nit, festius o quan les botigues estan tancades, puc aparcar a les illes de vianants?

No, la regulació d’aparcament a les illes de vianants és la mateixa les 24 hores i els 365 dies a l’any.

Quant temps puc tenir el cotxe aparcat a una zona de les illes de vianants?

El temps varia en funció de si condueixes un vehicle autoritzat a fer càrrega i/o descàrrega de mercaderies o no. Sigui un cas o un altre, pot variar en funció de la demanda, franja horària, zona, tiqueta ambiental del vehicle, etc. No obstant, sempre que indiquis a l’aplicació que inicies un estacionament, aquesta t’indicarà el temps de què disposes.

Actualment, els vehicles autoritzats a fer càrrega i descàrrega de mercaderies (camions, furgonetes i vehicles mixtes de dos seients i les cargobikes) disposen de 30 minuts; i la resta de vehicles, continuen disposant dels 10 minuts que disposaven actualment.

Si necessito més temps per aparcar per a fer càrrega o descàrrega de mercaderies o de material, com ho puc fer?

Amb anterioritat al dia que necessites fer l’estacionament, pots posar-te en contacte amb el departament de mobilitat de l’ajuntament, exposant la teva necessitat i s’avaluarà la idonietat de permetre ampliar el temps a una zona, dia i hora concrets.

Si tinc la targeta per a persones amb mobilitat reduïda, puc aparcar a les illes de vianants sense fer servir l’aplicació mòbil?

No, les illes de vianants no son zones d’aparcament de rotació, sinó zones on es permet l’aparcament d’aquells vehicles que tenen la necessitat d’accedir-hi i fer un estacionament per a encotxar o desencotxar persones o pujar i baixar la compra. En el seu cas, el funcionament de l’aparcament a les illes de vianants no varia de l’actual, el qual li permet estacionar el vehicle en llocs que no dificulti la mobilitat de tercers el temps que necessiti per a encotxar o desencotxar, això sí, sense haver de fer servir l’aplicació mòbil.

Com a empresa, si ens descarreguem un cop l'aplicació, i allà hi anotem totes les matrícules i vehicles de la flota de l’empresa, en el cas que hi hagi dos vehicles a l'hora en una zona DUMA, un vehicle "farà fora" l'altre com passa a la DUM de Barcelona?

La identificació a l’aplicació és per la matrícula del vehicle, de manera que no hi ha cap problema en que dos vehicles de la mateixa flota estiguin estacionats a la mateixa zona alhora.

Cada treballador ha de tenir l’aplicació baixada en els seu dispositiu mòbil i tenir-hi registrat el vehicle que utilitzi o tants vehicles com siguin susceptibles d’utilitzar.

En el moment d’estacionar i treure tiquet, únicament haurà de seleccionat el vehicle registrat amb el que vagi en aquell moment.

Què és PARKUNLOAD?

És una aplicació mòbil, apta per plataformes Android i iOS, que permet als conductors notificar les seves operacions d’estacionament en zones d'estacionament restringit (càrrega i descàrrega, DUM, etc.) regulades amb la plataforma PARKUNLOAD®, així com també conèixer l'estat d'ocupació estimat de les zones d'estacionament properes.

La plataforma PARKUNLOAD® permet regular, comunicar, controlar i optimitzar l'ús de l'espai públic d'estacionament en benefici dels conductors i dels municipis.

Obligatorietat

L'aplicació PARKUNLOAD® per conductors és d'ús obligatori per enregistrar estacionaments en zones d'estacionament regulades amb la plataforma tecnològica PARKUNLOAD®; i així s'indica en el senyal de trànsit vertical de la pròpia zona d'estacionament.

El conductor també pot enregistrar les seves operacions d'estacionament amb els mitjans alternatius indicats en la senyalització vertical de la zona: formulari web, etc.

Com obtenir l'aplicació?

Pots descarregar-te gratuïtament l'aplicació PARKUNLOAD® per conductors als mercats oficials d'aplicacions mòbils Google Play (Android) i App Store (iOS).

Com funciona l'app per conductors?

L'aplicació mòbil per conductors permet notificar les operacions d'estacionament i conèixer l'estat d'ocupació en zones d'estacionament d'ús restringit (càrrega i descàrrega, DUM, autoritzats, etc.) regulades amb senyalització vertical de la plataforma tecnològica PARKUNLOAD®.

Alta d'un compte

Per donar-te d'alta com a conductor, únicament has d'indicar el teu número de telèfon mòbil, seguir les instruccions i després introduir les caraterístiques bàsiques del teu vehicle: matrícula, marca i model, ús, emissions, fotografia, etc.

Si ho requereixes, pots afegir més d'un vehicle al teu compte de conductor.

Estacionament

Per notificar l'estacionament en una zona d'estacionament regulada amb PARKUNLOAD®, segueix els següents passos:

 1. Dins o fora del vehicle, situa't a menys de 10 metres del senyal de trànsit vertical.
 2. Prem l'opció de menú lateral "Estacionament" i automàticament se't mostraran les condicions d'estacionament per al teu vehicle i horari actual en la zona actual.
 3. Si tens permís per estacionar, prem "Iniciar estacionament" i començarà el compte endarrera respecte el temps maxim permès.

Un cop abandonis l'estacionament, recorda de prèmer "Finalitzar estacionament", ja que això permetrà comunicar l'existència d'una plaça lliure als altres conductors.

Recorda que també pots iniciar i finalitzar estacionaments amb el widget de PARKUNLOAD®, sense necessitat de desbloquejar el mòbil.

Finalment, a la secció "Historial" pots consultar el detall dels teus estacionaments, i si vols pots compartir el tiquet en format PDF amb altres aplicacions: correu electrònic, whatsapp, etc.

Ocupació estimada

L'aplicació et permet conèixer l'estat d'ocupació estimada de les zones properes i el teu temps màxim d'estacionament, mostrant-les en una llista o en un mapa amb el següent codi de colors:

 • Zona lliure: En un cercle verd s'indica el nombre de places de C/D lliures a la zona.
 • Zona ocupada: En un cercle taronja s'indica el menor dels temps restants dels vehicles estacionants.
 • Zona prohibida: En un cercle vermell s'indica que el teu vehicle no hi pot estacionar.
 • Sense regulació: En un cercle gris s'indica que, actualment, la zona es troba fora de l'horari de regulació.

És molt important destacar que l'ocupació és una dada aproximada, ja que hi ha diversos factors que poden emmascarar els resultats: ús indegut, dimensions del vehicle, omissió de sortida, excés de temps, vehicle estacionat sense permís, etc.

Com es realitza l'alta de conductor?

El procediment de registre com a usuari conductor a la plataforma PARKUNLOAD és molt senzill, ja que està associat al teu número de telèfon mòbil.

Pas 1: identifica el teu telèfon mòbil

En la pantalla d'accés indica el teu número de telèfon mòbil i seguidament rebràs un codi per SMS, que hauràs d’introduir en l’aplicació per verificar que efectivament aquest és el teu telèfon.

Pas 2: registra un primer vehicle

En la pantalla de registre de vehicle indica les principals dades, característiques i usos del teu vehicl:.

 • Fotografia del vehicle
 • Marca i model
 • Matrícula
 • Tipus de vehicle:
 • Camió / Furgoneta (<3,5t)
 • Camió / Furgó (>3.5t · <12t)
 • Camió / Furgó (>12t)
 • Mixt de 2 seients
 • Turisme
 • Emissions: 0, ECO, B, C,...
 • Ús del vehicle:
 • Professional / Sector
 • Particular
 • Persona Mobilitat Reduïda (PMR)

Canvi de telèfon mòbil (dispositiu mòbil)

Si mantens el mateix número de telèfon mòbil i només canvies de dispositiu, aleshores no perdràs les teves dades d'usuari conductor i les podràs recuperar realitzant els següents passos:

 1. Descarrega't l'aplicació mòbil PARKUNLOAD per conductors al teu nou dispositiu mòbil.
 2. A la pantalla inicial indica el teu número de telèfon mòbil.
 3. En breu rebràs un missatge SMS amb un codi que cal introduir en l'aplicació mòbil.
 4. Si el codi és correcte, tindràs accés al teu compte: vehicles, estacionaments, historial, configuració, etc.

És important destacar que només pots recuperar les dades d'usuari conductor de PARKUNLOAD si mantens el mateix número de telèfon mòbil. En cas contrari, hauràs de tornar a realitzar l'alta d'usuari amb el teu nou número de telèfon mòbil.

Canvi d'operador de telefonia mòvil

Canviar d'operador de telefonia mòbil mantenint el mateix número de telèfon mòbil, no afecta el teu compte d'usuari en l'aplicació PARKUNLOAD per conductors.

Canvi de número de telèfon mòbil

Si canvies de número de telèfon mòbil perdràs totes les teves dades a PARKUNLOAD, ja que estan associades al teu antic número de telèfon mòbil.

En aquest cas, hauràs de tornar a fer tot el procés de registre indicant el teu nou número de telèfon mòbil i totes les teves dades associades als teus vehices.

Si canvies de número de telèfon mòbil, és recomanable que donis de baixa el compte PARKUNLOAD associat al teu antic número de telèfon mòbil.

Com em puc donar de baixa del servei?

A la secció de configuració de l'aplicació mòbil PARKUNLOAD hi ha una opció per poder donar-te de baixa del servei, fet que implica l'eliminació del compte d'usuari conductor associat al teu número de telèfon mòbil.

Si canvies de número de telèfon mòbil, és recomanable que donis de baixa el compte PARKUNLOAD associat al teu antic número de telèfon mòbil.

Puc enregistar més d'un vehicle?

Sí. En el menú lateral pots prèmer el botó "canvi de vehicle" per accedir a la pantalla de vehicles, des d'on pots visualitzar els vehicles associats al teu compte i afegir-ne tants com vulguis.

No obstant, sempre hi ha d'haver un vehicle al teu compte de conductor.

Cal recordar que en el procés de registre o edició de les dades d'un vehicle és imprescindible indicar correctament la matrícula.

Com seleccionar el vehicle que utilitzo?

És imprescindible seleccionar correctament el vehicle amb el que realment estàs estacionant, ja que en cas contrari notificaries erròniament la matrícula del vehicle estacionat i el teu vehicle no tindria un tiquet d'estacionament vàlid.

En el menú lateral de l'aplicació mòbil per conductors es mostra el vehicle actiu i un botó ("canvi de vehicle") per accedir a la pantalla de gestió vehicles , des d'on podràs seleccionar-ne un o bé afegir-ne un altre.

Fotografia del vehicle

Et recomanem afegir una fotografia representativa del model, marca i color del vehicle, ja que permet evitar errors en la selecció del vehicle si en tens més d'un.

Condicions d'estacionament adaptades al vehicle

La plataforma PARKUNLOAD permet establir condicions d'estacionament variables en funció de criteris geogràfics, temporals o mediambientals, així com també segons els usos i característiques dels vehicles.

Opcionalment, els municipis poden establir el permís d'estacionament i el temps màxim d’estacionament d'un conductor en funció de les dades i usos del seu vehicle en cadascuna de les zones regulades amb PARKUNLOAD:

 • Emissions: Zero, ECO, B, C, etc.
 • Tipus de vehicle: camió/furgoneta (segons MMA), mixte de 2 seients, turisme.
 • Ús del vehicle: Professional, Particular, Persona amb Mobilitat Reduïda (PMR), Autoritzat.
 • Sector professional: instal·lador, transport urgent, comerç local, etc.

Per tant, és necessari que indiquis correctament l'ús i les dades del vehicle, a fi i efecte d'obtenir les condicions d'estacionament que et corresponen en cada municipi.

Per què es demana fotografiar el vehicle?

És necessari afegir una fotografia representativa del model, marca i color del teu vehicle, a fi i efecte de facilitar-te la seva identificació i evitar-te errors en la seva selecció quan notifiquis els estacionaments amb l'aplicació PARKUNLOAD per conductors.

Recorda que és imprescindible seleccionar correctament el vehicle amb el que has estacionat. En cas contrari, l'operació d'estacionament podria quedar asociada a un altre dels teus vehicles.

Notificar l'inici de l'estacionament (start)

Per poder obtenir un tiquet d'estacionament vàlid, és imprescindible notificar l'inici d'estacionament amb els mitjans indicats en la senyalització vertical de la zona regulada amb PARKUNLOAD.

Mitjançant l'aplicació mòbil

Per notificar l'estacionament en una zona d'estacionament, segueix els següents passos:

 1. Dins o fora del vehicle, situa't a menys de 10 metres del senyal de trànsit vertical.
 2. En el menú lateral, prem "Estacionament" i si s'escu "Bsucar zona". Automàticament se't mostraran les condicions d'estacionament (permís, temps màxim) per al teu vehicle en la zona i hora actual.
 3. Si tens permís per estacionar, podràs prèmer "Iniciar estacionament" per iniciar el compte endarrera respecte el temps maxim permès.
 4. Si no tens permís per estacionar, l'aplicació t'indicarà amb claredat quina n'és la causa.
 5. Si et trobes fora de l'horari de regulació de la zona, l'aplicació també te n'informarà.

Un cop abandonis l'estacionament, recorda de prèmer "Finalitzar estacionament", ja que això permetrà comunicar l'existència d'una plaça lliure als altres conductors.

Mitjançant el widget

Pots notificar l'inici d'un estacionament a través del widget de PARKUNLOAD, sense necessitat de desbloquejar el mòbil ni obrir la pròpia aplicació mòbil.

El widget de PARKUNLOAD permet accedir de manera ràpida i directa a les principals funcions de regulació de l'estacionament: inici, fi, condicions d'estacionament, temps disponible, etc.

Mitjançant un formulari web

Alternativament, si no tens smartphone o no tens dades d'alta velocitat disponibles, pots notificar l'inici d'un estacionament a través d'un simple formulari web disponible en l'adreça Internet indicada en la senyalització vertical de la zona regulada amb PARKUNLOAD.

L'app no detecta la zona d'estacionament!

Si l'aplicació mòbil no et mostra automàticament les condicions d'estacionament de la zona: fotografia, horari i temps màxim permès, aleshores disposes de les següents opcions:

Opció 1: Activar el Bluetooth i Localització

Assegura't que tens el Bluetooth i els serveis de Localització del teu telèfon mòbil estan activats. Si no és així, activa’ls i repeteix el procés d'iniciar estacionament prement el botó "Buscar zona".

Opció 2.1: Indicar la zona sobre mapa

Si malgrat tenir el Bluetooth i la Localització activades, l'aplicació no detecta la teva zona d'estacionament, aleshores pots optar per seleccionar-la directament sobre un mapa prement "Cercar zona al mapa".

El GPS del teu telèfon mòbil ha d'estar activat per poder ubicar-te correctament en el mapa.

Opció 2.2: Indicar la zona manualment

Alternativament, pots optar per introduir el codi de zona, visible en la senyalització vertical de la zona, directament a l'aplicació mòbil.

El codi de zona es compte de varies lletres y números que identifiquen unívocament la ciutat i la zona d'estacionament regulada amb PARKUNLOAD.

Ara que tinc l’aplicació de Parkunload al mòbil, puc aparcar a les Z-DUMA que hi ha a diferents zones de la ciutat amb l’aplicació de Parkunload?

No, excepte que siguis un professional que necessita fer reprtiment de mercaderia amb un vehicle autoritzat a fer-ho o bé condueixis un vehicle que pagua l’impost de circulació del vehicle als carrers on hi ha Z-DUMA, o bé un vehicle d’una de les activitats comercials d’aquests carrers expressament autoritzat per l’Ajuntament.

Quin és el temps d'estacionament restant?

El temps màxim d'estacionament d'un vehicle pot dependre de múltiples criteris, com per exemple: localització, hora punta / hora vall, característiques del vehicle (tipus, emissions, tonatge, etc.) i ús del vehicle (professional, particular, PMR, autoritzat / resident), entre d'altres.

Un cop iniciat l'estacionament, l'aplicació mòbil et mostra i també et notifica el temps restant d'estacionament de manera gràfica i numèrica.

Presentació del temps restant

La pantalla amb el temps d'estacionament restant es presenta amb el següent codi de colors:

 • Verd: Des de que s'inicia l'estacionament fins que s'assoleix el llindar d'avís (p.ex.: falten 5 minuts)
 • Taronja: Un cop superat el llindar d'avís (p.ex: falten 5 minuts) i mentre no s'esgoti el temps màxim permès.
 • Vermell: Un cop superat el temps màxim permès.

Un cop abandonis l'estacionament, recorda de prèmer "Finalitzar estacionament", ja que això permetrà comunicar l'existència d'una plaça lliure als altres conductors.

Notificacions

L'aplicació mòbil PARKUNLOAD per conductors també t'avisa en les següents situacions, mitjançant una notificació visual i auditiva:

 • Venciment proper: notificació conforme està a punt de vèncer el temps màxim d'estacionament permès (per exemple: falten 5 minuts).
 • Tiquet esgotat: notificació conforme s'ha excedit el temps màxim d'estacionament permès. Aquesta notificació es va repetint periòdicament i si després de tres avisos l'usuari no finalitza l'estacionament, el sistema el finalitza automàticament.

Puc ampliar el temps d'estacionament?

No, no està permès ampliar el temps d'estacionament en la zona actual i, durant un cert interval de temps, tampoc es poden obtenir tiquets d'estacionament consecutius per una mateixa.

Tiquet o comprovant d'estacionament

Cada operació d'estacionament (arribada/start i sortida/stop) genera un tiquet d'estacionament que s'enregistra al teu compte d'usuari conductor de PARKUNLOAD.

Historial

A la secció "Historial" pots trobar informació exhaustiva i detallada sobre els teus tiquets d'estacionament del vehicle seleccionat filtrats per data.

La pantalla de l'historial mostra els estacionaments realizats en la data seleccionada, indicant per cadascún d'ells el temps real de l'estacionament: "hora de sortida - hora d'arribada".

Detall del tiquet

Per cada tiquet d'estacionament pots obtenir la següent informació detallada:

 • Dades del vehicle: marca i model, matrícula, tipus, emissions, ús, etc.
 • Dades de la zona: adreça complerta, horari de regulació.
 • Dades de l'estacionament: horari (arribada, límit, sortida), temps estacionament (màxim, real).

Recordar que el temps màxim d'estacionament en una zona depèn de múltiples paràmetres (ubicacio, horari, vehicle, ús, etc.) a criteri de cada municipi.

Comprovant del tiquet

Pots exportar el comprovant del tiquet d'estacionament a format PDF i compartir-lo amb qualsevol altre aplicació del teu telèfon mòbil: correu electrònic, WhatsApp, etc.

M'han posat una multa, però tinc un tiquet vàlid!

Els vigilants municipals disposen d'una aplicació mòbil per comprovar amb precisió el temps d'estacionament dels vehicles en les zones regulades amb PARKUNLOAD.

Si malgrat tenir un tiquet t'han posat una multa, segueix els següents passos per verificar la validesa del tiquet d'estacionament.

Pas 1: Obtenir comprovant

A la secció "Historial" cerca el tiquet d'estacionament que es correspon amb la data i vehicle de la sanció.

Entra en el detall del tiquet per comprovar les dades de l'estacionament i descarrega't o comparteix amb altres aplicacions (correu electrònic, whatsapp, etc.) el comprovant d'estacionament en format PDF.

Pas 2: Verificar la matrícula

En primer lloc, assegura't que la matrícula del vehicle que consta en el tiquet d'estacionament es correspon amb la matrícula que consta en l'avís de denúncia.

En cas contrari, és molt probable que hagis seleccionat erròniament el vehicle en el procés d'estacionament.

Pas 3: Comprovar horari

En segon lloc, comprova que la data i hora de la sanció es anterior a la data i hora límit del tiquet d'estacionament.

En cas contrari, és probable que el teu vehicle estigués estacionat un cop superada l'hora límit del teu tiquet d'estacionament.

Pas 4: Presentar reclamació

Si es compleixen les dues premises anteriors, potser hi ha hagut un error en la sanció.

Pots reclamar al municipi pels canals que s'indiquen en el document d'avís de denúncia i els pots adjuntar el comprovant de tiquet.

El personal de l'àrea de Mobilitat del municipi podrà comprovar la validesa del tiquet mitjançant una aplicació de BackOffice.

M'he quedat sense bateria al telèfon mòbil!

Si ja has iniciat l'estacionament no et preocupis, ja que simplement no podràs notificar la sortida de la zona d'estacionament quan retiris el vehicle.

No obstant, no podràs realitzar més estacionaments en zones regulades amb PARKUNLOAD fins que no carreguis parcialment la bateria del teu mòbil.

Permisos de l'aplicació per conductors

L’aplicació mòbil per conductors es comunica via Internet amb els servidors de la plataforma PARKUNLOAD® i per tant requereix tenir les dades mòbils (3G/4G) del teu telèfon mòbil activades.

L’aplicació mòbil PARKUNLOAD® per conductors també requereix tenir activades les comunicacions per Bluetooth, el serveis de localització i opcionalment les notificacions.

Compatibilitat de l'aplicació per conductors

La plataforma PARKUNLOAD® és compatible amb telèfons mòbils intel·ligents (smartphone) amb Bluetooth 4.0 i comunicacions mòbils de dades (WiFi, 3G o superior) i amb els següents sistemes operatius:

Dispositius Android

L'aplicació mòbil PARKUNLOAD® per conductors és compatible amb dispositius equipats amb Sistema Operatiu Android versió 4.1 (Jelly Bean) o superior.

Dispositius iOS

L'aplicació mòbil PARKUNLOAD® per conductors és compatible amb dispositius equipats amb Sistema Operatiu iOS versió 9.0 o superior.

He perdut o m'han robat el telèfon mòbil

En primer lloc, cal destacar que l'aplicació mòbil per conductors no conté dades de pagament i que només enregistra els teus tiquets d'estacionament en els municipis amb zones amb límit horari regulades mitjançant la plataforma PARKUNLOAD.

Recuperació de dades

En cas de pèrdua o robatori del teu mòbil, un cop hagis adquirit un nou dispositiu i hagis sol·licitat un duplicat de la SIM, podràs recuperar les teves dades d'usuari conductor realitzant els següents passos:

 1. Descarrega't l'aplicació mòbil PARKUNLOAD per conductors al teu nou dispositiu mòbil.
 2. A la pantalla inicial indica el teu número de telèfon mòbil.
 3. En breu rebràs un missatge SMS amb un codi que cal introduir en l'aplicació mòbil.
 4. Si el codi és correcte, tindràs accés al teu compte: vehicles, estacionaments, comprovants, configuració, etc.

L'aplicació recuperarà automàticament totes les dades i tiquets d'estacionament del teu compte.

Seguretat en el mòbil

En qualsevol cas, és recomana que bloquegis el teu mòbil amb patrons de seguretat per evitar que tercers puguin accedir fàcilment a les teves aplicacions.